Arkitekttegnet hytte

Spontanturen til Hemsedal tok en uventet vending for familien

Da familien Ness endelig skulle bygge hytte selv, var de ikke tvil om hvor. Her fikk Per Christian leve ut drømmen som møbelsnekker, godt hjulpet av familiens sønner.

<b>ARKITEKTTEGNET:</b> Ønsket om en enkel, stilren hytte ble makset fullt ut. Overbygget til terrassen er integrert i arkitekturen.
ARKITEKTTEGNET: Ønsket om en enkel, stilren hytte ble makset fullt ut. Overbygget til terrassen er integrert i arkitekturen. Foto: Kathrine Sørgård
Sist oppdatert

Etter en regnfull julefeiring i Bergen, reiste vi spontant til Hemsedal like over nyttår. Vi ble forelsket i stedet, og to måneder senere var vi lykkelige eiere av en tomt, forteller Anita Ness.

Hyttefeltet ligger litt utenfor det hektiske og pulserende sentrumet av Hemsedal. For det er nettopp roen og naturen Anita og mannen Per Christian Ness har søkt seg mot. Det preger også hytta.

Når vi kommer inn, er det ingen stor avstenging mot naturen og fjellene utenfor.

Store vinduer sto nemlig øverst på ønskelisten. Alt annet er formet rundt det. Den gode takhøyden gir rom for vinduer i flere høyder, som igjen slipper inn masse lys.

– De store vinduene gjør at vi kommer tettere på naturen, noe vi er spesielt fornøyd med. Utsikten inspirerer både til turer og avslapning, forteller Anita.

<b>FAMILIEPROSJEKT:</b> Hele familien var i sving da hytta ble bygget, og sønnene Mathias og Jonas har begge bidratt underveis. 
FAMILIEPROSJEKT: Hele familien var i sving da hytta ble bygget, og sønnene Mathias og Jonas har begge bidratt underveis.  Foto: Kathrine Sørgård
<b>SAMLINGSSTED:</b> Spisestolene er den ikoniske Y-stolen, designet av Hans J. Wegner, og taklampen Bell er fra Normann Copenhagen. Taket er beiset i fargen Kullsort.
SAMLINGSSTED: Spisestolene er den ikoniske Y-stolen, designet av Hans J. Wegner, og taklampen Bell er fra Normann Copenhagen. Taket er beiset i fargen Kullsort. Foto: Kathrine Sørgård
<b>FINE OVERGANGER:</b> Taket ute henger sammen med det inne, noe som skaper en fin helhet med terrassen utenfor. Spisebordet er fra Hay, skålen i keramikk fra Ottogården. Veggene er beiset i fargen Kullsort, det samme som taket.
FINE OVERGANGER: Taket ute henger sammen med det inne, noe som skaper en fin helhet med terrassen utenfor. Spisebordet er fra Hay, skålen i keramikk fra Ottogården. Veggene er beiset i fargen Kullsort, det samme som taket. Foto: Kathrine Sørgård

Les også: Brunt belegg i do? Slik får du det vekk

Arkitekttegnet hytte

Hytte på 127 kvm fra 2015 er tegnet av Flexibo Arkitekter og ligger i Stølhaugo i Hemsedal kommune.

Selve utformingen av hytta er stilren og enkel, med et terrasseoverbygg integrert i selve arkitekturen. Perfekt for familien som elsker å være ute.

<b>STØPT TERRASSE:</b> Som bergensere er familien vant til all slags vær, og de reiser til hytta nesten uansett værmeldinger. Terrassen har gutta støpt sammen, og stolene har Per Christian laget.
STØPT TERRASSE: Som bergensere er familien vant til all slags vær, og de reiser til hytta nesten uansett værmeldinger. Terrassen har gutta støpt sammen, og stolene har Per Christian laget. Foto: Kathrine Sørgård
<b>FIN UTSIKT:</b> Å kunne se inn i flammene og ut i naturen samtidig, er ren luksus.
FIN UTSIKT: Å kunne se inn i flammene og ut i naturen samtidig, er ren luksus. Foto: Kathrine Sørgård

Per Christian som er ingeniør og driver et mekanisk verksted med sin bror, har alltid drømt om å bli møbelsnekker.

