Uteplasser på hytta

Den vesle hytta hadde ingen terrasse, og tomta fremsto som et villnis. Nå er hytta omgitt av uteplasser

Det viltre utgangspunktet inspirerte til en real opprydning og til flere smarte uteplasser.

UTEPLASS PÅ HYTTA: Rundt hytta er det bygget en terrasse med trapp opp siden tomta skrår. Rekkverkene er dekorative, solide uten å være bastante. Åpningen mot undersiden av terrassen er dekket med panel med luft mellom plankene.
UTEPLASS PÅ HYTTA: Rundt hytta er det bygget en terrasse med trapp opp siden tomta skrår. Rekkverkene er dekorative, solide uten å være bastante. Åpningen mot undersiden av terrassen er dekket med panel med luft mellom plankene. Foto: Kathrine Sørgård
Sist oppdatert

Hytta fra 1963 var alt annet enn nøkkelferdig da Mona og Henning Fiske ble lykkelige hytteeiere for første gang i 2021.

Kaoset på tomta så de igjennom fingrene med, for navnet Soltoppen ga et hint om at her var det muligheter for et fint uteliv.

Med nærhet til hjemmet på under en halvtime, så de for seg å bruke hytta mye. Men før hyttedrømmen kunne realiseres, ventet en real sjau.

– Det var litt «Indiana Jones» å komme opp hit på en gjengrodd sti. Men det første jeg gjorde var å kjøpe en bålpanne, før jeg fikk hyttenøkkelen. Vi så umiddelbart at det var et fint sted for bål like bortenfor hytta, forteller Henning.

Terrassen og plassering av bålplassen, ble som han først tegnet den for å vise Mona hvilken idé han hadde klekket ut.

<b>HVEM:</b> Mona og Henning Fiske. Hva: Hytta Soltoppen fra 1963. Hvor: Knardal, Nesodden
HVEM: Mona og Henning Fiske. Hva: Hytta Soltoppen fra 1963. Hvor: Knardal, Nesodden Foto: Kathrine Sørgård
BÅLPLASS: Terrassen og plassering av bålplassen, ble som han først tegnet. Bålplassen ligger litt bortenfor hytta, og gir en annen opplevelse enn de andre uteplassene. Stolen er snekret av en hobbysnekker.
BÅLPLASS: Terrassen og plassering av bålplassen, ble som han først tegnet. Bålplassen ligger litt bortenfor hytta, og gir en annen opplevelse enn de andre uteplassene. Stolen er snekret av en hobbysnekker. Foto: Kathrine Sørgård

Les også: Ingen var interessert i den bratte og «umulige» tomten, heller ikke Gro og Øystein. Trodde de ...

Utfordrende med skrå tomt

Ryddingen brukte de to uker på, for her var mye gravd ned, som jernsenger og kjøleskap, slik det var vanlig å gjøre før.

Utedusj

Utebad, oppblåsbart

Stier med duk under

Bålplass

Levegger av stablet ved

Skap til puter

Lounge med telt

Utekjøkken

Grill

Frokostplass

Trapp

Terrasse

Glampingtelt

Tørkestativ

Anneks

Benk

Hengekøyer

Se mer

Deretter gravde de et hull 30 cm ned i bakken, hvor bålpannen skulle stå. Under ble det lagt betongheller for å forhindre ulmebrann.

Det var litt utfordrende å bygge en terrasse inntil hytta, siden tomta er skrå.

Stedvis kunne Henning omtrent legge terrassen på bakken, andre steder måtte han bygge påler på omtrent en meter.

BÅLPANNE: Vedstablene på bålplassen fungerer som dekorative levegger. Stolene er laget av en hobbysnekker. Bålpannen har et solid underlag som forhindrer ulmebrann i terrenget.
BÅLPANNE: Vedstablene på bålplassen fungerer som dekorative levegger. Stolene er laget av en hobbysnekker. Bålpannen har et solid underlag som forhindrer ulmebrann i terrenget. Foto: Kathrine Sørgård

Selve hovedterrassen er sone-inndelt, med et eget utekjøkken, loungeplass under et telt som er gjenbruk fra en 50-årsdag, spiseplass og en egen frokostplass utenfor hovedinngangen. For her treffer morgensola.

– Da vi fant ut at vi skulle ha sofa ute, bygget jeg et skap til putene bak hytta, forteller Henning.

– Rekkverket er min idé. Vi ville at det skulle være åpent og dekorativt. Henning snekrer, og jeg maler, sier Mona, som også har designet utedusjen. Henning bygget den slik hun ønsket, med et solid fundament i bunn og «hatter» av sink på toppen.

– Jeg tror rekkverket vil holde seg like fint i 20 år. Og sink-
hattene koster ikke noe mer enn de i tre, sier Henning. Både han og Mona er glade i gjenbruk, det meste av utemøblene er nettopp det.

