Eksperten svarer:

Vi har hatt hytte med torvtak i 20 år. Nå har mosen tatt fullstendig overhånd. Hva gjør vi?

Vi har lagt en del arbeid i å ha et fint tak hvert eneste år, men nå må noe gjøres. Eksperten deler sine råd.

Pluss ikon
HYTTE MED TORVTAK: Taket er fullt av mose og dødt gress. Hvordan kan vi få det fine torvtaket tilbake?
HYTTE MED TORVTAK: Taket er fullt av mose og dødt gress. Hvordan kan vi få det fine torvtaket tilbake? Foto: Privat
Publisert

Spørsmål:

Vi har hatt hytte med torvtak i 20 år. Vi har lagt en del arbeid i å ha et fint tak hvert eneste år – og har lyktes bra med det. Noe mose er det blitt de senere år, spesielt langsmed torvstokkene og vannbordene.

Vi har klippet gresset hvert eneste år, gjødslet og kalket med ujevne mellomrom. Mest ujevnt har det nok blitt med kalkingen.

Nå har mosen tatt fullstendig overhånd og det bare fra i fjor til i år. Under der det er dødt gress er det mose som lett løsner når jeg nå bruker riva.

Hva kan gjøres på kort sikt og med best resultat?

Hytta ligger ca. 700 m over havet, og jeg kan ikke se at vinteren har vært noe annerledes nå i år enn i fjor. Det legger seg aldri mye snø på taket og det ble fort snøfritt også i år.

A.L.

FØR.
FØR. Foto: Privat
NÅ.
NÅ. Foto: Privat

Svar:


Bildene du har sendt viser at det tidligere har vært god tilvekst av gress, med en ganske irrgrønn farge. Det kan tyde på at det rett og slett er for gode vekstforhold på taket.

Dette skjer gjerne når det er brukt jord som inneholder næringsrik kompost, eller at det gjødsles for hardt. Gresset fortsetter å vokse godt langt ut på senhøsten, og blir lite herdet før vinteren setter inn.

Da kan veksling mellom frost, regn og snø føre til at gresset dør om vinteren. Jeg ville for­søkt å droppe gjødslingen, men fortsette å slå og fjerne gresset på ettersommeren.

Husk å fjerne dødt gress, både for å fjerne næringsstoffer, og for å unngå at det ligger igjen en kvelende fell av det døde gresset når snøen smelter til våren.

­Mosen bør også fjernes, og deretter kan du så nytt gress. Bruk gjerne frøblandinger med lokale, egnede gresstyper.

Det fineste og mest stabile taket får du om jorda ikke bare består av torv eller kompost, men også en del mineral­materiale. Først og fremst sand av passende kornstørrelse.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 02/05 2023.

Les også