HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi har en hytte som har vært i familien siden 1955. Stor var min overraskelse da krav om hytte-renovasjon dukket opp. Kan man søke om å slippe å betale for dette?

– Det strider mot all sunn fornuft å betale for noe man ikke benytter og som er lite miljøvennlig, skriver hytteeier og lurer på om han kan slippe unna avgiften. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
RENOVASJON: Kan man få fritak fra å betale for felles renovasjon? spør hytteeier. Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma svarer.
RENOVASJON: Kan man få fritak fra å betale for felles renovasjon? spør hytteeier. Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma svarer. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Vi har en hytte som har vært i familien siden 1955. Stor var min overraskelse da krav om hytte-renovasjon dukket opp. Vi hadde ikke fått noe informasjon om dette tidligere fra kommunen. Jeg undersøkte hvor jeg skulle tømme, og da ble jeg enda mer overrasket.

Der jeg parkerer bilen, er rett ved en hovedvei. Jeg må da gå ca. 1 km opp til hytta. Men plassen for å bli kvitt avfallet ligger slik til at jeg må kjøre tilbake på hovedveien mot der jeg bor. Kan man søke om å få dispensasjon fra hytterenovasjonsskatten?

Jeg kommer i alle fall ikke til å benytte meg av dette. Det strider mot all sunn fornuft å betale for noe man ikke benytter og som er lite miljøvennlig.

Hilsen G.G.

Svar:

Hei!

Som hovedregel er det «tvungen renovasjon» i hele landet. Det er vil si at alle husstander/hytteeiere er forpliktet til å betale gebyr. Det fremgår likevel av forurensningsloven § 66:

«Kommunen kan etter søknad unnta bestemte eiendommer fra den kommunale innsamling.»

Det er objektive trekk ved eiendommen som gir grunnlag for unntak i enkelte tilfeller. Det gjelder særlig til eiendommer som er fjerntliggende, ligger vanskelig tilgjengelig til eller er uten bebyggelse.

Det er i praksis lagt til grunn at fjerntliggende eiendommer er hytter som for eksempel ligger øde uten veiforbindelse, eventuelt hytter på øyer uten vei- eller fergeforbindelse.

Tvilsomt god nok grunn

Jeg er imidlertid ganske sikker på at det ikke oppfyller kravet til fjerntliggende eiendommer at du må kjøre et stykke tilbake på hovedveien for å komme til stedet der søppelet skal kastes.

Plassering av avfallsstasjoner, containere uten at man må kjøre en omvei eller kjøre tilbake, slik du beskriver, vil være en krevende oppgave. I så fall må det bli mange stasjoner rundt omkring. Kommunen kan fastsette gebyrer til dekning av kostnader forbundet med avfallssektoren.

Det sier seg selv at gebyret vil øke betydelig dersom kommunen må øke kapasiteten på denne måten.

Jeg tror derfor det er vanskelig å få fritak for gebyr. Du står selvsagt fritt til om du vil benytte deg av det kommunale tilbudet eller ta med søppelet hjem.

Hilsen advokat Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 17/02 2023, og sist oppdatert 03/02 2024.

Les også