HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi vil flytte til hytta, men kommunen vil ikke godta det. Hva gjør vi?

Vi er et par som ønsker å bo på hytta, som nå er vår fritidsbolig. Kommunen sier at de ikke kan godkjenne det. Hva gjør vi? Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
FLYTTE TIL HYTTA: Hytteeierne ønsker å flytte til hytta, men lurer på hva som skal til for å få rettigheter til dette.
FLYTTE TIL HYTTA: Hytteeierne ønsker å flytte til hytta, men lurer på hva som skal til for å få rettigheter til dette. Foto: Illustrasjonsfoto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi er et par som ønsker å bo på hytta, som nå er vår fritidsbolig. Kommunen sier at de ikke kan godkjenne det.

Tidligere har jeg lest noe som har stått skrevet i Hytteliv, der det står at vi kan bo på hytta dersom vi ikke krever noe av kommunen, som brøyting osv. Stemmer dette fortsatt?

A.K.

Svar:

Det er kommunen som bestemmer om du kan melde flytting til hytta, og vurderer søknaden ut fra ulike bestemmelser. Sentralt i en slik vurdering er hva slags bruk området er regulert til.

Kommunen kan for eksempel ikke godkjenne en søknad om bruk av hytta som helårsbolig dersom området er regulert eller lagt ut til fritidsboliger i kommuneplanen.

Det kan også være at hytta ikke oppfyller krav til standard for helårsboliger, og da vil kommunen nekte å godkjenne søknad om flytting.

Ved flytting til hytta har du også krav på fastlege, skole- og barnehageplass, aktivitetstilbud og flere andre kommunale tjenester.

Dette kan medføre merkostnader for kommunen du ønsker å flytte til, og på grunn av dette er det ikke sikkert at du får godkjent søknaden.

Glem heller ikke at du mister tilsvarende rettigheter i kommunen du flytter fra, dersom hyttekommunen likevel skulle godkjenne flytting.

Du må også være klar over at hvis dere flytter, blir hytta primærbolig, og boligen du flytter fra blir sekundærbolig. Beregningsgrunnlaget ved formuesskatten for primærboliger er 25 prosent av markedsverdien og 90 prosent for sekundærboliger.

Flytting til hytta vil dermed øke skatten, dersom boligen deres er mer verdt enn hytta. Flytting vil også kunne få skattemessige konsekvenser, hvis dere skulle ønske å selge boligen.

En gevinst vil være skattefri dersom du har bodd i boligen minst ett av de to siste årene. Har du bodd på hytta i mer enn et år, må du derimot skatte 22 prosent av gevinsten ved salg av boligen.

Hilsen advokat Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 25/10 2023, og sist oppdatert 25/10 2023.

Les også