HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Festetiden er over og grunneier ønsker å overta hytta. Hvilke rettigheter har vi?

Vi er rimelig fortvilet over at vi kanskje må si fra oss hytta som ­familien har gledet seg over i 70 år. Hva kan vi gjøre? Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
FESTETID: Grunneier ønsker å overta hytta.
FESTETID: Grunneier ønsker å overta hytta. Foto: Illustrasjonsbilde: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Vi har en festekontrakt som er inngått 1.7.1953 som bl.a. har denne bestemmelsen:

«Festetiden er 70 år med rett til forlengelse. Ved ønske om forlengelse må fester underrette bortfester skriftlig senest ett år før festetiden løper ut.»

Høsten 2023 mottok vi rekommandert brev fra grunneieren hvor han viste til bestemmelsen og at festeretten var bortfalt som følge av unnlatt under­retning.

Han krevde samtidig å overta hytta til takst. Vi er rimelig fortvilet over at vi kanskje må si fra oss hytta som ­familien har gledet seg over i 70 år.

K.M.

Svar:

Ingen grunn til panikk! Det fremgår av tomtefesteloven § 33: «Når festetida er ute for festetomt til bustadhus eller fritidshus, og tomta ikkje blir innløyst etter § 32, lauper festet vidare på same vilkår som før, …»

Du har dermed rett til å forlenge festekontrakten når «festetida er ute». Det er viktig å være klar over at denne retten er ufravikelig, dvs. at den ikke kan fravikes ved avtale.

Retten til forlengelse gjelder også for gamle festekontrakter, dvs. avtaler som er eldre enn tomtefesteloven, noe som er tilfelle for avtalen din.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 15/08 2023.

Les også