Luftventil

Bør luftventilen alltid være åpen når vi fyrer i peisen?

Bør luftventilen alltid være åpen når vi fyrer? I så fall, hvorfor og hvor mye? Nestleder i Feiermesternes Landsforening, Sigurd Giske svarer.

Pluss ikon
LUFTVENTIL: Hytteierne lurer på hvor lenge luftventilen bør være åpen når man fyrer i peisen.
LUFTVENTIL: Hytteierne lurer på hvor lenge luftventilen bør være åpen når man fyrer i peisen. Foto: Privat
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har nylig kjøpt hytte på fjellet, og opplever at vi kan bli litt trøtte på kveldstid når vi har fyrt noen timer. Det virker nesten som det blir litt lite oksygen i hytta.

Peis og pipe er nytt og forskriftsmessig utført. Vi har en lufteventil på stueveggen. Bør den alltid være åpen når vi fyrer? I så fall, hvorfor og hvor mye?

K. B.

Svar:

– Friskluftventil må alltid stå åpen når dere fyrer i peisen, sier nestleder i Feiermesternes Landsforening, Sigurd Giske.

Forklaringen er enkel: Alle ildsteder trenger luft for å få i gang en god og riktig forbrenning.

Åpningen på friskluftventilene, enten det er spalteventil eller veggventil, må være minimum like stor som åpningen i skorsteinen.

– Trøtthet etter at dere har fyrt en stund er normalt. Grunnene er at varmen i hytta, og i dere som er i hytta, stiger. Man kan nesten si at dere får litt «feber», og da kan dere bli slappe, sier han, og fortsetter:

– Hadde det vært oksygenmangel i hytta, hadde flammene i ildstedet sluknet. Så lenge det brenner friskt i ildstedet, er det ingen fare for oksygenmangel på grunn av fyring.

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2023, og sist oppdatert 14/09 2023.

Les også