HYTTEDRØM på Gautefall

Britt og Ragnar skulle bare kikke litt på hytta. Det gikk ikke etter planen …

Britt og Ragnar hadde ikke tenkt å kjøpe hytta på Gautefall, de skulle bare dra for turens skyld og kikke litt. Det gikk på ingen måte etter planen. Da hytta endelig ble deres, sto det oppussing på planen.

FØR: Britt og Ragnar falt for hytta, men ønsket å modernisere den litt.
FØR: Britt og Ragnar falt for hytta, men ønsket å modernisere den litt. Foto: Dag Frogner
Publisert

Å kjøpe hytte var ingen gammel drøm for Britt Karlsen (55) og ektemannen Ragnar Karlsen (52).

– Vi er egentlig båtfolk, men etter at vi flyttet fra hus til leilighet, begynte vi så smått å titte på hytteannonser. Først syntes vi det hørtes koselig og forlokkende ut med en billig hytte uten strøm og vann, som vi måtte gå et stykke for å komme frem til.

– Det kunne sikkert passe for oss. Men så leide vi en sånn hytte en helg, og oppdaget at det i realiteten var litt pes for oss, så da var det plutselig ikke fullt så fristende med en enkel hytte likevel, forteller Britt.

De fortsatte imidlertid å se litt på hytter, bare sånn i tilfelle det skulle dukke opp noe som kunne være aktuelt.

Det nye hovedkravet deres var at det måtte være maksimalt halvannen times kjøring fra leiligheten i Skien.

<b>FRA BÅTLYKKE TIL HYTTELYKKE:</b> Britt nyter kaffekoppen i den koselige gapahuken. Før var hun og Ragnar ute med båten i helgene, men nå er den solgt, og tiden tilbringes i stedet på hytta.
FRA BÅTLYKKE TIL HYTTELYKKE: Britt nyter kaffekoppen i den koselige gapahuken. Før var hun og Ragnar ute med båten i helgene, men nå er den solgt, og tiden tilbringes i stedet på hytta. Foto: Jeanette Bækkevold

Byggeår: 1978

Størrelse: 72 m²

Utvendig kledning: Stående tømmermannskledning.

Tak: Takshingel.

Rominndeling: Åpen stue/kjøkken, gang, bad og tre soverom.

Fasiliteter: Strøm, innlagt vann, bilvei helt frem.

Brattsbergheia, Gautefall

Høyde over havet: 630 m

Kommune: Drangedal

Fylke: Vestfold og Telemark

Se mer

Les ogå: Rune og Christel så hytta skulle selges ved ren tilfeldighet. Kort tid senere kjøpte de den usett

Hytta på Gautefall

Da hytta på Gautefall dukket opp, hadde slått det hele litt fra seg. Denne hytta skulle de ikke kjøpe, tenkte de, men de kunne vel ta en tur for turens skyld?

– Bommen inn til området var låst, og vi fikk ikke kontakt med selgeren, så vi satte fra oss bilen og begynte å gå.

– Det var mye lenger å gå enn vi hadde trodd, så vi svettet i to-tre kilometer i ganske bratt terreng, men da vi endelig kom frem, rundet svingen og fikk se hytta, var min første tanke: «Her skal vi være!». Ragnar kommenterte tørt at det kanskje var en idé å kikke inne i hytta også før vi bestemte oss.

LIGGER VAKKERT TIL: Det var ikke egentlig planen å kjøpe hytta på Gautefall, men Britt ble bergtatt da hun rundet svingen.
LIGGER VAKKERT TIL: Det var ikke egentlig planen å kjøpe hytta på Gautefall, men Britt ble bergtatt da hun rundet svingen.
<b>NYBEISET:</b> Hytta, som tidligere var rød, er nå blitt brunsvart. Terrassen er blitt utvidet etter at Britt og Ragnar overtok.
NYBEISET: Hytta, som tidligere var rød, er nå blitt brunsvart. Terrassen er blitt utvidet etter at Britt og Ragnar overtok. Foto: Jeanette Bækkevold

Men også han falt pladask for både området og hytta, ikke minst da han så at det var et solid bygg med godt håndverk. Da ble det plutselig hyttekjøp.

– Jeg så umiddelbart mange muligheter innredningsmessig, men vi var enige om at vi skulle bo oss litt inn og ikke stresse. Oppussingen skulle være et koseprosjekt.

Likevel ble det ganske raskt klart at noen forandringer måtte skje fort.

<b>LITE OG TRANGT:</b> Veggen til venstre på det gamle kjøkkenet ble fjernet, slik at eierne kunne få et åpent allrom med litt mer armslag.
LITE OG TRANGT: Veggen til venstre på det gamle kjøkkenet ble fjernet, slik at eierne kunne få et åpent allrom med litt mer armslag. Foto: Privat
<b>MODERNISERT:</b> Alle de tre soverommene hadde køyesenger som Britt og Ragnar valgte å fjerne.
MODERNISERT: Alle de tre soverommene hadde køyesenger som Britt og Ragnar valgte å fjerne. Foto: Privat

– Doen hadde inngang fra terrassen, og jeg er veldig pysete i mørket, så når jeg skulle på do om natta, måtte Ragnar bli med, sier Britt og ler.

– Det tok ikke mange timene før han hadde revet veggen mellom doen og en bod inne i hytta, slik at jeg kunne gå dit alene.

