HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Hjelp, glasset soter på peisen – hva gjør jeg feil?

Hytteliv har fått inn to spørsmål fra to hytteiere om problemer med mye sotete og dårlig fyr i peisovnen. Hyttelivs ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer.

DÅRLIG FYR: To hytteeiere har problemer med henholdsvis mye sot på glasset og dårlig fyr i peisovnen og spør om gode råd.
DÅRLIG FYR: To hytteeiere har problemer med henholdsvis mye sot på glasset og dårlig fyr i peisovnen og spør om gode råd. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål 1:

Vi har en peisovn med stor glassdør. Glassdøren blir veldig fort sotete, og vi bruker mye tid på å hode den ren. Hva er den mest effektive metoden for å fjerne sot, og skal ikke egentlig peisen gjøre dette selv?

SVARER: Hyttelivs ekspert Øivind-Lie Jacobsen.
SVARER: Hyttelivs ekspert Øivind-Lie Jacobsen. Foto: Sveinung Bråthen

M.M.H.

Svar:

En moderne peisovn brenner røyk-gassene mer effektivt enn gamle ildsteder. Det skjer ved at det tilføres oksygen til de uforbrente gassene som danner seg i toppen av bålet. Da antennes de gassene som før gikk opp igjennom pipen. Når dette fungerer som det skal, brennes også glasset rent.

Derfor er det sotete glasset en indikasjon på at forbrenningen i peisen deres ikke går som den skal. Metoden er å legge inn tørr, finkløyvet ved og fyre friskt. Da kan du ta en tur ut og sjekke røyken fra skorsteinen.

Det brenner friskt når røyken er bortimot usynlig. Da vil varmen sørge for at sotpartikler som har festet seg på glasset brennes bort. Når du stabler veden i peisen, er det også lurt å sørge for at endene på kubbene ikke peker mot glasset.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her (+)

Spørsmål 2:

Vi har byttet ut den gamle peisen med en ny, rentbrennende peisovn. Problemet er at den brenner dårlig. Det er vanskelig å få skikkelig fyr, og det ryker inn hver gang vi åpner peisdøren.

Det blir heller ikke skikkelig varme, og vi er avhengige av en peis som varmer godt. Vi har snakket med byggevare-butikken, men det har vært til liten hjelp. Har du noen gode råd?

Y.H.

Svar:

Start med det enkleste: veden. Nye peisovner må ha en høy temperatur i brennkammeret for å virke skikkelig, og da må veden være tørr. Den dere fyrer med er kanskje er litt for rå. Test ut med ved som dere tørker ekstra godt. Gjerne på et tørt og varmt sted hjemme.

Det skal være skikkelig klang når kubbene slås mot hverandre. En stor vedkasse innendørs kan være lurt. Hvis dette ikke hjelper, må dere sjekke at det er helt tett i overgangen mellom peisen og pipeløpet. Sjekk deretter at peisen får nok luft.

Brenner det bedre når dere åpner et vindu, er anbefalingen å sørge for bedre luft til ildstedet. Det beste er å hente luft fra utsiden, via et rør rett i peisen. Alternativt å montere en lufteventil ved gulvet så nær peisovnen som mulig.

Årsaken kan også være at ildstedet ikke er dimensjonert for den gamle skorsteinen. Det kan være feil innvendig diameter i pipeløpet, eller at skorsteinen er for lav. Da anbefaler jeg å få en befaring fra den lokale feieren, som kan gi dere en grundig vurdering før dere eventuelt går i gang med dyre tiltak.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her (+)

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2021, og sist oppdatert 09/12 2022.

Les også