HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Må vi søke om dispensjon hvis vi vil bygge på i 100-metersonen?

Hytteeier har et ønske om å utvide fra to til tre soverom og bygge bod, og lurer på om han må søke dispensasjon. Hyttelivs arkitekt Christina Knoff svarer og kommer med forslag til ny planløsning.

Pluss ikon
<span class="Italic">PÅBYGG: Hytta ligger vakkert til på øya Holsnøy i Vestland fylke. </span>
PÅBYGG: Hytta ligger vakkert til på øya Holsnøy i Vestland fylke.
Publisert

Spørsmål:

Sommeren 2019 kjøpte vi en eldre hytte, bygget i 1969. Den ligger i skogen innenfor 100-metersbeltet i Alver kommune, på øya Holsnøy, med vakker sjøutsikt.

Det er ikke bilvei frem og vi går fra parkeringen på en gruset sti ca. 500 meter. Hytta er 46 kvadratmeter. I 2004 ble det bygget til et enkelt bad med Villa Separett toalett.

Gråvann går i avløp til sjø. Det er innlagt vann fra egen brønn. Det er også innlagt strøm. Vi har siden vi overtok fått laget ny sti fra hovedstien gjennom tomten ned til hytta.

Vi har satt opp yttervegg og ny inngangsdør slik at vi ikke lenger trenger å gå ut for å komme til badet. Vi har lagt nytt tak og utvidet dette over terrassen i nord og over inngangspartiet.

Vi har utvidet terrassen, møblert innvendig og skiftet ut toalettet med et Cinderella forbrenningstoalett.

Vi har kommet et stykke på vei med å sette vårt preg på hytta. På sikt ønsker vi å kunne utvide stue, kjøkken og de to soverommene, oppgradere inventar og skape en helhetlig hytte med mer plass, og gjerne et større bad som er tilrettelagt for offentlig vann/avløp.

Vi regner med at det vil komme vei/vann/avløp en gang og da er det fint å ha en hytte som er klar til å kunne bli tilkoblet.

Et ønske er å kunne utvide antall soverom fra to til tre der minimum to har plass til dobbeltseng, hvorav hovedsoverom kan ha en 180-seng. Vi ønsker oss også en utvendig bod og en innvendig bod.

Vennlig hilsen Vidar F.

Svar:

Siden hytta ligger innenfor 100-metersbeltet må dere søke om dispensasjon fra byggeforbudet.

Dere kan kanskje få gjennomslag for søknaden i akkurat dette feltet, med tanke på at andre i området har fått det tidligere.

Hvis søknaden innvilges, tilsier reguleringsplanen at det kan bygges ut opp til 90 m², overbygd veranda medregnet.

Jeg har tegnet så enkelt som mulig med tanke på utvidelse av hytta og for at det ikke skal være så altfor store inngrep.

FØR. Her ser vi hytta fra sørvest med soverom, bad og gang i bakkant og stue i front
FØR. Her ser vi hytta fra sørvest med soverom, bad og gang i bakkant og stue i front
FORSLAG. Her er hytta fra sørvest med den nye uteboden, inneboden, gangen og soverommene, mens stue og kjøkken er i bakgrunnen. 
FORSLAG. Her er hytta fra sørvest med den nye uteboden, inneboden, gangen og soverommene, mens stue og kjøkken er i bakgrunnen. 
Her ser vi hytta fra nordøst med
stue og terrasse i front, og med soverommene og badet i bakgrunnen.
Her ser vi hytta fra nordøst med stue og terrasse i front, og med soverommene og badet i bakgrunnen.
Hytta fra øst, med oversikt over utvidelsen av stuedelen og i bakkant med store soverom og mer funksjonell planløsning.
Hytta fra øst, med oversikt over utvidelsen av stuedelen og i bakkant med store soverom og mer funksjonell planløsning.

Hytta er i forslaget trukket ut med 5 meter i bakkant sørover, samt at det som tidligere var overbygd terrasse er blitt innlemmet i hytta for at det skal bli en større stue.

Peisen har beholdt sin opprinnelige plass, mens inventaret ellers i stuen er blitt justert. Terrassedøren er flyttet fra vestveggen til nordveggen for at det skal bli bedre passasje til terrassen.

5 meter tilbygg

- Overbygd terrasse innlemmet i hytta

- Stuen litt større og inventar endret

- Kjøkkenet utvidet, ny dør fra stue og nytt inventar

- Tre større soverom

- Større bad

- To boder

- Stor og romslig gang

- Inngangsdør flyttet

- Nye vinduer

Fra stuen går dere nå direkte inn på kjøkkenet, som har fått en mer praktisk og romslig planløsning.

Ytterdøren har endret plassering, slik at dere nå går inn der det gamle badet var plassert. Her er det en større gang med god plass til oppbevaring.

Via gangen har dere direkte adgang til en bod, et større bad, et mindre soverom og to store soverom, med god plass til både dobbeltseng og garderobeskap. Det er også tegnet inn en større utebod med adkomst fra yttersiden.

Hilsen arkitekt Christina Knoff

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 28/10 2022.

Les også