Og med tilgang til en velsmurt maskinpark, har han laget trapp og gelender til hytta selv – i tillegg til bord, senger, stoler og hyller. Med på laget har parets voksne sønner, Jonas og Mathias, vært.

<b>SELVLAGET TRAPP:</b> Den luftige trappa har Per Christian laget selv, på et mekanisk verksted. Glass og gelender i trappen er montert av alle gutta i familien.
SELVLAGET TRAPP: Den luftige trappa har Per Christian laget selv, på et mekanisk verksted. Glass og gelender i trappen er montert av alle gutta i familien. Foto: Kathrine Sørgård
<b>FAVORITTMØBELET:</b> Sofaen fra Eilertsen er en av de viktigste investeringene paret har gjort. Den er god å slenge seg ned i etter en tur. Bord og hylle er snekret av Per Christian. Vegglampen er fra Flos, og trauet er kjøpt på Ottogården på Unneland. 
FAVORITTMØBELET: Sofaen fra Eilertsen er en av de viktigste investeringene paret har gjort. Den er god å slenge seg ned i etter en tur. Bord og hylle er snekret av Per Christian. Vegglampen er fra Flos, og trauet er kjøpt på Ottogården på Unneland.  Foto: Kathrine Sørgård

De har hjulpet med å bære inn både tunge glassplater og metall, samt å montere opp kjøkkenet. At de har bidratt, synes foreldrene er fint.

Les også (+): Da Camilla skulle pusse opp, reagerte snekkerne på det de fant

Åpen løsning på hytta

Når familien er på hytta, bruker alle stuen som er åpnet opp mot kjøkken og gang. Å være tettere sammen, er noe av det fine med hytta. Her får de mer sakte og uavbrutt tid sammen.

<b>SELVLAGET:</b> Fra kjøkkenet er det kort vei til sofakroken, noe som skaper fin kontakt mellom sonene. Sofabordet og den lange kjøkkenhyllen er begge laget av Per Christian. 
SELVLAGET: Fra kjøkkenet er det kort vei til sofakroken, noe som skaper fin kontakt mellom sonene. Sofabordet og den lange kjøkkenhyllen er begge laget av Per Christian. 
<b>LUFTIGE ROM:</b> Paret har lagt sin elsk på den gode takhøyden i samspill med de store vindusflatene. Deilige, myke skinn tilfører stolene, og rommet, ekstra lunhet.
LUFTIGE ROM: Paret har lagt sin elsk på den gode takhøyden i samspill med de store vindusflatene. Deilige, myke skinn tilfører stolene, og rommet, ekstra lunhet. Foto: Kathrine Sørgård
<b>VIKTIG STED:</b> På kjøkkenet koser familien seg ofte, for god mat er viktig på hyttetur. Kjøkkeninnredningen er fra Kvik, og veggene er også her beiset i fargen Kullsort. Betongveggen utgjør en lys og røff kontrast. Vegglampene Tolomeo er fra Artemide.
VIKTIG STED: På kjøkkenet koser familien seg ofte, for god mat er viktig på hyttetur. Kjøkkeninnredningen er fra Kvik, og veggene er også her beiset i fargen Kullsort. Betongveggen utgjør en lys og røff kontrast. Vegglampene Tolomeo er fra Artemide. Foto: Kathrine Sørgård

– Gutta er glad i å spille kort, noe som bare gjøres på hytta, mens jeg liker å lese, noe jeg gjerne gjør i samme rom. Å være sammen på denne måten er noe vi har tatt med oss fra en annen familiehytte, forteller Anita og fortsetter:

– Vi liker den åpne løsningen med god takhøyde inne. Smårutete vinder er ikke helt oss, og fordi vi bruker hytta hele året, gikk vi bort fra å gi hytta et typisk vinterpreg, forteller Anita, som underveis landet på at den derfor ikke trengte å bli så «hyttete» innredet. Hytta er likevel ganske annerledes enn det lyse og lette de omgir seg med hjemme i Bergen.

