grønn plen og rammen rundt

Slik lykkes du med plen og hekk. Her er ekspertens lure råd

Når hagen blottlegges om våren kan det virke ubegripelig at den noen gang skal bli grønn og frodig igjen, men med litt starthjelp kan magiske ting skje. Her får du triksene for å lykkes!

Pluss ikon
PLEN OG HAGESTELL: En plen har samme behov for lys, vann og næring som alle andre planter. Gir vi den et godt grunnlag nå, vil belønningen komme senere.
PLEN OG HAGESTELL: En plen har samme behov for lys, vann og næring som alle andre planter. Gir vi den et godt grunnlag nå, vil belønningen komme senere. Foto: Espen Skarphagen
Sist oppdatert

Når snøen forsvinner etter en lang og mørk vinter og vårsolen begynner å varme, blir det ekstra tydelig hvordan det står til med plen og hekk.

Får disse to områdene litt ekstra kjærlighet og omtanke nå, legges grunnlaget for en god vekstsesong.

EKSPERTEN: Espen Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør, som deler sine grønne tips på skarpihagen.no og i podkasten Grøntpodden.
EKSPERTEN: Espen Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør, som deler sine grønne tips på skarpihagen.no og i podkasten Grøntpodden. Foto: Filippa Tredal

Frodig og grønn plen

En frisk, grønn og tett gressplen kommer ikke helt av seg selv, og i likhet med andre vekster trenger også plenen stell.

Våren er en kritisk periode, etter at vinterens snø og is har presset fjorårets gress paddeflatt.

Under isen er det lite livgivende oksygen, derfor er det viktig å la en plen få lov til å tørke opp og få luft etter vinteren.

I denne fasen bør vi ikke tråkke for mye rundt på gresset, siden de svake røttene i bløt jord lett kan bli revet i stykker.

Neste steg blir å lufte plenen, og dette kan gjøres på to måter.

1. Med en god rive og real armkraft raker du opp det visne gresset fra i fjor, slik at luft og lys kommer ned til gressrøttene.

2. Alternativ to er en elektrisk plenlufter som gjør samme jobben. Begge metodene vil dra opp eventuell mose som ligger i plenen.

GRESSBLANDING: Husk at med busker og trær rundt en plen kan det fort bli mye skygge! Velg derfor en gressblanding som trives med mindre sol for et godt resultat.
GRESSBLANDING: Husk at med busker og trær rundt en plen kan det fort bli mye skygge! Velg derfor en gressblanding som trives med mindre sol for et godt resultat. Foto: Espen Skarphagen

Når plenen er luftet, raker du utover en toppdressing og drysser på litt nye plenfrø, som kan fylle ut områder hvor gammelt gress ikke har klart vinteren.

Toppdressing er et lag næringsrik ny jord, som rakes ut i et tynt lag, slik at den legger seg mellom eksisterende gressplanter.

Toppdressing til plen kan du kjøpe ferdig eller blande selv, men husk at den bør inneholde en god del sand for å gi stabile forhold til plen og røtter.

Et godt tips er også å velge plenfrø som passer til lysforholdene i hagen din, og eventuell belastning og slitasje.

Etter vårstellet bør plenen holdes lett fuktig for en god spireprosess, og med en toppdressing vil det være nok næring for å få gresset i god vekst.

Gjødsler vi for tidlig, vil nye spede røtter lett bli svidd. Så vent litt! Klipping kan vi starte med så fort det blir litt lengde på luggen.

STELL GRESSET: Med litt stell og varme kan gresset blir grønt og fint i løpet av noen herlige maidager. Klippes det ofte, vil gressplantene bli mer robuste og tette fra roten. Når veksten er i gang, kan du begynne å gjødsle jevnlig utover sommeren.
STELL GRESSET: Med litt stell og varme kan gresset blir grønt og fint i løpet av noen herlige maidager. Klippes det ofte, vil gressplantene bli mer robuste og tette fra roten. Når veksten er i gang, kan du begynne å gjødsle jevnlig utover sommeren. Foto: Espen Skarphagen

Les også (+): Vaskerommet i kjelleren var verken praktisk eller hyggelig. Se den utrolige forvandlingen

Hekken rundt og i hagen

En hekk kan ha mange funksjoner – fra å være en ramme rundt hagen som hindrer innsyn eller synliggjør tomtegrensen, til å avgrense områder for å skape rom og lune kroker inne i hagen.

Plantevalget avhenger derfor litt av hekkens funksjon og plassering: Skal den være helt tett, vintergrønn, blomstrende, løs eller stram i formen?

Ønsker du deg en vintergrønn hekk, begrenser utvalget seg fort til tuja, barlind eller liguster som er robuste og lettstelte alternativer.

Ser du derimot bort fra vintergrønne vekster, åpner det seg et hav av muligheter. Med litt tålmodighet og kreativitet, klipping og forming kan mange busker og små trær bli til en flott hekk.

Eller hva med en eplehekk? Planter du epletrær på rekke og lar grenene kun få vokse ut i sideretningene, støttet av en stålvaier, vil det vokse frem en spennende hekk som i tillegg har nytteverdi for både oss og insektene.

