bygg selv:

Dobbelt så nyttig: Slik lager du denne smarte sengen helt selv

Her ble det plass til trøtte gjester, støvler i alle størrelser, og digre bager.

Pluss ikon
Ny gang. Hele rommet ble pusset opp først. Vinduer og gulv ble malt, og veggene ble hvitbeiset. Deretter ble benken snekret. Benken er så lang at den har plass til to barn, eller en voksen. Bak forhenget er det plass til bagasje og støvler av alle slag.
Ny gang. Hele rommet ble pusset opp først. Vinduer og gulv ble malt, og veggene ble hvitbeiset. Deretter ble benken snekret. Benken er så lang at den har plass til to barn, eller en voksen. Bak forhenget er det plass til bagasje og støvler av alle slag. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Sist oppdatert

Gangen i den lille hytta var ganske romslig. Den var møblert med en liten sittegruppe, et skap og diverse muligheter for oppheng.

Det er alltid behov for oppbevaring og ekstra sengeplasser i en hytte.

Derfor ville vi fjerne sittegruppen og heller plassbygge en sittebenk, som også kan brukes som ekstraseng. I tillegg kan det være en trivelig plass om noen vil sitte litt for seg selv. Under benken ville vi ha rom til bager og fottøy.

Valg av høyde på benken ble en avveining mellom sittehøyde og plass. Vi ville ha plass til alpinstøvler og store bager, slik at sittehøyden ble litt høyere enn det som er vanlig.

Bredde og dybde på benken står du fritt til å bestemme selv, etter egne behov og muligheter.

Under benken laget vi et eget gulv. Det kan kanskje virke litt råflott, men rengjøringen av gangen blir enklere, ettersom støv og skitt ikke sniker seg så lett under forhenget. I tillegg får benken et mer forseggjort og plassbygget preg.

Dette trenger du

  • Gulvlekter og sengebunnstøtter: 36 x 48 justert
  • Bordgulv: 15 x 120 underpanel
  • Frontbord og støtteben, tre alternativer:
    36 x 128 og 36 x 98 justert.
    Tilsvarende materialer i glattkant.
    27 mm stavlimt benkeplate i furu som splittes til riktige bredder.
  • Fotlist: 22 x 73 justert eller tilsvarende i glattkant. Splittes til riktig bredde og avrundes.
  • Sengebunn: Alle typer bord (rester) duger. Minimum tykkelse 15 mm

Sjekk bruksanvisning og bilder av hvordan Hyttelivs ekspert bygget sengen:

<b>BLÅ:</b> Skru gulvlektene fast i gulvet. Monter bordgulvet på lektene. Bruk dykkspiker.<b> Grønn: </b>Sett sammen støttebena og frontbordet. Bruk lim og skruer. Her ble støttebena 355 mm lange. Oransje: Monter støttene til sengebunnen i frontbordet og i veggen. Bruk lim og skruer. Monter fotlisten med listeskruer eller dykkspiker.
BLÅ: Skru gulvlektene fast i gulvet. Monter bordgulvet på lektene. Bruk dykkspiker. Grønn: Sett sammen støttebena og frontbordet. Bruk lim og skruer. Her ble støttebena 355 mm lange. Oransje: Monter støttene til sengebunnen i frontbordet og i veggen. Bruk lim og skruer. Monter fotlisten med listeskruer eller dykkspiker. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
En ganske romslig gang, med vinyl på gulvet og gulnet panel på veggene.
En ganske romslig gang, med vinyl på gulvet og gulnet panel på veggene. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Vi byttet ut denne sittegruppen med en sengebenk.
Vi byttet ut denne sittegruppen med en sengebenk. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Oppbevaring. Under benken er det plass til bager og støvler. 
Oppbevaring. Under benken er det plass til bager og støvler.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Til gulvet. Gulvlektene ble kappet til og skrudd ned i gulvet.
Til gulvet. Gulvlektene ble kappet til og skrudd ned i gulvet. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Bordgulv. Bordgulvet ble spikret til gulvlektene.
Bordgulv. Bordgulvet ble spikret til gulvlektene. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Frontbord. Frontbordet ble kappet i riktig lengde. Deretter fant vi riktig høyde slik at vi kunne måle ut lengden på støttebena. 
Frontbord. Frontbordet ble kappet i riktig lengde. Deretter fant vi riktig høyde slik at vi kunne måle ut lengden på støttebena.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Skjær ut. Når støttebena var montert i fronten kunne de settes ned på bordgulvet. Da ble det enkelt å streke rundt, og skjære en utsparing i bordene.
Skjær ut. Når støttebena var montert i fronten kunne de settes ned på bordgulvet. Da ble det enkelt å streke rundt, og skjære en utsparing i bordene. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Støtteben. Støttebena ble skrudd ned i gulvlekten. En lommehullsjig er et nyttig (men ikke nødvendig) verktøy når du skal skru skrått.
Støtteben. Støttebena ble skrudd ned i gulvlekten. En lommehullsjig er et nyttig (men ikke nødvendig) verktøy når du skal skru skrått. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Støtte. På motsatt side av fronten ble det montert en støtte i veggen. Et passe langt bord, og et vater var metoden for å finne riktig høyde.
Støtte. På motsatt side av fronten ble det montert en støtte i veggen. Et passe langt bord, og et vater var metoden for å finne riktig høyde. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Denne saken ble første gang publisert 16/08 2021, og sist oppdatert 02/06 2022.

Les også