HYTTE VED SJØEN:

Anita og Espen hadde nesten gitt opp hyttedrømmen. Så dukket den lille, røde perlen opp

Etter flere år hadde familien nesten gitt opp sørlandsdrømmen. Helt til den sommerdagen da denne uslepne, røde diamanten av en hytte dukket opp.

<b>UNIK BELIGGENHET: </b>Anita og Espen bor i innlandet, så å hvile blikket på horisonten fra hytteterrassen er ekstra deilig.
UNIK BELIGGENHET: Anita og Espen bor i innlandet, så å hvile blikket på horisonten fra hytteterrassen er ekstra deilig. Foto: Kathrine Sørgård
Publisert

Skåtkilen, Risør.

Lenge var Anita og Espen Ulvebne på utkikk etter en hytte innenfor et moderat budsjett. Da de fant denne, var de ikke i tvil.

Hytta var liten, 32 kvadratmeter, gammel og morken. Men de visste at dette var stedet for dem.

Den lille, rødmalte hytta ligger sjeldent tett på havet, her surkler det mot grunnmuren.

Oppført i strandsonen

Slik var det lov til å bygge på 50-tallet, i god tid før 100-metersbeltet ble en rettesnor.

– Vi fikk et sted med strand uten å låne oss opp til pipa! Først var jeg skeptisk, fordi hytta så sliten ut. Men da vi kom hit, ble vi umiddelbart fanget av dette vakre stedet, forteller Anita.

Hytta ble deres samme dag som de startet sommerferien 2020. En sommer som ble brukt til å rydde både hytte og tomt. Tomta var gjengrodd av busker og kratt. I løpet av de første to ukene ble det gravd frem tre båter og et seilbrett som lå forlatt under lag på lag med kvist og kvast.

– Det var mye jobb, men innimellom rakk vi å nyte det vi på kort tid har erfart er himmel på jord!

Espen er vokst opp med hytte sør for Risør og kjenner kysten godt. Det betyr mye for både ham og Anita at de tre sønnene deres Bo (12), Jonas (15) og Oliver (17) også får oppleve sørlandssomrene.

Les også: (+) Lag utepeis selv: Denne pizzaovnen klarer alle å lage

Første møte med hytta bergtok både Anita og Espen. 
Første møte med hytta bergtok både Anita og Espen. 

Gradvis oppgradering

For å komme til hytta må de ta seg gjennom skogkledd, ulendt terreng. Gleden er ikke mindre for Anita og Espen av den grunn. – Vi bor i innlandet, så for oss er det ekstra deilig å se horisonten. Det at hytta ligger litt utilgjengelig til, var nok avgjørende for at den kunne bli vår, sier Anita.

Fuktigheten fra sjøen har satt seg i hytta, så mye må utbedres. Grunnmuren er sprukken og må fikses.

– Hytta bærer preg av at havet har fått herje den i stykker. Utfordringen er å finne løsninger som er bærekraftige, som ivaretar naturen og terrenget og som lar seg gjøre økonomisk, innenfor de mulighetene som ligger for hytter i strandsonen, sier Anita.

Familien har bestemt seg for å ta oppgraderingen gradvis og forsiktig. Planen er å lage et lite hytteparadis som skal gå i arv.

Les også: (+) Ekteparet skulle bare bygge et anneks ...

Hyttetype: Enkel sjøhytte

Byggeår: 1953

Størrelse: 32 m²

Utvendig kledning: Panel

Tak: Takstein

Rominndeling: Vinterhage, kjøkken, soverom, stue og hems.

Fasiliteter: Innlagt strøm. Sommervann til hytteveggen. Utedo

Enkelt hytteliv

Hytta består av et soverom med køyeseng, et lite kjøkken, stue og vinterhage. Samt en hems med tre enkeltsenger.

– Med to tenåringer og en 12-åring blir det lite privatliv på 32 kvadratmeter. Heldigvis har barna hele hemsen til å boltre seg på. Også er de glade i å sove ute, gjerne i hengekøye, sier Espen.

Litt maling og noen koselige møbler, som alle fulgte med, gjør rommene fine. – Vi er opptatt av å beholde så mye som mulig eller finne andre bruksområder for ting. Av stubber og en benk vi fant på tomta laget vi tebord.

For å nyte det enkle hyttelivet har de gitt avkall på komfort som stekeovn og dusj. – Vi bruker en campingdusj fra en bøtte med vann. Selv om kjøkkenet er lite, har vi funnet en genial løsning: En bærbar induksjonstopp som kan brukes både inne og ute, sier Anita, som nyter hyttelivet sammen med familien.

Se flere bilder av hytta:

– Det gir en spesiell ro å stå opp om morgenen til morgenkaffe ute og høre på reiseradioen mens vi kikker utover havet.

Robåten er hele familien glad i å bruke.

– Å ro ut for å tilbringe dagen på en liten knatt i skjærgården, fiske og bade, det er sommer for oss!

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2022.

Les også