PLASSERING AV PEIS:

Hvor er det best å plassere peisen i rommet? Sjekk ekspertens råd

Interiørekspert: Tenk igjennom dette før du bestemmer hvor peisen skal plasseres i rommet.

Pluss ikon
<b>ROMMETS MIDTPUNKT: </b>Dette er peisen i min egen hytte. Den består av en moderne og praktisk peisinnsats murt inn en mer nostalgisk peisløsning. Peisen ruver i rommet og er som et dekorativt smykke.
ROMMETS MIDTPUNKT: Dette er peisen i min egen hytte. Den består av en moderne og praktisk peisinnsats murt inn en mer nostalgisk peisløsning. Peisen ruver i rommet og er som et dekorativt smykke. Foto: Mona Gundersen
Publisert

Nå som strømmen er på sitt dyreste, er det bra å ha en alternativ varmekilde. Det finnes mange fine varianter av peiser og peisovner på markedet, og kanskje har de flere bruksområder enn du trodde?

Tidligere laget man mat og varmet vann på ovnen, og det kan være lurt å velge en peisovn som gir mulighet til det.

Hvis du skal bygge nytt, kan det være vrient å vite hvor du skal plassere peisen eller peisovnen.

Her får du noen tips til plassering i rommet:

Symmetrisk plassering

Her er peisen plassert midt på den store veggen du ser når du kommer inn i rommet. På hver side av peisen er det vinduer, så rommet får et litt majestetisk preg.

Raust med stoler som kan flyttes rundt passer fint på hytter der man skal kunne nyte både utsikt og peisvarme, eller sitte sammen med andre i en sofagruppe.

Les også: (+) Ørnulfs villa har en utrolig forhistorie

<b>SYMMETRISK PLASSERING:</b> Her er peisen plassert midt på den store veggen du ser når du kommer inn i rommet. På hver side av peisen er det vinduer, så rommet får et litt majestetisk preg. Raust med stoler som kan flyttes rundt passer fint på hytter der man skal kunne nyte både utsikt og peisvarme, eller sitte sammen med andre i en sofagruppe.
SYMMETRISK PLASSERING: Her er peisen plassert midt på den store veggen du ser når du kommer inn i rommet. På hver side av peisen er det vinduer, så rommet får et litt majestetisk preg. Raust med stoler som kan flyttes rundt passer fint på hytter der man skal kunne nyte både utsikt og peisvarme, eller sitte sammen med andre i en sofagruppe. Foto: Siv Brenne

Synlig fra begge siden

I dette allrommet er det plassert en rund peisovn midt mellom spisestue/kjøkken og stue. På den måten blir varmen godt fordelt og varmen kan nytes fra begge soner. I tillegg er peisovnen plassert slik at den synes godt fra atkomsten til rommet. Det er alltid et godt grep.

I dette allrommet er det plassert en rund peisovn midt mellom spisestue/kjøkken og stue. På den måten blir varmen godt fordelt og varmen kan nytes fra begge soner. I tillegg er peisovnen plassert slik at den synes godt fra atkomsten til rommet. Det er alltid et godt grep. 
I dette allrommet er det plassert en rund peisovn midt mellom spisestue/kjøkken og stue. På den måten blir varmen godt fordelt og varmen kan nytes fra begge soner. I tillegg er peisovnen plassert slik at den synes godt fra atkomsten til rommet. Det er alltid et godt grep.  Foto: Siv Brenne

Plassert i hjørnet

Skissen viser en stue med en stor hjørnepeis. Tv er plassert på veggen ved siden av, slik at både peis og tv kan ses fra hjørnesofaen. Den løse stolen kan enkelt flyttes rundt ved behov.

Plassert i hjørnetSkissen viser en stue med en stor hjørnepeis. Tv er plassert på veggen ved siden av, slik at både peis og tv kan ses fra hjørnesofaen. Den løse stolen kan enkelt flyttes rundt ved behov. 
Plassert i hjørnetSkissen viser en stue med en stor hjørnepeis. Tv er plassert på veggen ved siden av, slik at både peis og tv kan ses fra hjørnesofaen. Den løse stolen kan enkelt flyttes rundt ved behov.  Foto: Siv Brenne

Tips!

Skal peisen din være et smykke i rommet, et sted du kan sette deg for å nyte flammene, eller skal det kun være en effektiv varmekilde? Det vil påvirke plasseringen og utformingen av peisen/peisovnen.

Peiser er tradisjonelt malt hvite, men det trenger den ikke å være. Ønsker du at den skal være litt diskret, kan du male den i samme farge som veggen. Har du en stram og moderne peis, kan du kle den med fliser.

Les også: (+) Ekskona mener at hun har rett til å overta hytta. Prøver hun å lure meg?

Peis uten pipe

Hvis hytta ikke har pipe, eller en pipe som ikke er godkjent, er engass- eller biopeis et godt alternativ. De fleste er utstyrt med en fjernstyring som du kan tenne ilden og justere varmen opp eller ned med. Mange har også mulighet for forhåndsprogrammert varmestyring, slik at fyringsøkonomien blir god.

De tar liten plass og det er enkelt å integrere den i hyttas interiør. De gir minimalt med utslipp og du slipper tradisjonell pipe, siden det meste som kommer ut er vanndamp. Du kan ogsåvelge en el-peis hvis hytta har strøm.

Som i gamle dager

Har du en hytte der tradisjonene sitter i veggene og ønsker en vedovn som gjenspeiler dette, vil en innfelt peisinnsats kunne gi assosiasjoner til en åpen grue i kjøkkenet eller en åpen peis i stuen. En kakkelovn eller en dekorert jernovn vil også skape stemningen du er ute etter. Støpejern er blitt brukt i over 150 år og det produseres fortsatt peiser og vedovner i en klassisk stil. Disse ovnene er svært solide og slitesterke og gir en jevn, god varme.

Denne saken ble første gang publisert 13/01 2023.

Les også