Sommeren er naturlig nok høytid for hageaktiviteter av mange slag. I tillegg til friske sommerblomster, som mange kjøper nye hver sommer, er det mange som tenker mer langsiktig og planter både stauder og hekk med tanke på at de skal vare ikke bare denne sommeren, men i mange somre fremover.

Har du kjøpt inn og plantet hekk vet du at det kan fort komme til å koste noen kroner. Pris varierer selvsagt alt etter type busk og høyde, men skal du ha både lengde og litt høyde på hekken kan det fort bli noen tusenlapper.

Men fortvil ikke om feriepengene allerede er gått til ferie og andre formål, hekk kan du få råd til likevel. Nå kan du nemlig kjøpe pent brukt hekk på nettet - til langt under prisen for en ny.

Det er penger å spare på å kjøpe hekken brukt.

LØP OG KJØP: Flere selgere annonserer salg av brukte hekker på nettstedet Finn.no. © FOTO: Finn.no

Pent brukt

Det finnes nesten ingen grenser på hva du kan få tak i brukt på nett nå til dags. Barnevogner, kjøkkeninnredninger og, nå også, brukt hekk på rot. Utrolig, men sant.

På nettstedet Finn.no kan du nå skaffe deg en pent brukt hekk til en mye rimeligere penge enn du ville måtte betale for en lignende ny hekk i gartneriet. Hva med for eksempel en to meter høy, pent brukt sypresshekk, bestående av seks planter, til 1500 kroner?

Andre selgere annonserer med individuelle hekkplanter med stykkpris, slik at du selv kan finne ut av hvor hvor tett du vil at de skal stå og hvor mange du trenger til din hage.

Unngå de varmeste sommermånedene om du vil bytte hekk.

FOR VARMT PÅ SOMMEREN: Det egner seg best å grave opp og plante hekk tidlig på våren eller når det er blitt høst og kaldere i været. © FOTO: Illustrasjonsfoto, OBP

Ikke bare gull og grønne hekker

Det kan høres fristende ut. "Ny" hekk til hagen for en billig penge. Men gartner Jo Amundsen hos Hageland på Lørenskog stiller seg noe skeptisk til fenomenet.

- I utganspunktet skal det jo kunne gå an å grave opp en hekk på rot og forflytte den, forteller Amundsen til Klikk.no.

- Men dette avhenger jo av flere faktorer. Er hekken stor og høy vil man jo trenge en gravemaskin for å kunne gjøre dette. Og da stiller jo kostnadene rundt dette, i tillegg til forflytning seg på agendaen.

Gartneren påpeker også at dette ikke er en jobb det egner seg å gjøre midt på sommeren.

- Når vi graver opp og planter om eller flytter hekker og hekkplanter, er dette en jobb som ideelt sett må gjøres før det blir for varmt i været. Vi har en tommelfingerregel som sier at dette må gjøres før 1. mai eller etter i midten av september.

Andre problemer kan også melde seg.

- Dersom en stor høy hekk har stått tett sammen, vil du få to stygge sider på plantene. Dette vil jo gjøre at du blir avhengig av å kunne plante hekken på samme måte i din egen hage.

Mindre hekker og individuelle hekkplanter tror gartneren vil være lettere å kjøpe brukt og så få på plass i egen hage.

- Ja, såfremt plantene er sunne og friske og har blitt godt tatt vare på, vil det i utgangspunktet kunne fungere fint, mener Amundsen.

- Men jeg ville nok forhørt meg med både selger og kanskje en gartner før jeg gikk til innkjøp av en større brukt hekk.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!