Badestamp og regler

Må vi søke kommunen før vi setter opp badestamp?

– Vi har bestilt oss badestamp, må vi søke kommunen før vi setter den opp? Og er det lov å plassere den nede i vannkanten? spør hytteeier. – I noen tilfeller er det søknadspliktig når man skal installere en badestamp, sier advokaten. Les hva reglene sier.

Pluss ikon
BADESTAMP OG REGLER: Har man lov å sette opp en badestamp for eksempel helt nede i vannkanten? Advokat Morten Fæste i Huseierne svarer.
BADESTAMP OG REGLER: Har man lov å sette opp en badestamp for eksempel helt nede i vannkanten? Advokat Morten Fæste i Huseierne svarer. Foto: Illustrasjonsbilde Skargards
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Vi har kjøpt oss en vedfyrt badestamp, som vi gleder oss stort til å ta i bruk i sommer. Vi har lyst å plassere den nede ved vannet på hytta. Har man lov til det?

Er det sånn at man uansett må søke kommunen før man setter opp en badestamp på sin egen eiendom, eller trenger man ikke det?

Hilsen hytteeier

Svar:

Hei!

Det er ofte helt søknadsfritt å sette opp en badestamp på hytta, og du kan også plassere den hvor du vil. Dette gjelder uavhengig av om det er elektrisk eller vedfyrt badestamp.

Likevel er det ikke alltid slik.

Er det for eksempel snakk om en badestamp som skal graves ned, eller en veldig stor en, så vil tiltaket fort være søknadspliktig.

EKSPERTEN: Morten Fæste er advokat hos Huseierne, en landsomfattende forbrukerorganisasjon for alle som eier sin egen bolig, sameier, borettslag og gårdeiere.
EKSPERTEN: Morten Fæste er advokat hos Huseierne, en landsomfattende forbrukerorganisasjon for alle som eier sin egen bolig, sameier, borettslag og gårdeiere. Foto: Huseierne

Det samme vil det være dersom du kobler badestampen til vann- og avløp, og dette innebærer at du må legge ny stikkledning til hovedledningsnettet.

Da blir tiltaket søknadspliktig etter plan- og bygningsloven, og du må også forholde deg til avstandsgrensene i denne.

Mindre badestamper som ikke skal kobles til offentlig vann- og avløpsledninger vil ikke være søknadspliktige. Det betyr at dersom du kobler badestampen til allerede eksisterende stikkledninger, så trenger du normalt ikke å søke.

Derfor bør du kontakte kommunen

Selv om badestampen ikke er søknadspliktig etter plan- og bygningsloven, er det fortsatt ditt ansvar å sørge for at tiltaket er i tråd med andre lover og forskrifter.

Du bør derfor undersøke kommuneplan eller reguleringsplan for din eiendom.

En god tommelfingerregel er at du alltid sjekker bestemmelser for området du har hus eller hytte, det kan for eksempel være spesielle regler i 100-metersbeltet mot sjø. Ta en rask telefon til kommunen og avklar, så slipper du å få problemer i etterkant.

Viser det seg at badestampen var søknadspliktig – uten at du faktisk søkte, kan kommunen i verste fall kreve at du fjerner badestampen. De kan også gi deg bøter frem til den fjernes.

Du må eventuelt søke om å få den godkjent i etterkant, men det er det jo ikke sikkert at du får. Så sjekk før du setter opp.

Snakk med naboene

Det er også alltid en god ting å snakke med naboer om plassering, spesielt i hytte-eller boligfelt felt der hyttene eller husene ligger tett på hverandre.

Det gjelder å finne gode løsninger som ikke er til ulempe for dem rundt deg.

Hilsen advokat Morten Fæste

Les flere ekspertsvar om hytte og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Historie | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 22/03 2024.

Les også