Innredet etter magefølelsen

Både hun og Per Christian er veldig glad i å lage mat. Derfor har de prioritert et godt kjøkken som vender mot stuen, slik at det blir ekstra sosialt å lage mat.

<b>RØFT SÆRPREG:</b> Betongveggen er alt annet enn glattpolert og plettfri. Og nettopp det er meningen. Paret foretrekker det litt industrielle fremfor en veldig «hyttete» stil.
RØFT SÆRPREG: Betongveggen er alt annet enn glattpolert og plettfri. Og nettopp det er meningen. Paret foretrekker det litt industrielle fremfor en veldig «hyttete» stil. Foto: Kathrine Sørgård

På kjøkkenet har de valgt betong på en vegg, noe som gir et røft uttrykk og kler det mer industrielle som Per Christian selv har laget.

– Egentlig kunne vi ha tenkt oss å bruke mer betong, det er vi veldig glad i, forteller han.

<b>LUNT SOVEROM:</b> Her er det like deilig å sovne som å våkne. Teppet i herlig blått er knyttet av Per Christians mor, det har blitt med videre fra en eldre familiehytte. Sengegavlen er fra Bohus.
LUNT SOVEROM: Her er det like deilig å sovne som å våkne. Teppet i herlig blått er knyttet av Per Christians mor, det har blitt med videre fra en eldre familiehytte. Sengegavlen er fra Bohus. Foto: Kathrine Sørgård

Å kjøre en typisk hyttestil med tunge møbler og mye tekstiler i ull, gikk paret raskt bort fra.

De innredet slik de tenkte det kunne bli fint, uten å rendyrke at dette er en hytte. Etter flere år i motebransjen har Anita etablert en trygghet til hva hun selv liker kontra trendene som til dags dato rår.

Les også: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

Bygget for å deles

For det som er hytte for dem, er en koselig ramme rundt det å være sammen.

På soverommene under skråtaket har Per Christian snekret gode og store senger som er lave, slik at gjestene får mest mulig rom mellom seg og taket når de sover. Og dagsengene på hemsen kan slås sammen til en stor seng.

<b>GOD PLASSUTNYTTELSE:</b> For å bevare en god takhøyde nede, er plassen under skråtaket godt utnyttet. Veggene er beiset i fargen Kullsort, og sengen er snekret av Per Christian.
GOD PLASSUTNYTTELSE: For å bevare en god takhøyde nede, er plassen under skråtaket godt utnyttet. Veggene er beiset i fargen Kullsort, og sengen er snekret av Per Christian. Foto: Kathrine Sørgård

Hvor mange de til sammen har vært på hytta, vites ikke. Selv om de kan telle ni personer, er det uvisst hvor mange gutta har hatt med seg på hyttetur.

Her er det høyt under taket, på flere vis. For hytta, den er bygget for å deles!

– Det er så fint å ha besøk! Å være sammen en hel helg med gode venner, da blir man nesten kjent på nytt igjen, forteller Anita, som setter stor pris på å tilbringe mer uavbrutt og aktiv tid sammen med venner og familie.

– Når det laver ned med snø ute, er det ekstra fint å være inne, selv om vi også elsker å være ute!

<b>LUFTIG:</b> Å slappe av på hemsen er en fin opplevelse, lunt og luftig på samme tid. De innbydende dagsengene er fra Ikea, gelenderet har Per Christian laget. 
LUFTIG: Å slappe av på hemsen er en fin opplevelse, lunt og luftig på samme tid. De innbydende dagsengene er fra Ikea, gelenderet har Per Christian laget.  Foto: Kathrine Sørgård
<b>MYK KONTRAST:</b> På badet brytes flisene og alt det grå opp med detaljer av tre. Baderomsinnredningen er fra HTH, mens krakken er arvegods.
MYK KONTRAST: På badet brytes flisene og alt det grå opp med detaljer av tre. Baderomsinnredningen er fra HTH, mens krakken er arvegods. Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 23/02 2024, og sist oppdatert 23/02 2024.

Les også