Skatt på salg av hytte

Er det noe vi kan gjøre for å betale mindre skatt på salg av hytte?

– Vi har investert i tilkobling til kommunalt vann- og avløpsanlegg. Kan denne verdiøkningen legges til kjøpesummen, slik at skattbar gevinst blir mindre? undrer hytteselger. Les hva Advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
EKSPERT: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma gir råd om skatt ved salg av hytte,
EKSPERT: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma gir råd om skatt ved salg av hytte, Foto: illustrasjonsbilde Reimphoto / Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Vi solgte hytta vår, som ligger i Vestland, for kr 1.950.000. Hytta ble kjøpt i 2021 for kr 1.450.000, og vi har dessverre innsett at vil må skatte av salget.

Vi har også investert i tilkobling til kommunalt vann- og avløpsanlegg, og vi tror at forskjellen mellom kjøpesummen og salgssummen i stor grad skyldes verdiøkning som følge av denne investeringen.

Vi lurer på om denne verdiøkningen kan legges til kjøpesummen, slik at skattbar gevinst blir mindre?

Hilsen tidligere hytteeier

Svar:

Hei!

Skattemessig gevinst er differansen mellom inngangsverdi, det vil si hva du kjøpte hytta for med tillegg av kostnader forbundet med kjøpet, og utgangsverdi, som er salgssummen du solgte den for.

Ved beregning av inngangsverdien kan du ta med kostpris, dokumentavgift, tinglysingsgebyrer, annonsering og senere påkostninger på hytta.

EKSPERTEN: Harald Ramm jobber som advokat i Langseth Advokatfirma.
EKSPERTEN: Harald Ramm jobber som advokat i Langseth Advokatfirma. Foto: Sveinung Bråthen

Når det gjelder påkostninger, snakker vi om faktiske kostnader, det vil si kostnadene til bygging og gebyrer til etablering av vann- og avløpsanlegget.

Du kan altså ikke legge til verdistigning som skyldes investeringen. En annen ting er jo at denne andelen ofte vil være vanskelig å skille fra annen verdistigning.

Hilsen advokat Harald Ramm

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 14/04 2024, og sist oppdatert 15/04 2024.

Les også