Plante i hagen tips

Tid for å plante i hagen? Dette bør du huske å gjøre

Med enkle grep kan du skape en fargerik hage som blomstrer og gir deg glede gjennom hele sommeren – og år etter år!

HAGEPLANTER: Hageekspert Espen Skarphagen deler tips du bør huske på når du skal plante i hagen.
HAGEPLANTER: Hageekspert Espen Skarphagen deler tips du bør huske på når du skal plante i hagen. Foto: Filippa Tredal og Flexigarden
Publisert

Å dyrke handler ikke bare om gleden her og nå, men også om å investere i fremtidige år med nye planter.

Ved å velge planter som ikke bare gir god blomstring, men også produserer frø for neste års planter, kan du skape en hage som bokstavelig talt bærer frukter av din innsats år etter år.

Egenproduserte frø er dessuten den perfekte gaven til den som har alt.

<b>VÅR EKSPERT:</b> Espen Skarphagen er hage- ekspert, blomsterdekoratør og forfatter, som deler sine grønne tips på skarpihagen.no og Grøntpodden. Nå er han aktuell som dommer i Sommerhytta på Tv2.
VÅR EKSPERT: Espen Skarphagen er hage- ekspert, blomsterdekoratør og forfatter, som deler sine grønne tips på skarpihagen.no og Grøntpodden. Nå er han aktuell som dommer i Sommerhytta på Tv2. Foto: Filippa Tredal

Planlegg godt

En kontinuerlig blomstrende hage gjennom hele sommeren krever litt planlegging, og du må velge planter med ulike blomstringstider.

Start for eksempel med tidlig blomstrende vekster som margeritter, Campanula, tusenfryd, ranunkler og stemor. Fortsett med sommerblomster som kosmos, kjempeverbena, pelargonium, georginer, petunia og flittiglise.

Mot slutten av sesongen vil georginer og kjempeverbena fortsatt være fine, men alternativer som Calluna, Hebe og krysantemum vil også fargelegge uterommet.

Lag gjerne en kalender som viser hvilke uker du kan forvente blomstring på de ulike sortene.

Når alle er lagt inn i kalenderen, vil du se hvor det er opphold, slik at du kan sørge for overlapping ved å fylle tomrommene med ettårige eller flerårige vekster.

LETTSTELT SKJØNNHET: Valmuene er usedvanlig vakre, og de er enkle å dyrke. Får frøkapslene stå etter blomstring, vil de kaste frøene rundt seg, slik at det dukker opp nye planter året etter. Du trenger ikke å løfte en finger, naturen ordner alt selv!
LETTSTELT SKJØNNHET: Valmuene er usedvanlig vakre, og de er enkle å dyrke. Får frøkapslene stå etter blomstring, vil de kaste frøene rundt seg, slik at det dukker opp nye planter året etter. Du trenger ikke å løfte en finger, naturen ordner alt selv! Foto: Espen Skarphagen
<b>SOMMERGJEST:</b> Mange kjenner Oxalis som stueplante, men den egner seg også godt ute i hagen eller på terrassen i halvskygge, hvor den raskt vil vokse seg tett og kraftig.
SOMMERGJEST: Mange kjenner Oxalis som stueplante, men den egner seg også godt ute i hagen eller på terrassen i halvskygge, hvor den raskt vil vokse seg tett og kraftig. Foto: Espen Skarphagen

Les også: Vårtabben som kan spolere rhododendron-blomstringen

Tenk plassering

I planleggingsfasen bør du også tenke på plassering. For å sikre sunn vekst og blomstring, må plantene plasseres på riktig sted i hagen.

Ta hensyn til hver plantes behov for sollys, skygge og jordtype.

Noen trives i full sol, mens andre foretrekker delvis skygge. Plasser også høyere planter bak de som er lavere, for å skape en spennende miks hvor alle får spille sin rolle.

Høydeforskjeller er et supert virkemiddel for å skape gode blikkfang. Plassering med hensyn til høyde er ekstra viktig om du planter vekstene direkte i bakken. Krukkehagen kan derimot ommøbleres som du selv ønsker.

<b>PÅ LETTE FØTTER:</b> Når du planter ut i krukker, er det smart med krukkeføtter som gjør det enkelt for vannet å renne unna, slik at du unngår stygge ringer på terrassegulvet. Disse er fra Pot Paws. 
PÅ LETTE FØTTER: Når du planter ut i krukker, er det smart med krukkeføtter som gjør det enkelt for vannet å renne unna, slik at du unngår stygge ringer på terrassegulvet. Disse er fra Pot Paws.  Foto: Produsenten

Tjuvstart eller ei

De mest ivrige av oss har allerede forkultivert ulike plantesorter i vinduskarmen eller under vekstlys gjennom våren.

Forkultivering vil si å dyrke vekstene inne for å få en tjuvstart på sesongen, og dermed ha ferdige småplanter å sette ut.

<b>FULL PAKKE:</b> Den vakre ringblomsten er nydelig i bedet, men like fin i buketter. I tillegg er den spiselig og sårhelende – kan man ønske seg mer? Frøpakke fra Weibulls.
FULL PAKKE: Den vakre ringblomsten er nydelig i bedet, men like fin i buketter. I tillegg er den spiselig og sårhelende – kan man ønske seg mer? Frøpakke fra Weibulls. Foto: Produsenten

Dette vil gi en tidligere blomstring eller avling på vekster som for eksempel tomat og barbadoslykt.

Planter som dyrkes inne er ekstra sårbare, fordi de har vokst under beskyttede forhold. Derfor må de gradvis vennes til utemiljøet og herdes for et liv utendørs.

