HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Kan grunneier kreve full pris for innløsning av festetomt når naboen fikk det for mye billigere?

Naboen, som har en lik avtale som oss, fikk kjøpt tomta i fjor til en pris under halvparten av takst. Er det «fair» at grunneier krever full pris av oss? Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
FESTETOMT: Vi ønsker å kjøpe tomta, men synes prisen er urimelig siden naboen fikk det mye billigere.
FESTETOMT: Vi ønsker å kjøpe tomta, men synes prisen er urimelig siden naboen fikk det mye billigere. Foto: Illustrasjon: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hytta ligger ved Filefjell og er bygget på en tomt som svigerfar leier av en lokal størrelse. Festekontrakten er inngått 2.6.1967 og løper i 70 år, slik at den går ut i 2026.

Naboen som har en lik avtale fikk kjøpt tomta i fjor til en pris under halvparten av takst. Vi tok kontakt med grunneier i høst og viste til naboens kjøp og spurte om vi også kunne få kjøpe tomta til samme pris.

Grunneier aksepterte at vi fikk kjøpe, men krevde full pris. Er det «fair» når naboen nærmest fikk tomta gratis?

J.R.

Svar:

Vær klar over at rabatt ved innløsning forutsetter at innløsning skjer i henhold til de tidspunkter som loven legger opp til.

Når det gjelder innløsningsrett fremgår følgende av tomtefesteloven § 32: «Festaren kan krevje å få innløyse ei festetomt til bustadhus eller fritidshus når det er gått 30 år av festetida – om ikkje kortare tid er avtalt – eller når festetida er ute.»

Det vil si at du kunne kreve innløsning pr. 02.06.2001. Det fremgår videre av bestemmelsen: «Etter at det er gått 30 år av festetida, kan festaren også krevje å få innløyse ei festetomt … til fritidshus kvar gong det er gått ti nye år.»

Ved innløsning i henhold til denne bestemmelsen kan du kreve at innløsning skjer til 40 % av tomteverdi eller 25 ganger oppregulert festeavgift.

Det fremgår av bestemmelsen at du må vente i 10 år dersom du unnlot å kreve innløsning ved utløpet av10 års perioden pr. 2.6.2021, slik at neste gang du kan kreve innløsning er 2.6.2031.

Jeg kjenner ikke til historien til naboen, men det kan hende at kontrakten hans er inngått på et tidspunkt som gjorde at innløsning kunne kreves i henhold til 10-årsintervallene da han innløste.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 31/08 2023, og sist oppdatert 31/08 2023.

Les også