Hagen trenger stell i sommerferien

Tipsene som redder hagen i ferien

Gjødsling, vanning og oppbinding av planter er viktige sysler i en sommerhage.

FINPUSS I SOMMERHAVEN: Late sommeruker kan være en fin tid å gi hagen en ekstra finpuss.

FINPUSS I SOMMERHAVEN: Late sommeruker kan være en fin tid å gi hagen en ekstra finpuss. Foto: FOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert

Selv om det er late sommerdager, er det likevel ikke ferietid i hagen.

Der gror gresset, plantene klatrer opp etter veggene og ugresset spretter frem som aldri før.

Og har du tenkt til å supplere med vekster, er det fin tid å kjøpe dem nå, fordi man kan se dem i full flor på plantesentrene.

Roser for eksempel, har sin mest presentable tid nå.

Gjødsling

- Det viktigste man bør gjøre i løpet av disse sommerukene er å sørge for vanning, gjødsling og oppbinding, sier gartner hos Skajems Hagesenter, Bjørg Sjåvik, til klikk.no .

Spesielt råder hun til å gjødsle før man eventuelt drar på ferie, fordi i august, når man returnerer, kan det være for sent å tilføre vekstene ekstra næring.

- Både planter og plen trenger næring, og til det passer det å bruke såkalt sommergjødsel, eller kalksalpeter som det heter i butikkhyllene, sier daglig leder hos BoGrønt Myrvold Planteskole og hagesenter, Guro Myrvold, til klikk.no.

Husk å vanne

- Men det folk ofte glemmer er å vanne, fremhever Bjørg Sjåvik.

Så om man ikke har mulighet til å sørge for vanning selv, bør man altså få noen til å vanne mens man er borte på ferie.

Husk å vanne. Det er lett å glemme.

Husk å vanne. Det er lett å glemme. Foto: FOTO: Colourbox

Bind opp planter

På denne tiden av året har mange av plantene vokst seg store og begynner å henge med hodet, så å si. Derfor kan det være aktuelt å binde dem opp.

Det kan enten gjøres ved å binde dem opp langs veggen eller sette pinner i bakken som de kan krype opp etter. Større busker kan støttes opp med å bygge en ramme rundt busken.

Luking

Desverre er det ikke bare nyttevekster som har gode tider om sommeren, ugresset vil gjerne også vise seg frem.

De forskjellige ukruttene krever ulike angrepsmetoder. Løvetannen for eksempel må trekkes opp med roten. Det holder ikke å klippe den av med gressklipperen, den vokser bare opp igjen.

Kløver, groblad og annet ugress må derfor lukes vekk.

Det finnes imidlertid ugress som kan være nyttige. For eksempel fikserer (samler) vanlig liten hvitkløver nitrogenet, og er derfor verdifull å ha i plenen. Den er heller ikke så plagsom med sine hvite blomster hvis plenen klippes ofte nok.

Gressklipping

UGRESSLUKING: I disse late sommeruker kan det være fornuftig og ta seg en runde på plene og fjerne ugress.

UGRESSLUKING: I disse late sommeruker kan det være fornuftig og ta seg en runde på plene og fjerne ugress. Foto: Foto: Crestock

Gresset gror med noen centimere i løpet av uken, så når du vender tilbake fra en treukers ferie kan du regne med at gressplenen ser mer ut som en åkereng.

Alternativene du har er enten å hive deg rundt med gressklipper og kantklipper, eller være et gresstrå foran og alliere deg med naboen som drar over plenen din et par ganger i løpet av ferien.

I følge nettstedet hage.no kan du gjerne klippe plenen rett før du drar på ferie. Men det er viktig at den ikke klippes for kort, fordi den da kan bli tørr og gulne.

Planting av nye blomster

Blomstene i hagen har ulike vekstperioder, så mens noen så vidt har startet nærmer andre seg slutten, og de kan gjerne erstattes med andre.

- Noen av sommerblomstene som har blomstret ferdig kan gjerne suppleres med nye, sier Sjåvik hos Skajems Hagesenter.

I følge Hagen.no er det imidlertid viktig at nye blomster ikke settes ut rett før man reiser på ferie, fordi de ikke rekker å etablere et godt nok rotsystem til å greie seg uten ekstra vanning.

Bærbuskene

Om man har bærbrusker i hagen, nærmer det seg tiden for høsting. Men for at det i det hele tatt skal bli bær å plukke, er det viktig å hindre at himmelens flaksende skarer sanker bærene først.

Guro Myrvold råder til å legge såkalt grillduk over buskene. Dette er en tynn, hvit fiberduk som slipper regnet igjennom men holder insekter og fugler unna.

Husk å nyte hagen

Myrvold er imidlertid også opptatt av at hagen brukes.

- Men pass nå også på å nyte hagen i disse sommerukene. Juli er en fin måned for vedlikehold, men også for å nytelse.

Les også:

Hagen som steller seg selv

Disse hekkene trenger du ikke å beskjære

Rødt som blikkfang i hagen

Slik tar du proffe bilder med mobilen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning