HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi vil fjerne vegg mellom to rom i laftehytte. Må jeg ha understøtte i det spennet, eller må jeg legge inn en stålbjelke?

Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen har viktige råd til hytteieren.

Pluss ikon
Hva skal til for at denne veggen skal kunne åpnes opp, spør hytteieren.
Hva skal til for at denne veggen skal kunne åpnes opp, spør hytteieren. Foto: Terje Stig Knudsen
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har kjøpt en sjarmerende hytte fra 1930-tallet med enkel standard på Hardangervidda. Innvendig er det 7 cm maskinlaft i veggene. Vi ønsker å ta ned en vegg mellom to rom, så døråpningen blir dobbelt så bred (bilde). Øverste bjelke som vil stå igjen er 18,5 cm x 7 cm laft.

Jeg ønsker å ta vekk ca. 115 cm slik at jeg får åpnet opp mellom de to rommene. Da blir spennet totalt 195 cm. På venstre side vil de stå igjen ca. 15 cm av laftet. Må jeg ha understøtte i det spennet på 195 cm, eller må jeg legge inn en stålbjelke? Eller finnes det andre løsninger?

Terje Stig Knudsen

Svar:

Siden dette er en hytte med to etasjer, er det viktig at det gjøres skikkelige beregninger. Endret klima, gjerne med større snølaster enn hytta i sin tid ble bygget for, er også noe som må med i regnestykket.

Ta kontakt med en byggingeniør som kan ta en tur på hytta for en skikkelig sjekk.

Dere må høyst sannsynlig inn med en limtrebjelke. I noen tilfeller kan leverandøren av limtreet også gjøre beregninger. Dette kommer an på hvor travle de er, og reiseavstand. En understøtte er et alternativ, men her må det også gjøres beregninger.

Da må den settes der punktbelastningen er størst, trolig rett under bjelken i etasjeskillet. Har dere komplette tegninger av hytta, er det en stor fordel. Hva taket er tekket med er også noe som må med i regnestykket.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2022, og sist oppdatert 12/04 2022.

Les også