Blomster og Planter

Slik redder du plantene etter ferien

En hage som er alene hjemme mens du er på ferie, kan trenge akutt nødhjelp når du kommer hjem. Er du smart, gjør du noen grep allerede før du reiser.

<b>SIKRE NY BLOMSTRING: </b>Allerede før du reiser, bør du klippe tilbake de remonterende rosene. Da vil de som oftest ha etablert nye knopper og kan starte ny blomstring når du kommer tilbake.
SIKRE NY BLOMSTRING: Allerede før du reiser, bør du klippe tilbake de remonterende rosene. Da vil de som oftest ha etablert nye knopper og kan starte ny blomstring når du kommer tilbake. Foto: Espen Skarphagen
Sist oppdatert

Parallelt med vår ferie fortsetter plantenes liv i ekspressfart. Her er det rask utvikling både inne og ute.

Midt på sommeren er perioden hvor alt skal skje, med ny, eksplosiv tilvekst, blomstring og fruktsetting. Et slikt tempo krever et stort behov for vann og næring.

Derfor er det viktig å legge til rette for god ivaretagelse av plantene før du drar på ferie.

Et enkelt vanningsanlegg, markdekke som hindrer fordampning, samt plassering av krukkevekster i skyggen fremfor i brennhet sol, er noen enkle grep.

Det beste er dog en samvittighetsfull vannehjelp. En god nabo eller venn som kan titte innom en gang iblant og ta grep, om det skulle være nødvendig, er gull verdt!

<b>KRUKKER: </b>Planter i krukker har det aller tøffest alene hjemme om sommeren. Særlig om potten er liten, og står i solen.
KRUKKER: Planter i krukker har det aller tøffest alene hjemme om sommeren. Særlig om potten er liten, og står i solen. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Espen Skarphagen er hageekspert, blomsterdekoratør og forfatter. Han var også dommer i årets sesong av Sommerhytta på TV2.
Espen Skarphagen er hageekspert, blomsterdekoratør og forfatter. Han var også dommer i årets sesong av Sommerhytta på TV2. Foto: Filippa Tredal

Tørre og svidde planter

Men planter er levende vesener, og da kan uforutsette ting skje. For mange er usikkerheten på hva som venter hjemme nesten ikke til å holde ut, og det rykker nok i en del grønne fingre når ferien nærmer seg slutten.

De ulike scenarioene vi kan møte, er alt fra brunsvidde vekster til den store drukningsdøden. Mellomtingen vil være det beste, og da må vi frem med saks eller kanskje machete for å rydde opp i villniset.

Somrene her hjemme blir de fleste steder stadig tørrere, og det kan være utfordrende for mange vekster. Har du stauder, busker og trær som er plantet i bakken, vil røttene ha mulighet til å gå dypere for å finne vann.

<b>STUSSE BUSKEN:</b> Klipp gjerne helt inn til neste bladfeste for å få en ryddigere rosebusk utover sensommeren.
STUSSE BUSKEN: Klipp gjerne helt inn til neste bladfeste for å få en ryddigere rosebusk utover sensommeren. Foto: Espen Skarphagen

I bakken er det i tillegg kjøligere, med mindre fordampning av fuktighet. I krukker, derimot, er plassen begrenset. Og tørker plantene for lenge, vil de fleste dø.

Kommer du hjem til knusktørre planter som er svidd i bladene, vil det mest sannsynlig være lite å gjøre. På den positive siden er det da plass til noe nytt som kanskje står på ønskelisten!

Det blir aldri feil å friske opp med nye blomster som kan overta stafettpinnen utover sensommer og høst.

Les også: Plant dine egne bærbusker: Husker du dette, vil buskene vokse bedre

<b>STAUDETIPS:</b> Høstanemone er en av de vakre staudene i sensommerhagen. Disse er ofte i salg når de står som flottest, med knopper og blomster.
STAUDETIPS: Høstanemone er en av de vakre staudene i sensommerhagen. Disse er ofte i salg når de står som flottest, med knopper og blomster. Foto: Espen Skarphagen
<b>STAUDE FOR SENSOMMEREN:</b> Solhatt er en skikkelig fargebombe til sensommerhagen, og den er å få kjøpt i mange varianter etter ferien.
STAUDE FOR SENSOMMEREN: Solhatt er en skikkelig fargebombe til sensommerhagen, og den er å få kjøpt i mange varianter etter ferien. Foto: Espen Skarphagen

Planter som drukner

Det er ikke bare tørke som kan være fatalt for en liten plante. For mye vann er nesten verre, og blir røttene stående i vasstrukken jord, er skaden som regel skjedd i løpet av et par dager.

<b>VÅT SOMMER: </b>Da kan det være noen planter har druknet i ferien.
VÅT SOMMER: Da kan det være noen planter har druknet i ferien. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images

En litt overivrig vannehjelp eller mye nedbør, uten at overskytende vann får renne unna, kan føre til at røttene kollapser og slutter å fungere. Planten vil da henge med hodet, og mange vil feiltolke dette som at den trenger vann. Men kjenn først etter om jorda er våt!

