HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Grunneier mener vi ikke kan innløse festekontrakten og kjøpe nausttomten, selv om det har gått 30 år. Stemmer dette?

Grunneieren av nausttomt nekter å løse inn kontrakten fordi naustet ikke er fritidsbolig. Kan grunneier gjøre dette? Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsfoto. Bildet har ingen tilknytning til saken.
Illustrasjonsfoto. Bildet har ingen tilknytning til saken. Foto: Getty Images.
Publisert

Spørsmål:

Vi har en hytte på festet tomt i Vestland fylke, den ligger ca. 1 km fra sjøen. Festekontrakten ble inngått 1.7.1963. Vi kan innløse festekontrakten til eie etter 30 år og deretter hvert tiende år. Vi krevde derfor innløsning i vinter.

I 1982 leide vi en nausttomt for 80 år av en annen grunneier, en tomt vi også har krevd innløst. Grunneieren av hyttetomten har akseptert innløsning av festekontrakten. Grunneieren av nausttomten nekter oss å løse inn kontrakten fordi naustet ikke er fritidsbolig. Er det korrekt?

S.T.R.

Svar:

Det fremgår av tomtefesteloven § 32: «Festaren kan krevje å få innløyse ei festetomt til bustadhus eller fritidshus når det er gått 30 år av festetida».

Når loven sier «fritidshus» menes fritidsbolig beregnet for beboelse. Et naust benyttes normalt til båtopptrekk, lagring av utstyr m.m. og er dermed ikke et fritidshus i lovens forstand. En nausttomt vil derfor ikke kunne innløses etter denne bestemmelsen.

Det er likevel mulig å inngå avtale med grunneier om frivillig innløsning av tomten til naustet. Det kan være fristende for grunneieren å motta et engangsbeløp istedenfor en årlig festeavgift.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 30/09 2022.

Les også