Les også (+): Familien slet med å innrede under skråtaket. Heldigvis visste eksperten råd

TELT: Festteltet fungerer ypperlig som tak over deler av terrassen. Her er det fint å finne skygge når sola står høyt på himmelen. Møbler og telt er bruktkupp. Gelenderet er dekorativt, solid og vennlig i sin åpenhet mot naturen rundt.
TELT: Festteltet fungerer ypperlig som tak over deler av terrassen. Her er det fint å finne skygge når sola står høyt på himmelen. Møbler og telt er bruktkupp. Gelenderet er dekorativt, solid og vennlig i sin åpenhet mot naturen rundt. Foto: Kathrine Sørgård
TERRASSE: Spisebordet er strategisk plassert rett ved grillen. Bordet er et bruktkupp. Stoler fra Kid. Detaljer på rekkverket som de begge er litt stolte av, er «hattene» i sink som er plassert på stolpene. I alt er det 31 av dem, og de er laget av en blikkenslager.
TERRASSE: Spisebordet er strategisk plassert rett ved grillen. Bordet er et bruktkupp. Stoler fra Kid. Detaljer på rekkverket som de begge er litt stolte av, er «hattene» i sink som er plassert på stolpene. I alt er det 31 av dem, og de er laget av en blikkenslager. Foto: Kathrine Sørgård

Utekjøkken og utedusj

– Utekjøkkenet har vi strukket strømledning til, for å få strøm til det enkle, gamle kjøleskapet som alltid står ute, forteller Henning.

For å få lettere tilgang til utekjøkkenet og til terrassen, ble et vindu erstattet med en dobbel glassdør. Det slipper også mye mer lys inn i den lille hytta.

UTEKJØKKEN: Utekjøkkenet er plassert lengst unna hytta, slik at osen fra matlagingen ikke når inn. Spisebordet er strategisk plassert rett ved grillen. Bordet er et bruktkupp. Stoler fra Kid.
UTEKJØKKEN: Utekjøkkenet er plassert lengst unna hytta, slik at osen fra matlagingen ikke når inn. Spisebordet er strategisk plassert rett ved grillen. Bordet er et bruktkupp. Stoler fra Kid. Foto: Kathrine Sørgård

Selv om det er et lite bad der, er det mye mer stas med utedusjen.

– Den er åpen mot skogen, for å skape litt mer frihetsfølelse, og det har en flott utsikt over et juv, forteller Mona.

Fra utedusjen kan man gå på en sti til utebadet, som er oppblåsbart. Henning har lagt duk under treplanker og grus, slik at det ikke gror opp ugress.

UTEDUSJ: dusj i det friUtedusjen ligger usjenert til bak hytta, og har derfor en åpen konstruksjon. Den er tegnet og malt av Mona, og bygget av Henning. Under er det lagt et solid dekke. Fra dusjen kan man gå på en fint anlagt sti til utebadet.
UTEDUSJ: dusj i det friUtedusjen ligger usjenert til bak hytta, og har derfor en åpen konstruksjon. Den er tegnet og malt av Mona, og bygget av Henning. Under er det lagt et solid dekke. Fra dusjen kan man gå på en fint anlagt sti til utebadet. Foto: Kathrine Sørgård
UTESPA: Hyttas utebad er et enkelt, oppblåsbart basseng som fungerer ypperlig til å finne roen i etter en arbeidsøkt utendørs. Foto: Privat
UTESPA: Hyttas utebad er et enkelt, oppblåsbart basseng som fungerer ypperlig til å finne roen i etter en arbeidsøkt utendørs. Foto: Privat Foto: Privat

De har hentet jord fra andre steder og sådd litt nytt gress. Rullesteinene som er brukt til å gruse stiene med, ble i første omgang trillet opp den bratte adkomsten med trillebår.

En god trapp opp til hytta har vært viktig. På nett fant Henning gode trappeformler som han har fulgt til punkt og prikke.

– For å få en trapp som er god å gå i, valgte vi å dele den av med et repos. Så bygget jeg trappa i en 90 graders vinkel. Hadde det vært 11 trinn sammenhengende rett ned, ville det blitt en lang, ukoselig trapp.

Les også: Kjersti (19) flyttet spontant til et lite småbruk alene: Bruker kun stearinlys og lever uten internett og TV

STI OG UGRESS: Underlaget for det oppblåsbare bassenget og stien med treplanker. Etter at det var lagt duk under, ble det spadd til jord og sådd litt nytt gress for å raskere lege inngrepene i bakken.
STI OG UGRESS: Underlaget for det oppblåsbare bassenget og stien med treplanker. Etter at det var lagt duk under, ble det spadd til jord og sådd litt nytt gress for å raskere lege inngrepene i bakken. Foto: Privat
TRAPP: Trappen og terrassen før sålene ble skjult bak et mer dekorativt dekke.
TRAPP: Trappen og terrassen før sålene ble skjult bak et mer dekorativt dekke. Foto: Privat
TØRKESTATIV: Det stødige, selvlagede tørkestativet er festet i berget med bolter. Det står på et sted hvor vinden gir god tørk.
TØRKESTATIV: Det stødige, selvlagede tørkestativet er festet i berget med bolter. Det står på et sted hvor vinden gir god tørk. Foto: Kathrine Sørgård
GLAMPINGTELT: På et høydedrag med utsikt over dalen er det bygget en platting. Glampingteltet fra Dancover fungerer som et ekstra soverom.
GLAMPINGTELT: På et høydedrag med utsikt over dalen er det bygget en platting. Glampingteltet fra Dancover fungerer som et ekstra soverom. Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 11/05 2023, og sist oppdatert 11/05 2023.

Les også