FØR: Britt og Ragnar falt for hytta, men ønsket å modernisere den litt.
FØR: Britt og Ragnar falt for hytta, men ønsket å modernisere den litt. Foto: Dag Frogner
FØR: Britt og Ragnar falt for hytta, men ønsket å modernisere den litt.
FØR: Britt og Ragnar falt for hytta, men ønsket å modernisere den litt. Foto: Dag Frogner

Les også (+): Familien hadde et hjørne i stuen som var vanskelig å utnytte. Nå er kroken blitt et nytt favorittsted

Oppussing på planen

I samme åndedrag ble hele vindfanget bygget om, slik at det ble plass til et større bad og en stor entré. For Ragnar, som er en nevenyttig kar, var det perfekt å ha et nytt prosjekt.

– Han elsker å snekre og bygge, så her kjøpte vi vel rett og slett en ny hobby til ham.

Selv er ikke Britt den typen som snekrer så mye, men maling og prosjekt- ledelse er hun god på, så de to er et godt team som har fått utrettet mye.

– Vi rev en vegg på kjøkkenet og laget en åpen og luftig løsning med ny kjøkkeninnredning. Den enorme peisen som sto i stua uten å gi noe særlig varme, bestemte vi oss for å fjerne og erstatte med en ny og energieffektiv ovn.

<b>MER BENKEPLASS: </b>Mellom oppvaskbenken og spisebordet har <br>det blitt plass til en praktisk kjøkkenøy.
MER BENKEPLASS: Mellom oppvaskbenken og spisebordet har
det blitt plass til en praktisk kjøkkenøy.
Foto: Jeanette Bækkevold
<b>NYTT KJØKKEN:</b> Britt og Ragnar rev den ene kjøkkenveggen og fikk dermed en åpen og luftig løsning med ny innredning fra Ikea.
NYTT KJØKKEN: Britt og Ragnar rev den ene kjøkkenveggen og fikk dermed en åpen og luftig løsning med ny innredning fra Ikea. Foto: Jeanette Bækkevold

– I tillegg satte vi inn nye og større vinduer og ny verandadør, og vi utvidet terrassen, så her har det vært mye aktivitet hele tiden. Gapahuk har vi også bygget.

Britt og Ragnar tar turen til hytta så ofte de kan, hvilket i perioder kan være hver helg i tillegg til ferier.

– Da er det hvilepuls, altså, skuldrene detter rett ned. Og vi slapper av på hvert vårt vis. Straks vi har kommet inn i hytta med bagasje og handle-poser, fyker Ragnar ut igjen for å pusle med noe.

– Om vinteren måker han snø, det elsker han å holde på med, så da kan han være ute i timevis med hodelykt. Jeg setter meg inne med en god bok og fyr på peisen. Det vil jeg si er en grei arbeidsfordeling, smiler Britt.

<b>LYST OG LEKKERT:</b> Veggene har fått nytt panel som er beiset i fargen Zen sand. På gulvene er det lagt laminat, og himlingen er først beiset med panelhvit, deretter med samme farge som veggene.
LYST OG LEKKERT: Veggene har fått nytt panel som er beiset i fargen Zen sand. På gulvene er det lagt laminat, og himlingen er først beiset med panelhvit, deretter med samme farge som veggene. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>BEDRE INNEKLIMA:</b> Den gamle peisen tok mye plass i stua, men ga ikke noe særlig varme, så den ble byttet med en rentbrennende peisovn.
BEDRE INNEKLIMA: Den gamle peisen tok mye plass i stua, men ga ikke noe særlig varme, så den ble byttet med en rentbrennende peisovn. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>EGENKOMPONERT:</b> Under vinduet ved spisebordet har Ragnar bygget en skjenk med utgangspunkt i Ivar-skap fra Ikea.
EGENKOMPONERT: Under vinduet ved spisebordet har Ragnar bygget en skjenk med utgangspunkt i Ivar-skap fra Ikea. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>SMART SOVEROMSLØSNING:</b> Det minste rommet ble adskillig mer luftig da køyesengen ble erstattet med en uttrekkbar gjesteseng. Veggene er beiset i fargen Sjøsand.
SMART SOVEROMSLØSNING: Det minste rommet ble adskillig mer luftig da køyesengen ble erstattet med en uttrekkbar gjesteseng. Veggene er beiset i fargen Sjøsand. Foto: Jeanette Bækkevold
SENGEGAVL: Veggene på Britt og Ragnars soverom er malt i fargen Kullsort. Senge-gavlen var Britts idé, og Ragnar utførte oppdraget ved å montere sammen veggpaneler laget av trefliser.
SENGEGAVL: Veggene på Britt og Ragnars soverom er malt i fargen Kullsort. Senge-gavlen var Britts idé, og Ragnar utførte oppdraget ved å montere sammen veggpaneler laget av trefliser. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>NYTT BAD:</b> Ved å bygge om inngangspartiet ble det plass til et romslig bad. Dører fra det gamle vindfanget er blitt skyvedører som skjuler vaskemaskin og teknisk rom.
NYTT BAD: Ved å bygge om inngangspartiet ble det plass til et romslig bad. Dører fra det gamle vindfanget er blitt skyvedører som skjuler vaskemaskin og teknisk rom. Foto: Jeanette Bækkevold

Denne saken ble første gang publisert 26/11 2023.

Les også