HEKK: Som alternativ til hekk kan du mikse ulike former for gress, bambus eller busker som gir en spennende miks av kontraster, form og farger, enten man liker det stramt eller løst og frodig i formen.
HEKK: Som alternativ til hekk kan du mikse ulike former for gress, bambus eller busker som gir en spennende miks av kontraster, form og farger, enten man liker det stramt eller løst og frodig i formen. Foto: Espen Skarphagen

Vintergrønn hekk

Alperips

Agnbøk

Barlind

Brudespirea

Buksbom

Forsythia

Laurbærhegg

Liguster

Lind

Snøbær

Svartsurbær

Tuja

Se mer

Ulike planter krever forskjellig stell, men det er noen generelle regler som gjelder på våren.

Den vintergrønne hekken kan gjerne beskjæres tidlig, når den verste frosten har gitt seg.

I samme operasjon kan du ta hageslangen og spyle den godt for å få bort vinterens støv, slik at plantene kan nyttiggjøre seg av sollyset.

Først når veksten er i gang, er det tid for å gjødsle. Bruk gjerne naturgjødsel som har en langtidsvirkende effekt, samt er god for mikrolivet i jorden.

For å opprettholde fasongen, vil en runde med saksen på sensommeren gjøre susen på vintergrønne hekker.

HEKK: En hekk kan også brukes til å skape «hemmelige» rom i hagen. Bak denne høye, ovale agnbøkhekken åpenbarer det seg en lun og vakker sitteplass på gamle brostein, med fantastisk sjøutsikt. Foto: Jane Ødegaard
HEKK: En hekk kan også brukes til å skape «hemmelige» rom i hagen. Bak denne høye, ovale agnbøkhekken åpenbarer det seg en lun og vakker sitteplass på gamle brostein, med fantastisk sjøutsikt. Foto: Jane Ødegaard Foto: Espen Skarphagen

Les også (+): Vi vurderer å koble oss av strøm­nettet på hytta og gå for solceller i stedet – hva må til for å få den samme komforten?

Vårblomstrende hekk

En tidlig blomstrende hekk, av for eksempel syriner, forsythia eller spirea, bør ikke beskjæres ennå!

De aller fleste vårblomstrende busker etablerer blomsterknoppene på høsten, slik at de ligger i startgropen og venter.

HEKK: Frodige busker, strategisk plassert, kan erstatte hekk for å hindre innsyn fra naboen. Bare sørg for at det er mulig å komme til med klipper langs kanter og under busker når gresset vokser til.
HEKK: Frodige busker, strategisk plassert, kan erstatte hekk for å hindre innsyn fra naboen. Bare sørg for at det er mulig å komme til med klipper langs kanter og under busker når gresset vokser til. Foto: Espen Skarphagen

Beskjærer du den nå, fjernes knoppene, og dermed mister du blomstringen i år. Vent med beskjæring til umiddelbart etter blomstring, slik at plantene kan bruke sommeren på å etablere nye skudd og blomsterknopper, noe som igjen sikrer blomstring til neste år.

Denne typen hekk skal klippes kun en gang i året, og som de vintergrønne hekkene skal det gjødsles først når veksten er i gang.

Har du faste veier du pleier å gå i hagen, kan det være lurt å legge inn tråkkheller her for å beskytte gresset. Legges de nedfelt i samme høyde som jorden, vil de heller ikke skape problem for gressklipperen.
Har du faste veier du pleier å gå i hagen, kan det være lurt å legge inn tråkkheller her for å beskytte gresset. Legges de nedfelt i samme høyde som jorden, vil de heller ikke skape problem for gressklipperen. Foto: Espen Skarphagen
Barlind eller Taxus er herdig til herdighetssone H5 (H1 er det mildeste klimaet, H8 det hardeste) og er et godt alternativ til vintergrønn hekk, som kan klippes til sylskarpe former. Den bør stusses vår og sensommer.
Barlind eller Taxus er herdig til herdighetssone H5 (H1 er det mildeste klimaet, H8 det hardeste) og er et godt alternativ til vintergrønn hekk, som kan klippes til sylskarpe former. Den bør stusses vår og sensommer. Foto: Espen Skarphagen
Ved hjelp av påler og snorer står disse trærne av agnbøk linjalrett. De kan dermed klippes veldig smale, samtidig som de blir helt tette. Foto: Jane Ødegaard
Ved hjelp av påler og snorer står disse trærne av agnbøk linjalrett. De kan dermed klippes veldig smale, samtidig som de blir helt tette. Foto: Jane Ødegaard Foto: Ødegaard, Jane
Med jevnlig klipping vil hekken med tuja være super mot innsyn året rundt. Klipp den gjerne vår og sensommer for best resultat. Husk også at vintergrønne hekker bør spyles med rent vann etter vinteren!
Med jevnlig klipping vil hekken med tuja være super mot innsyn året rundt. Klipp den gjerne vår og sensommer for best resultat. Husk også at vintergrønne hekker bør spyles med rent vann etter vinteren! Foto: Espen Skarphagen

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2023, og sist oppdatert 19/06 2023.

Les også