HYTTELIVS EKSPERT SVARER

– Tidligere fuktskader har gjort at vi må bytte stubbeloft og isolasjon. Kan vi bruke baderomsplater?

Vi har vurdert å bruke tette baderomsplater som stubbeloft. Er dette en god idé? Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
Denne fuktige krypkjelleren i skrånet terreng skaper hodebry for hytteieren.
Denne fuktige krypkjelleren i skrånet terreng skaper hodebry for hytteieren. Foto: Privat
Publisert

Spørsmål:

Vi har en hytte ved sjøen. Det er krypkjeller under hele hytta, men den er delt opp i flere rom. Hytta ligger i skrånede terreng, og det har tidligere kommet inn vann i kjelleren fra oversiden i ett av kryprommene.

Dette problemet er løst, men tidligere fuktskader har gjort at vi må bytte stubbeloft og isolasjon (bilde). Vi har vurdert å bruke tette baderomsplater som stubbeloft. Er dette en god idé?

I et tilliggende kryperom samler det seg av og til vann i de lave partiene. Hva bør jeg gjøre med dette? Jeg har vurdert å støpe gulv og legge plast for å holde fukten nede. Er det å anbefale?

M.A.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Krypkjeller er kompliserte greier, men en hovedregel er å finne kilden til fuktproblemet og ta det onde ved roten.

Det handler om å styre vannet som kommer sigende fra utsiden vekk fra grunnmuren. Fukt i kjellere er som regel et problem under snøsmeltingen og i den varme årstiden.

På varme sommer­dager vil fuktig luft som trekker inn i det kalde kjellerrommet kondensere mot overflater og skape fuktproblemer.

Når det gjelder stubbeloft, er tette plater ikke å anbefale. Da kan fukt bli stengt inne i selve gulvkonstruksjonen. Det aller beste materialet er granbord. De tåler fukt godt, men det er mye jobb å legge dem, særlig når det må gjøres fra undersiden.

Alternativt kan stubbeloftsplater brukes, men det er forskjell på hvor godt de tåler fukt. Be om dokumentasjon og referanser der du kjøper dem. Hvis det ikke er tegn til soppangrep eller andre problemer i det tilliggende kjellerrommet, ville jeg ikke gjort noe.

En enkel måte å sjekke dette på er å legge inn en bit av en gipsplate. Holder den seg hvit, er kjelleren tørr, blir den gul og misfarget etter en tid, er det en indikasjon på at noe bør gjøres.

For å løse problemet er det enklest å legge ut plast. Bruk en tykk type, dekk godt og legg noen steiner på toppen slik at den holdes på plass.

Blir plasten våt på undersiden, kommer fuktigheten fra grunnen. Samler det seg vann oppå plasten, kommer den fra oversiden. I begge tilfellene lar du plasten ligge. Samler det seg vann oppå, kan du perforere plasten der det er vannansamlinger.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 19/05 2022.

Les også