Har du ikke forkultivert planter, er det absolutt ikke for sent å få det fint ute. Blomsterbutikkene og hagesentrene bugner av pryd- og nyttevekster som er fiks ferdige for utplanting.

Her er det bare å velge og vrake, men det kan være lurt å holde seg til din opprinnelig plan.

<b>GODE OG SØTE:</b> Mange tomater er F1-hybrider og egner seg derfor ikke til frøsanking. Vil du ta frø av noen skikkelige gode tomater, bør de være frøekte for å sikre like god avling og smak neste år. Frøpakke fra Weibulls.
GODE OG SØTE: Mange tomater er F1-hybrider og egner seg derfor ikke til frøsanking. Vil du ta frø av noen skikkelige gode tomater, bør de være frøekte for å sikre like god avling og smak neste år. Frøpakke fra Weibulls. Foto: Produsenten

La frøene henge på morplanten til de er ordentlig modne. Dette øker spireevnen betydelig.

  • Høst frø fra sterke og sunne planter.
  • La frøene tørke før lagring og oppbevar dem tørt og kjølig frem til bruk.
  • Sank frø fra frøekte planer og unngå F1-hybrider.

F1 hybrid

Mange blomster og grønnsaker vi kjøper som frø er merket F1-hybrid. Dette betyr at frøene du kjøper er et resultat av en kontrollert bestøvning mellom to foreldreplanter.

Krysningen mellom akkurat disse gir et avkom med helt bestemte egenskaper i form, farge eller smak. Mange sorter tomat og andre grønnsaker er slike hybrider.

Når vi selv dyrker en F1-hybrid, vil naturlig bestøvning gi oss et avkom som er mer tilfeldig. Det betyr at når vi høster frø fra en plante som er merket F1, som vi selv har dyrket, vil dette som regel gi oss planter med andre egenskaper med hensyn til smak eller utseende.

Slike frø er som å spille i lotto – resultatet kan bli bra, andre ganger går det sånn passe.

Se mer

Les også (+): Hvorfor er plenen vår så hard?

Smarte blomstervalg

Ettårige og flerårige blomster som har evnen til å frø seg selv, er ideelle for fremtidig blomstring. Disse produserer frø som faller til bakken og spirer igjen til neste år, uten at du trenger å løfte en finger.

Eksempler her er ringblomst, kornblomst, agurkurt, jomfruen i det grønne og valmuer. Disse, og mange flere, kan vi også samle frø fra på sensommeren.

Plantenes hovedsakelige livsoppgave er å sette frø for å føre slekten videre, men ofte opplever vi at plantene slutter å blomstre etter frøsetting.

Om du fjerner visne blomster jevnlig, vil dette stimulere veksten til å sette nye knopper og blomstre videre. Vi ønsker oss kontinuerlig blomstring, men samtidig hindrer vi veksten i å fullføre sin livsoppgave.

Om du vil sanke frø, må visne blomsterhoder få bli værende på planten, slik at frøene utvikler seg og modnes før de høstes. Etter plukking bør de få tørke, før de oppbevares tørt og kjølig til neste år.

<b>LANG BLOMSTRING:</b> Superpopulære blodbeger blomstrer fra utplanting i mai og helt frem til frosten kommer. Dette er imidlertid en av plantene som trenger en tjuvstart med forkultivering inne fra januar.
LANG BLOMSTRING: Superpopulære blodbeger blomstrer fra utplanting i mai og helt frem til frosten kommer. Dette er imidlertid en av plantene som trenger en tjuvstart med forkultivering inne fra januar. Foto: Espen Skarphagen

Velg kvalitet

Et annet smart valg er å velge kvalitetsplanter. De koster noen kroner mer i innkjøp, men vil som regel være sterke planter som gir blomstring gjennom en mye lengre periode, kanskje resten av sommeren.

<b>PRYD OG NYTTE:</b> Blomkarse, chili og tomat kan alle dyrkes fra egne frø. Visste du at frøene til blomkarsen også kan syltes? De får en smak som minner om kapers. Vannkanne fra Born in Sweden.
PRYD OG NYTTE: Blomkarse, chili og tomat kan alle dyrkes fra egne frø. Visste du at frøene til blomkarsen også kan syltes? De får en smak som minner om kapers. Vannkanne fra Born in Sweden. Foto: Produsenten

En mengde norske gartnere dyrker sommerblomster beregnet for norske forhold. Disse får ikke samme sjokket og må ikke akklimatisere seg som importplanter, når de blir plantet ut i en norsk sommer.

Bonusen er at du støtter lokal produksjon.

<b>I STARTGROPEN:</b> Flere ulike frø, løker og knoller kan forkultiveres, det vil si å gi dem en tjuvstart inne. Med separate hull til hver plante vil røttene få minst mulig uro ved utplanting på vokseplassen. Plantebrett fra GjordNära.
I STARTGROPEN: Flere ulike frø, løker og knoller kan forkultiveres, det vil si å gi dem en tjuvstart inne. Med separate hull til hver plante vil røttene få minst mulig uro ved utplanting på vokseplassen. Plantebrett fra GjordNära. Foto: Produsenten

Les også: Dette ertetrikset kan alle prøve hjemme

Pryd og nytte

Har du ikke plass til kjøkkenhage, finnes det en rekke andre muligheter for å dyrke spiselige ting i kombinasjon med blomstrende prydvekster.

En krukke med plukksalat i ulike farger, eller en rad med kruspersille som kant på et staudebed, er alltid gøy.

Grønnkål eller svartkål finnes i farger fra grønt til burgunder, som kan minne som små palmer mellom sommerblomstene i bedet eller i plantekassene. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Denne saken ble første gang publisert 08/05 2024.

Les også