Juristen svarer

Naboens vannrør går gjennom vår tomt, men han nekter å flytte rørene

Vi skal bygge et anneks på hytta, men naboen nekter å flytte vannrørene sine, som går tvers over vår tomt. Hva gjør vi? spør hytteeier. Les hvordan eksperten mener nabokrangelen kan løses.

Pluss ikon
NABOFEIDE: Hyttenaboen er en grei kar, men han nekter å samarbeide om å flytte rørledninger. Illustrasjonsbilde: Getty Images
NABOFEIDE: Hyttenaboen er en grei kar, men han nekter å samarbeide om å flytte rørledninger. Illustrasjonsbilde: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Naboen har ført vann- og avløpsledninger gjennom vår tomt, cirka 15 meter fra hytteveggen. Det har ikke vært noe problem hverken for oss eller naboen tidligere.

Men nå ønsker vi å bygge et anneks på den delen av tomten hvor ledningen ligger, og da nekter naboen å flytte ledningen, noe som hindrer oss i å realisere planene. Hva kan vi gjøre?

Hilsen R.H.

Svar:

Så lenge ledningen fungerer, er det ikke i naboens interesse å flytte denne. Jeg viser likevel til servituttloven § 5, første ledd:

«Er ingen avgjerande grunn imot det, kan kvar av partane krevja å få bruken flytt eller nærare fastlagd, eller rettshøvet omskipa på annan måte, når han ber kostnaden sjølv, og den nye skipnaden er minst like god for motparten som den tidlegare.»

Det vil si at naboen må akseptere flytting dersom løsningen blir «minst» like god som den eksisterende og dere «ber kostnaden».

Hilsen jurist Harald Ramm

Les mer (+): Vi har lyst å ruste opp veien til hytta, men grunneierne sier nei. Hva skal vi gjøre?

Denne saken ble første gang publisert 09/11 2023, og sist oppdatert 05/12 2023.

Les også