Er en plante overvannet, er det verdt et forsøk å la den tørke opp, men det beste alternativet er å sikre seg noen stiklinger før det er for sent. Disse kan settes direkte i fuktig jord for å sette nye røtter.

Les også: (+) Slik lykkes du med plen og hekk. Her er ekspertens lure råd

Næringsmangel

Et litt mindre dramatisk scenario er at vekstene er sultne. Det kan synes med svak tilvekst, mindre blomster eller at bladene blir spinkle, blasse eller gulaktige.

Enkelte vekster har behov for kontinuerlig tilførsel av næring for å opprettholde en stabil utvikling. Kunstgjødsel vil gi raskt resultat, men en gjødsel basert på naturlige råvarer gir vesentlig mer stabil tilgang på næring. Det vil være som grovbrød for plantene.

<b>TYDELIG TEGN:</b> Misfargede og blasse blader kan tyde på næringsmangel. Her er det Brugmansia som tydelig viser at den er sulten og trenger mer næring.
TYDELIG TEGN: Misfargede og blasse blader kan tyde på næringsmangel. Her er det Brugmansia som tydelig viser at den er sulten og trenger mer næring. Foto: Espen Skarphagen

I tillegg vil en naturlig gjødsel bygge opp et godt mikroliv og sunn jord.

Å gjødsle alle vekster som trenger dette, er derfor smart å gjøre når du kommer hjem fra ferie. Ettårige sommerblomster og grønnsaker kan gjødsles jevnlig helt frem til avlingen er klar for høsting, eller til frosten kommer.

<b>GEORGINER</b>: Georginer er rause og egner seg like godt ute i hagen som inne i vaser. Klipp av visne blomster for lengre blomstring.
GEORGINER: Georginer er rause og egner seg like godt ute i hagen som inne i vaser. Klipp av visne blomster for lengre blomstring. Foto: Espen Skarphagen

Husk å vanne etter gjødsling, slik at plantene kan begynne festen.

Les også: Slik lager du en enkel spisegruppe av terrassebord

To do-listen

Etter at eventuell vanning og gjødsling er unnagjort, bør alle visne blomster klippes av. Remonterende vekster vil dermed stimuleres til ny knoppsetting. En lett frisering av ulike vekster vil gi et løft til uterommet på 1-2-3.

<b>GODT VALG</b>: Klipp av blomstene fortløpende på remonterende sommerblomster for å dyrke frem flere nye knopper. Luktert er her et godt valg, siden den fortsetter å levere fine blomster som kan settes i vaser hele sommeren.
GODT VALG: Klipp av blomstene fortløpende på remonterende sommerblomster for å dyrke frem flere nye knopper. Luktert er her et godt valg, siden den fortsetter å levere fine blomster som kan settes i vaser hele sommeren. Foto: Espen Skarphagen

Med litt dårlig stell kan enkelte planter bli stresset og mer mottagelige for sykdommer. Mistenker du sykdom, bør disse plantedelene brennes eller kastes, og ikke legges i komposten med risiko for spredning videre i hagen.

<b>STØTTE OG HJELP:</b> Vierhortensia og andre vekster med store blomsterhoder bør få støtte for å unngå skader ved tungt regn utover sensommer og høst.
STØTTE OG HJELP: Vierhortensia og andre vekster med store blomsterhoder bør få støtte for å unngå skader ved tungt regn utover sensommer og høst. Foto: Espen Skarphagen
<b>FJERN SIDESKUDD:</b> Uten tilsyn over en periode, er det nødvendig å justere tomatplantene. Fjern sideskudd, også kalt tyver, slik at alle krefter går med til å gi søte tomater istedenfor mange blader.
FJERN SIDESKUDD: Uten tilsyn over en periode, er det nødvendig å justere tomatplantene. Fjern sideskudd, også kalt tyver, slik at alle krefter går med til å gi søte tomater istedenfor mange blader. Foto: Espen Skarphagen

Har du frukttrær, vil det være smart å tynne frukten og fjerne noen av årsskuddene på treet nå. Da vil det komme lys og luft inn til kartene som henger igjen.

Tynning gjøres for at treet skal bruke alle kreftene på litt færre frukter, som dermed blir større og mer smakfulle.

<b>BESKJÆRING:</b> Etter ferien er en super tid å beskjære busker og trær for å rydde i hagen. Gjøres det nå, rekker sårflatene å lukke seg før høsten og vinteren.
BESKJÆRING: Etter ferien er en super tid å beskjære busker og trær for å rydde i hagen. Gjøres det nå, rekker sårflatene å lukke seg før høsten og vinteren. Foto: Espen Skarphagen

Generelt kan det være lurt å beskjære frukttrær på sensommeren. Da vil treet venne seg til en mindre bladmasse og ikke forsøke å kompensere med eksplosiv vekst, noe som skjer etter beskjæring vinter eller vår.

Denne saken ble første gang publisert 08/08 2023, og sist oppdatert 22/04 2024.

Les også