HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Beis til tømmerhytte: – Hvilken er den riktige og mest fornuftige beisen?

Ulike leverandører kommer med forskjellige anbefalinger, og hytteeier ønsker en objektiv vurdering. Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsfoto. Bildet har ingen forbindelse til saken.
Illustrasjonsfoto. Bildet har ingen forbindelse til saken. Foto: Getty Images.
Publisert

Spørsmål:

Vi holder på å bygge en tømmerhytte, og vi er opptatt av at vi skal bruke den riktige og mest fornuftige beisen.

Vi har innhentet informasjon fra flere leverandører, og alle sier selvsagt at de har den beste. Ønsker derfor en objektiv vurdering, og prøver lykken her.

Inger-Lise S.

Svar:

Laft er ikke en perfekt byggemetode. Vann vil alltid trenge inn i stokkene fra utsiden, pluss at moderne bruk gir et større damptrykk fra innsiden. Da er det viktig at fukt som har trengt inn i treverket ikke blir stengt inne.

Det betyr at overflatebehandlingen må slippe ut fukt, altså ikke være tett. Gå for et produkt som er white-spirit-tynnbar, ikke vanntynnbar. De har bedre inntrengning. Behandlingen skal heller ikke være dekkende, altså i minst mulig grad danne film på overflaten.

I tillegg til riktig beis, er det også viktig med litt vedlikehold. Pass på at det er god luftsirkulasjon rundt hytta. Rydd unna busker og annet som står inn til veggen. Sørg for at ikke grønske og skitt får feste seg på veggene. Det er særlig nordveggen og de nederste stokkene som er utsatt.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2022.

Les også