RENOVERING AV HAGE:

Den skyggefulle bakgården var gjengrodd og trist. Nå er det blitt en oase

Ingrid og Arvid brukte aldri den triste, skyggefulle bakgården. Etter forvandlingen
nyter de å være her hele sommerhalvåret.

<b>LITE I BRUK:</b> Slik så hagen ut før Ingrid og Arvid satte i gang. Ikke rart de sjelden var her ute.
LITE I BRUK: Slik så hagen ut før Ingrid og Arvid satte i gang. Ikke rart de sjelden var her ute. Foto: Privat
Sist oppdatert

Bak huset på Solløkka i Sandefjord har de nemlig skapt en nydelig oase hvor det er helt herlig å tilbringe sommerdagene, for ikke å snakke om kveldene.

Ingrid Ulseth-Hansen og ektemannen Arvid Hansen er et godt team som i fellesskap har utviklet den flotte uteplassen.

Utgangspunktet var ikke all verden; en skyggefull flekk under store grantrær med lite annet enn en ujevn gressplen og et morkent skjul.

– Jeg fant mye inspirasjon på Instagram og Pinterest, og gikk i gang med å lage noen skisser. Arvid hev seg på, og vi var skjønt enige om hvordan vi ønsket at vår nye hage skulle være, sier Ingrid.

Les også: (+) Meglernes triks for å fyre opp budrunden

Arvid og Ingrid er et godt team som i fellesskap har skapt <br/>den flotte bakgården.
Arvid og Ingrid er et godt team som i fellesskap har skapt
den flotte bakgården.
Foto: Jeanette Baekkevold

Gikk drastisk til verks med motorsag

Det første de gjorde, var å fjerne 15 store grantrær som bare hadde stått og kastet skygge. Det alene gjorde at hagen allerede så mye større og lysere ut.

Uteområdet er på rundt et halvt mål, og her er hver kvadratmeter utnyttet. De laget terrasse på den ene siden, bygget en stor utestue og en utebod, anla dam og laget stier i treverk og stein.

Vann var det som sto øverst på Ingrids ønskeliste.

– Lyden av vann er så beroligende, så jeg visste at jeg ville ha en dam med fontene her ute. Det er riktignok ikke helt optimalt å ha den under et tre, slik vi har her; det blir ganske mye rusk og rask, så der bommet vi litt. Men det er jo ikke verre enn at jeg tar en håv og plukker opp litt innimellom, sier Ingrid.

Rundt den lille dammen har hun plantet strandkveke som hun plukket på stranden i nærheten, men det tok sin tid før hun kom så langt at hun faktisk kunne plassere planter og trær. Selve grovarbeidet med uteplassen er det nemlig Arvid som har stått for.

– Men med eget firma og full jobb er det jo begrenset hvor mye han rekker i hverdagen, så det tok over to år å bli ferdig med hagen. Mye av det jeg skulle gjøre, måtte jeg vente med til andre ting var klart, så jeg har gått mye og klødd etter å komme i gang med detaljene, sier Ingrid og ler.

– Det var forresten Arvid som foreslo at vi skulle ha buer i stedet for rette linjer. Det viste seg å bli en del ekstraarbeid, men det var det verdt. Jeg synes det er blitt veldig fint.

Les også: Dyrker du gulrøtter i melkekartonger er du garantert suksess

OASE: Det som tidligere var en litt overgrodd hage som aldri ble brukt, er nå blitt en oase av en bakgård. Men å si at det var en kjapp og enkel jobb er å overdrive.
OASE: Det som tidligere var en litt overgrodd hage som aldri ble brukt, er nå blitt en oase av en bakgård. Men å si at det var en kjapp og enkel jobb er å overdrive. Foto: Jeanette Baekkevold

Kveldssol i utestuen

Om sommeren kommer sola fram i hagen rundt klokka 10.30, og da blir den værende til den avslutter med å skinne inn i utestuen om kvelden. Til å begynne med hadde de tenkt å bygge utestuen i enden av hagen, men så hadde det jo vært koselig med kveldssol der inne, så da ble det i stedet en løsning der den ligger på den ene langsiden. Nederst i hagen er det blitt en liten gressplen som er lekeområde for barnebarna, Sofie og Anton.

