Leiebil og hytte til leie

Internett på hytta virket ikke, og leiebilen var for liten. Kan vi klage?

– Hytta vi leide, var også nedsnødd og hadde derfor slett ikke den utsikten vi var forespeilet gjennom utleie-annonsen. Kan vi klage på det vi opplever som en litt mislykket ferie? spør familiefar. Les hvilke forhold advokaten mener man kan kreve prisavslag for.

Pluss ikon
HYTTE TIL LEIE: Lever ikke leiebilen eller utleiehytta opp til forventningene? Advokat Anders G. Haug ved advokatfirmaet Dehn redegjør for dine rettigheter hvis du vil klage.
HYTTE TIL LEIE: Lever ikke leiebilen eller utleiehytta opp til forventningene? Advokat Anders G. Haug ved advokatfirmaet Dehn redegjør for dine rettigheter hvis du vil klage. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images, ekspertportrett Elin Eike Worren
Publisert

Spørsmål:

Hei!

I vinterferien leide vi hytte på fjellet, og vi hadde også leiebil. Og vi var misfornøyd med begge deler! Hytta var nedsnødd og hadde derfor slett ikke den utsikten som vi var forespeilet gjennom annonsen på Finn.no, og hytta var også langt mer slitt enn vi så for oss.

TVen fungerte heller ikke – utleier mente det skyldtes mye snø og væforholdene. Underveis i uka mistet vi også nettet.

Når det gjelder bilen, luktet det røyk i den, og bagasjerommet var så lite at vi ikke fikk plass til all bagasjen.

Vi har lyst å klage på både bil og hytte, for vi mener vi ikke har fått den standarden vi betalte for. Hvordan gjør vi det?

Og måtte vi ha klaget der og da, eller går det greit å gjøre det nå i ettertid?

Hilsen skuffet vinterferie-turist

Svar:

Hei!

For hytteutleie er det leiekontraktens bestemmelser som gjelder. Det finnes ikke en egen lov om dette. Husleieloven gjelder ikke for utleie av fritidsboliger.

Hytta skal være i samsvar med den tilstanden annonse og leiekontrakt beskriver. Er den ikke det, kan det være grunnlag for å kreve et prisavslag.

Når det er sagt; at hytta er mer nedsnødd enn på bilder i annonsen, vil sjeldent medføre grunnlag for prisavslag. Det er vanskelig å holde utleier ansvarlig for at det har kommet mye snø.

Gi utleier mulighet til å utbedre

Hvis man oppdager avvik fra det avtalte, bør man melde fra skriftlig til utleier med en gang. Utleier skal ha muligheten til å rette, og det er vanskelig hvis leieforholdet er avsluttet når man melder fra om feil.

Det går an å fremme et krav om prisavslag etterpå også, men man har en bevismessig oppoverbakke hvis man ikke har sagt fra underveis. Det blir fort ord mot ord om TVen egentlig virket, og om internett egentlig var nede.

Kreve prisavslag

Hvis dere vil fremme et krav om prisavslag nå, må det sendes til utleier. Der må dere beskrive hva som var avvik fra det avtalte, og hvilken verdireduksjon dere mener dette utgjorde.

Det er ikke lett å sette en konkret pris på lavere standard, sviktende TV/internett osv. Det blir en skjønnsmessig vurdering av hvilket avslag i leieprisen dette skal gi.

For ordens skyld nevner jeg også at det finnes muligheter for heving av leieforhold. Det er bare aktuelt for de grove tilfellene av avvik, og det må i så fall meldes fra om umiddelbart når det blir oppdaget.

Klage på leiebil

Når det gjelder leiebilen, må man også her se på hva som var avtalt. Hvis dere har fått en mindre kategori leiebil enn det dere bestilte, skal dere kun betale det den mindre kategorien ville kostet. Dere må klage direkte til utleieselskapet.

Hvis bilen var mindre enn avtalt, burde dere sagt fra med en gang dere hentet bilen, eller senest da dere leverte bilen tilbake. Det er ikke for sent å klage etterpå, men det er ofte vanskeligere å få en kompensasjon ut av utleieselskapet da.

Hvis utleieselskapet ikke tar deres klage til følge, kan dere klage saken til Forbrukerrådet.

Når det gjelder røyklukt, gjelder det samme bevisprinsippet her som for hytta; hvis man ikke sier fra underveis i leieoppholdet, blir det fort ord mot ord etterpå. Det er ikke for sent å klage nå, men det er mindre sannsynlighet for noen innrømmelse fra utleieselskapet. Dette forholdet kan også klages inn for Forbrukerrådet.

Hilsen advokat Anders G. Haug

Les flere ekspertsvar om hytte og bolig her.

Denne saken ble første gang publisert 21/02 2024.

Les også