Flaggstang på hytta

Kan jeg helt fritt sette opp flaggstang?

– Hvilke regler gjelder for å sette opp en flaggstang? Må jeg varsle naboene eller søke kommunen først? spør dame som drømmer om flaggstang på hytta. Advokaten forklarer at her kan reglene variere.

Pluss ikon
LYST PÅ FLAGGSTANG: Kan man bare sette opp det uten videre?
LYST PÅ FLAGGSTANG: Kan man bare sette opp det uten videre? Foto: Christine Gulbrandsen
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Vi har en 50 år gammel hytte på Sjusjøen som ligger ganske tett på tilsvarende hytter. En av hytte-naboene har i alle år hatt flaggstang med vimpel i, og nå har jeg veldig lyst til å få satt opp en flaggstang, jeg også, på hyttetunet vårt.

Men hvordan er reglene eller bestemmelsene for å sette opp flaggstang?

Må jeg sende inn byggesøknad til kommunen, og bør jeg varsle de andre naboene om planene mine? Eller kan jeg helt fritt sette opp flaggstang utenfor hytta?

Kan for ordens skyld nevne at hytta står på festet tomt.

På forhånd takk for hjelpen!

Hilsen hytteeier

Svar:

Hei!

I utgangspunktet er det ikke søknadspliktig å sette opp flaggstang. Likevel kan reguleringsplanen i hyttekommunen din ha egne bestemmelser om flaggstenger som du må følge.

Så før du går til innkjøp av flaggstang, anbefaler jeg deg å ta kontakt med kommunen for å avklare dette.

EKSPERTEN: Morten Fæste er advokat hos Huseierne, som er en landsomfattende forbrukerorganisasjon for alle som eier sin egen bolig, sameier, borettslag og gårdeiere.
EKSPERTEN: Morten Fæste er advokat hos Huseierne, som er en landsomfattende forbrukerorganisasjon for alle som eier sin egen bolig, sameier, borettslag og gårdeiere. Foto: Huseierne

Lokale regler for flaggstang

Kommuneplaner og reguleringsplaner er forskjellige fra kommune til kommune – og fra sted til sted innenfor den enkelte kommune. Derfor må du aldri bare gå ut ifra at det er de samme reglene som gjelder hjemme.

Reguleringsplaner kan ha egne bestemmelser for flaggstenger. I noen kommuner kan det for eksempel være regler for hvor en flaggstang kan plasseres og hvor høy den kan være, mens det andre steder kan være lokale regler om at det er forbudt å sette opp flaggstang på enkelte plasser.

Og har du hytte i strandsonen, bør du være ekstra påpasselig med å sjekke med kommunen, for i hundremetersbeltet langs kysten er det strenge reguleringer.

Flaggstang og avstand til naboen

I utgangspunktet kan du plassere flaggstangen hvor du vil på hyttetomten din – og også så nær nabogrensen du vil. For avstandsbestemmelsene i plan- og bygningsloven gjelder ikke flaggstenger.

Naboloven bestemmer at du ikke kan sette opp flaggstang på en slik måte at den er til ulempe for din nabo, så det er lurt å snakke med naboene dine før du setter opp flaggstang.

Du trenger likevel ikke å sende noe formelt nabovarsel.

Flaggstang på festetomt

Har du festetomt, trenger du som hovedregel ikke bortfesters tillatelse til å sette opp en flaggstang på
hyttetomten.

Men det er likevel lurt å sjekke om det står noen begrensninger om det i festekontrakten. Det er bedre å være på den sikre siden!

Hilsen advokat Morten Fæste

Les flere ekspertsvar om hytter her.

Denne saken ble første gang publisert 11/03 2024.

Les også