HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Hjelp, stokkmaur spiser opp hytta nedenifra. Hvordan kan vi bli kvitt dem?

Hytteeiere fortviler etter å ha funnet stokkmaur i laftehytta og lurer på hvilke grep de kan ta. Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
UBUDEN GJEST: Hvis du har fått stokkmaur i hus eller hytte, må du ta grep. Hyttelivs ekspert forklarer hvordan du finner maurene, og hva du kan gjøre. FOTO: Mycoteam
UBUDEN GJEST: Hvis du har fått stokkmaur i hus eller hytte, må du ta grep. Hyttelivs ekspert forklarer hvordan du finner maurene, og hva du kan gjøre. FOTO: Mycoteam
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har oppdaget stokkmaur i hytta. Dette er en laftehytte som står på støpt og isolert plate. Maurene er lokalisert i de nederste stokkene.

Er dette noe vi kan bli kvitt med egen hjelp, eller må vi kontakte et skadedyrfirma?

K.M.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Stokkmaur kan være vanskelig å bekjempe, og det kan derfor være lurt å kontakte et skadedyrfirma. Samtidig er det en del undersøkelser dere kan gjøre på forhånd: All informasjon om hvor maurene holder til vil være til nytte for bekjemperne. Prøv så langt det er mulig å lokalisere reirene. En av de beste metodene er å følge maurstier.

Et stokkmaurreir i hytta står ofte i forbindelse med andre reir på utsiden. Maur som plukker opp mat som dere plasserer i maurstien vil gå tilbake mot reiret. Bruk honningvann eller insektlarver.

Stokkmaur spiser heller ikke det materialet de bygger reir i, og lemper derfor ut små fliser fra reiret. Hauger av sagflis eller tygd isolasjonsmateriale er tegn på hvor maurene befinner seg.

Det er også mulig å høre hvor stokkmauren holder til. Banking øker maurenes aktivitet.

For å bli kvitt dem er det viktig at alle reir i hytta blir funnet. Dette kan ta tid, men er vel verdt innsatsen.

All bekjempelse som ikke er rettet mot reir har mindre sannsynlighet for å lykkes.

Er det flere reir i hytta, må de bekjempes samtidig. Når maurene forstyrres, kan de forflytte seg, og dermed gjøre en senere bekjempelse vanskelig. Snakk med forsikringsselskapet før dere tar kontakt med skadedyrfirmaet.

Det kan hende jobben dekkes helt eller delvis av forsikringen. Før dere velger skadedyrfirma er det også lurt å sjekke Folkehelseinstituttets egen veileder. Den gir gode tips til hvordan dere velger riktig firma.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2022, og sist oppdatert 16/03 2022.

Les også