Tidligere pleide Ingrid og Arvid å reise mye utenlands når de hadde fri. Etter at de kjøpte hytte på fjellet for noen år siden, er ferier, jul og påske blitt tilbrakt der oppe, noe som har redusert øvrig reiseaktivitet. Og da pandemien kom og virkelig satte en stopper for utenlandsturer, var det ekstra deilig å nettopp ha fått ferdig bakgårdshagen.

– Vi trenger jo ikke reise bort når vi har dette, så der hadde vi flaks med timingen, sier Ingrid fornøyd.

Sesongstart i hagen er rundt påsketider, og da er den i bruk til langt utpå høsten.

– Nå kan jeg sove her ute om jeg vil, og Arvid har lyst på utedusj, så det kan det hende vi får satt opp etter hvert. Vi er i alle fall veldig fornøyd med resultatet; det er blitt akkurat slik vi hadde ønsket.

Les også: TV 2-profilens drømmehage

Se flere bilder av prakthagen nedover på siden:

Midt i hagen er det gjort plass til en liten dam med vakre steiner og en fontene med uv-filter for å redusere algevekst. Rundt dammen er det plantet siv som Ingrid har plukket på stranden. Lykter og solcellelamper i trærne skaper stemning om kvelden.
Midt i hagen er det gjort plass til en liten dam med vakre steiner og en fontene med uv-filter for å redusere algevekst. Rundt dammen er det plantet siv som Ingrid har plukket på stranden. Lykter og solcellelamper i trærne skaper stemning om kvelden. Foto: Jeanette Baekkevold
Gjennom bakhagen er det lagt en sti av royalimpregnerte terrassebord i fargen Fjellgrå. De rustne kassene har de laget selv av stålplater, og oppi er det plantet salix flamingo.
Gjennom bakhagen er det lagt en sti av royalimpregnerte terrassebord i fargen Fjellgrå. De rustne kassene har de laget selv av stålplater, og oppi er det plantet salix flamingo. Foto: Jeanette Baekkevold
Her og der er det anlagt små tablåer med planter, pyntegjenstander og større steiner.
Her og der er det anlagt små tablåer med planter, pyntegjenstander og større steiner. Foto: Jeanette Baekkevold
Helt nederst i hagen er det lagt ferdigplen, og her er det blitt en liten lekeplass for barnebarna. Hengestolen er kjøpt brukt.
Helt nederst i hagen er det lagt ferdigplen, og her er det blitt en liten lekeplass for barnebarna. Hengestolen er kjøpt brukt. Foto: Jeanette Baekkevold
Sittegruppen er kjøpt i Kina, mens parasollen er fra Rusta.
Sittegruppen er kjøpt i Kina, mens parasollen er fra Rusta. Foto: Jeanette Baekkevold
Hagestuen på 18 kvadratmeter er plassert på den ene langsiden, der det er kveldssol. Skyvedørene er kjøpt på Grønt Fokus.
Hagestuen på 18 kvadratmeter er plassert på den ene langsiden, der det er kveldssol. Skyvedørene er kjøpt på Grønt Fokus. Foto: Jeanette Baekkevold
Møblene i hagestuen er kjøpt via bekjente som bestilte en hel container med møbler fra Kina. Lampene over bordet er kjøpt <br/>på loppemarked.  
Møblene i hagestuen er kjøpt via bekjente som bestilte en hel container med møbler fra Kina. Lampene over bordet er kjøpt
på loppemarked.  
Foto: Jeanette Baekkevold
Spiseplassen har sol det meste av dagen, og når mørket faller på, kommer lyslenkene til sin rett. Flerfoldige meter flaggstangbelysning er trukket fram og tilbake over gårdsrommet. Spisebordet og stolene er kjøpt på Hageland. Bålpannen fra Dags marked flyttes rundt etter behov.
Spiseplassen har sol det meste av dagen, og når mørket faller på, kommer lyslenkene til sin rett. Flerfoldige meter flaggstangbelysning er trukket fram og tilbake over gårdsrommet. Spisebordet og stolene er kjøpt på Hageland. Bålpannen fra Dags marked flyttes rundt etter behov. Foto: Jeanette Baekkevold
Tre, stein og grønne vekster er en fin kombinasjon. Under elvesteinene har de lagt tykk duk for å forhindre ugress.
Tre, stein og grønne vekster er en fin kombinasjon. Under elvesteinene har de lagt tykk duk for å forhindre ugress. Foto: Jeanette Baekkevold

Denne saken ble første gang publisert 25/03 2022, og sist oppdatert 28/03 2022.

Les også