BRUKSANVISNING SKISKAP:

Et eget skap til skiene

Et plassbygd skap til skiene er en jobb for den litt mer erfarne hobbysnekkeren. Vi viser her hvordan du lager et skiskap tilsvarende det på bildet under.

Pluss ikon
<b>ENKELT OG SMART: </b>Hytteeier Jan Erik er stolt over skiskapet han har snekret på fritiden. Vi viser deg hvordan du kan snekre et slikt selv. Dette skapet får plass under takutstikket på hytta. Vil du plassere det et annet sted, må du lage et eget tak på skapet og gjerne tekke med takpapp. Størrelsen på skapet bestemmer du selv, men en minimum dybde er rundt 300 mm. Det kan kles med samme kledning som på hytta, eller enkel bordkledning. Skapet går fra bakken og helt opp under takutstikket.
ENKELT OG SMART: Hytteeier Jan Erik er stolt over skiskapet han har snekret på fritiden. Vi viser deg hvordan du kan snekre et slikt selv. Dette skapet får plass under takutstikket på hytta. Vil du plassere det et annet sted, må du lage et eget tak på skapet og gjerne tekke med takpapp. Størrelsen på skapet bestemmer du selv, men en minimum dybde er rundt 300 mm. Det kan kles med samme kledning som på hytta, eller enkel bordkledning. Skapet går fra bakken og helt opp under takutstikket. Foto: Kathrine Sørgård
Sist oppdatert

Spørsmål:

Har du et forslag til hvordan man kan lage en enkel skistall på endeveggen av hytta. Vi drukner i ski!

N.M.H.

Svar:

Under viser vi en fin skioppbevaring. Prinsippet er å bygge et digert skap som henger på veggen.

Dette skapet får plass under takutstikket på hytta. Vil du plassere det et annet sted, kan du lage et eget tak på skapet, og gjerne tekke med takpapp. Størrelsen på skapet bestemmer du selv, men dybden bør være minst 300 mm.

Det kan kles med samme kledning som på hytta, eller en annen enkel bordkledning. Da får familien grei tilgang til skiene, samtidig som skiene er beskyttet mot vær og vind når dørene er lukket. Se bruksanvisning under.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Øivind Lie-Jacobsen

Dette trenger du

  • Sokkel: 36 x 148 impregnert
  • Rammeverk: 36 x 73 justert
  • Skistøtte: 36 x 73 justert og 21 mm rundstokk
  • Kledning og dør 22 x 98 kledningsbord, av samme kledning som du har på hytta.
<b>START MED DETTE:</b> Start med å rette av underlaget. Fjern det øverste jordlaget og fyll på med grus som rettes av. Høyden på skapet bestemmes av avstanden fra bakken og opp til takutstikket. La det gjernevære en spalte på 5 centimeter på toppen slikat luftingen til taket ikke blir blokkert. <b>Blå: </b>Lag sokkelen og resten av rammeverket. Skistøtten plasseres ca. to tredjedeler opp fra gulvet. Bor hull og sett inn 200 mm lange rundstokker. Tverrstøttene foran krever litt finsnekring, se egen illustrasjon. <b>Grønn:</b> Monter gulv og vegger. <b>Oransje:</b> Dørene skal være så store at de har ca. 1 centimeter klaring på sidene og oppe. Kapp til labankene (tverr- og skråstøtter) og legg dem på et plant underlag. Skru bordene i dørbladet ned i labankene. Monter hengslene. Skru skapet fast i veggen.
START MED DETTE: Start med å rette av underlaget. Fjern det øverste jordlaget og fyll på med grus som rettes av. Høyden på skapet bestemmes av avstanden fra bakken og opp til takutstikket. La det gjernevære en spalte på 5 centimeter på toppen slikat luftingen til taket ikke blir blokkert. Blå: Lag sokkelen og resten av rammeverket. Skistøtten plasseres ca. to tredjedeler opp fra gulvet. Bor hull og sett inn 200 mm lange rundstokker. Tverrstøttene foran krever litt finsnekring, se egen illustrasjon. Grønn: Monter gulv og vegger. Oransje: Dørene skal være så store at de har ca. 1 centimeter klaring på sidene og oppe. Kapp til labankene (tverr- og skråstøtter) og legg dem på et plant underlag. Skru bordene i dørbladet ned i labankene. Monter hengslene. Skru skapet fast i veggen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Hjørne. Lag en utsparing i de to øverste tverrstøttene (markert med rødt), slik at fronten på kledningsbordene blir liggende jevnt med stenderen. En slik utsparing er enkel å lage om du har dybdestopp på kapp- og gjærsagen.
Hjørne. Lag en utsparing i de to øverste tverrstøttene (markert med rødt), slik at fronten på kledningsbordene blir liggende jevnt med stenderen. En slik utsparing er enkel å lage om du har dybdestopp på kapp- og gjærsagen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Denne saken ble første gang publisert 17/01 2023, og sist oppdatert 20/01 2023.

Les også