HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Jeg har en avtale med grunneier om å parkere på en plass utenfor hytten min, men nå har den nye eieren i nabohytta begynt å bruke plassen fritt. Kan han gjøre dette?

Kan grunneieren nå i ettertid av vår avtale, tillate at også flere disponerer den plassen? spør hytteeieren. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Utenfor hyttetomten min er det en opparbeidet plass som brukes til parkering. Den ble etter avtale med grunneier opparbeidet av meg. Vi har også en skriftlig tinglyst avtale som sier at eier av min hytte har rett til å disponere plassen i all fremtid så lenge hytta står.

Nabohytta er solgt og ny eier bruker plassen fritt, selv om de har fått beskjed om at jeg disponerer den.

Grunneieren er nå en gammel mann som ikke bor her lenger. Kan grunneieren nå i ettertid av vår avtale, tillate at også flere disponerer den plassen?

V.H.

Svar:

Du skriver at du har en skriftlig tinglyst avtale som sier at eieren av din hytte har rett til å disponere plassen i all fremtid så lenge hytta står. Du har derfor rett til å disponere den på ubestemt tid. Når plassen er opparbeidet av deg, vil jeg derfor anta at du har eksklusiv rett til plassen innenfor det området som du har opparbeidet. Du kan derfor nekte andre å bruke den.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 17/02 2023.

Les også