HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Jeg bor i siste hytta på feltet og sliter med et stort hull i veien. Hvem skal betale for å reparere hullet?

Jeg er redd lederen for veilaget vil mene at jeg må utbedre dette selv. Hvilken rett har jeg til hjelp og økonomisk bistand fra veilaget? Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
ØDELAGT VEI: Hytteeier har selv bekostet veien opp til hytta, men stusser på at veilaget ikke har tatt seg av vedlikehold.
ØDELAGT VEI: Hytteeier har selv bekostet veien opp til hytta, men stusser på at veilaget ikke har tatt seg av vedlikehold. Foto: Illustrasjonsbilde: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Jeg har en hytte, siste hytta på veien, og det er et veilag for området. Jeg har selv bekostet veien opp til hytta. Veilaget skal vel ta seg av vedlikehold. Nå er det sånn at det kommer mye vann opp, og det renner langs med veien.

Det har laget et stort hull som jeg i flere år har prøvd å tette ved å legge på småstein og singel/sand. Jeg har nå sendt en henvendelse til veilaget, og bedt leder komme og foreslå hva som bør gjøres med hullet. Jeg er redd han vil mene at jeg må utbedre dette selv.

Hvilken rett har jeg til hjelp og økonomisk bistand fra veilaget? Jeg er selvfølgelig med på all utbedring av veien helt fra startpunktet. Veilaget har aldri gjort noe for min del av veien.

H.A.

Svar:

Jeg forstår deg slik at du lurer på om reparasjon av hullet faller inn under begrepetvedlikehold, eller om vedlikehold kun er utbedring av veien som følge av løpende bruk, slik at reparasjoner faller utenfor.

Jeg ser det slik at vedlikehold også må dekke reparasjoner som følge av andre forhold som veien utsettes for. Dette vil typisk være naturgitte påkjenninger som vann som ødelegger veien og skaper problemer for bruken.

Det er derimot vanlig å avgrense vedlikehold mot oppgraderinger, som for eksempel å utvide veien eller øke standard ved å asfaltere.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 27/09 2023.

Les også