Juristen svarer

Hytta vår skulle stått klar for lenge siden, men utbygger skylder på mangel på snekkere. Har vi rett på dagmulkt?

Kan vi kreve penger av utbygger, siden hytta vår ikke står klar til avtalt tid? spør hytteeier. Advokat Harald Ramm er klar i sitt svar! Sjekk hva som er smart å gjøre.

Pluss ikon
BRUDD PÅ AVTALEN: Kan du kreve penger av utbygger når hytta ikke står ferdig i tide?
BRUDD PÅ AVTALEN: Kan du kreve penger av utbygger når hytta ikke står ferdig i tide? Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har inngått avtale med en ferdighytteprodusent om oppføring av en hytte, og i kontrakten står det at den skulle stått klar for innflytting for flere uker siden.

Vi har kontaktet utbygger og varslet at vi vil kreve dagmulkt fra det tidspunktet der hytta i følge avtalen skulle stått klar.

Produsenten har avvist kravet fordi de mener at det ikke følger av kontrakten. Vi har imidlertid blitt kjent med at loven gir oss rett til dagmulkt. Produsenten nekter fortsatt, og viser nå til at de ikke har fått tak i kompetente folk, noe de mener de ikke kan bebreides for. Har de rett i det?

Hilsen P.E.

Svar:

Lov om bustadoppføring har følgende bestemmelser om dagmulkt:

«Dersom overtaking ikkje kan skje til den tida forbrukaren har rett til å krevje etter §§ 10 og 11, kan forbrukaren krevje dagmulkt for kvar dag forseinkinga varer.»

JURIST: Harald Ramm er fast ekspert hos bladet Hytteliv.
JURIST: Harald Ramm er fast ekspert hos bladet Hytteliv. Foto: Sveinung Bråthen

Vær klar over at denne bestemmelsen er ufravikelig, det vil si at kjøper ikke kan frafalle retten til dagmulkt.

Les også (+): Vi vil flytte til hytta, men kommunen vil ikke godta det. Hva gjør vi?

Det er for så vidt korrekt at en leverandør kan slippe dagmulkt dersom oppdraget er umulig å oppfylle. Dette forutsetter at det har oppstått helt spesielle omstendigheter som krig, streik, naturkatastrofer m.m.

At leverandøren ikke får tak i folk, vil ikke på noen som helst måte være slike omstendigheter som gir rett til fritak fra dagmulkt. Dere kan derfor kreve penger for forsinkelsen.

Hilsen jurist Harald Ramm

Denne saken ble første gang publisert 12/11 2023, og sist oppdatert 05/12 2023.

Les også