Blomster som dufter

Her er ti planter som gir skikkelig godlukt i hagen

Noen plan­ter har skjul­te, for­fø­ren­de su­perkref­ter: Deilig duft.

PRYDTOBAKK: Den duf­ter vid­un­der­lig – mye bedre enn nav­net skul­le til­si.
PRYDTOBAKK: Den duf­ter vid­un­der­lig – mye bedre enn nav­net skul­le til­si. Foto: Co­lour­box
Publisert

– Jeg els­ker når ha­gen vek­ker alle san­ser, sier Es­pen Skarp­ha­gen, bloms­ter­de­ko­ra­tør og ha­ge­mann bak blog­gen skarpihagen.no.

Planten på det øverste bildet er Pryd­to­bakk, Nicotiana alata.

Den har et un­der­lig navn den­ne vakre som­mer­bloms­ten. Men den duf­ter vid­un­der­lig – mye bedre enn nav­net skul­le til­si, sær­lig om kvel­den, og ly­ser opp i som­mer­nat­ten med en­ten hvi­te, rosa, røde el­ler lil­la bloms­ter.

Den er dess­uten like fin i kruk­ker og bed som i bloms­ter­buket­ten hvor den står seg godt. Trives i full sol og til­trek­ker seg nattsom­mer­fug­ler.

Høy­de: 25–140 cm av­hen­gig av sort. Her­dig­het: Ett­årig som­mer­blomst. Blomst­ring: Hele se­son­gen

– Pryd­ver­di­en er noe av det mest umid­del­ba­re ved en hage – den skal opp­le­ves som vak­ker og har­mo­nisk for øyet. Ly­den av ras­ling fra fjær­lett løv el­ler ris­lin­gen fra rennen­de vann vir­ker be­ro­li­gen­de på oss, sier Skarphagen.

Duft trigger glemte minner

Duft er kan­skje noe av det mest kraft­ful­le en hage kan by på, og er kjent som den ster­kes­te trig­ge­ren på gjem­te min­ner.

– Jeg kan rus­le meg en run­de i ha­gen, og plut­se­lig kan en svak duft av ol­de­mors pe­o­ner ta meg til­ba­ke til barn­dom­men, nes­ten som en li­ten tids­ma­skin, for­tel­ler han.

Li­ke­vel er duft en egen­skap som ofte kom­mer litt langt nede på plantekravslisten for man­ge, el­ler kan­skje man rett og slett glem­mer å ten­ke på det når man, let­te­re es­te­tisk for­ført, står på ha­ge­sen­te­ret og skal vel­ge?

– Tenk deg luk­ten av våt jord om vå­ren, duf­ten av sy­ri­ner i mai el­ler ny­slått gress en varm som­mer­dag. Å kom­me ut i et ha­ge­rom, om det er en bal­kong, ter­ras­se el­ler en hage som ba­der i bloms­ter­duft, gir opp­le­vel­sen en helt ny di­men­sjon!

Hel­dig­vis er det man­ge plan­ter som har duft som sin «hem­me­li­ge» su­per­kraft.

Her har vi valgt ti styk­ker som har blitt be­æ­ret med bil­de, men Es­pen har man­ge fle­re på la­ger: Duftsyrin, dverg­sy­rin el­ler nikkesyrin, la­ven­del, kap­ri­fol, ro­ser, høst­floks, hegg, som­mer­fugl­busk, tys­bast og mag­no­lia. For å nev­ne noen.

Hjer­te­tre Cercidiphyllum japonicum

HJERTETRE
HJERTETRE Foto: Es­pen Skarp­ha­gen

Det­te sta­se­li­ge pryd­tre­et er ikke bare vak­kert å se på med sine hjer­te­for­me­de bla­der, men det kan også skil­te med duft av ny­bakt kake el­ler brent suk­ker (!), rik­tig­nok først når blad­ver­ket be­gyn­ner å gul­ne mot høs­ten, men li­ke­vel.

Den kom­mer i to va­ri­an­ter, en opp­rett­vok­sen­de type som kan bli 10–12 me­ter høyt her i Norge og en hen­gen­de va­ri­ant (‘Pen­du­lum’) som nor­malt strek­ker seg til 5–6 me­ters høy­de og nes­ten like vid.

Tri­ves best på en lun plass i både sol og halv­skyg­ge. Litt sur jord gir vak­re­re høst­far­ger. Høy­de: 5–12 me­ter av­hen­gig av sort. Her­dig­het: H4-H5.

Les også: Eieren fant frem en motorsag – nå har hun drømmehagen

Silkepeon Paeonia lactiflora

PEONER
PEONER Foto: Co­lour­box

Pe­o­ner kom­mer i utal­li­ge sor­ter, og man­ge nye sor­ter har ikke duft, så her er det vik­tig å være på vakt.

Sor­te­ne ‘Sa­rah Bern­hard’ (rosa) og ‘Festiva maxi­ma’ (hvit) er to ny­de­li­ge va­ri­an­ter som duf­ter dei­lig.

Silkepeoner har en mer opp­rett vekst enn de gam­le bondepeonene, men vær litt obs på at de sto­re, flot­te bloms­ter­ho­de­ne kan bli tun­ge og har godt av litt støt­te.

Ny­de­lig som so­li­tær el­ler i bloms­ter­be­det (el­ler bloms­ter­va­sen).

Tri­ves på en sol­rik vok­se­plass i godt dre­nert jord. Kalk gjer­ne litt hvert år. Høy­de: Ca. 1 me­ter. Her­dig­het: H7. Blomst­ring: Juni-juli

Heliotrop Marine Heliotropium arborescens

HELITROP
HELITROP

Disse går også under navnet “vaniljeblomst” som sier litt om hvor godt de dufter.

Heliotrop er en av de litt mer uvanlige sommerblomstene, men som får neseborene til å flagre av glede.

Har en litt buskaktig vekst og blomstrer med klaser av små dypfiolette, blå eller hvite blomster. Høyt elsket av sommerfugler. Trives best på et lunt sted i sol, men blir også fin i lett skygge.

Høyde: 30-40 cm. Herdighet: Regnes som ettårig i Norge, men kan overvintres lyst ved ca. fem grader. Blomstring: Hele sesongen

Les også: Jo, klart du kan plante trær i potter

KOREAKROSSVED.
KOREAKROSSVED. Foto: Es­pen Skarp­ha­gen

Koreakrossved Viburnum carlesii ‘Au­ro­ra’

Den­ne tre­ak­ti­ge bus­ken kan se unn­se­lig ut ved før­s­te øye­kast, men blomst­rer med vak­re kla­ser av små bloms­ter som star­ter i lys rosa og går over i hvitt når de sprin­ger helt ut, og – kan­skje enda vik­ti­ge­re – fyl­ler ha­gen med den dei­lig­ste duft.

Bloms­te­ne duf­ter eks­tra sterkt mot kvel­den. Tri­ves godt på en lun plass i ha­gen, gjer­ne i full sol.

Be­skjæ­res om vå­ren umid­del­bart et­ter blomst­ring ved be­hov. Høy­de: 1,5 me­ter. Her­dig­het: H4. Blomst­ring: Mai-juni.

Les også: 10 planter som overlever «alt»

En­gle­trom­pet Brugmansia suaveolens

ENGLETROMPET
ENGLETROMPET Foto: Es­pen Skarp­ha­gen

En­gle­trom­pet er en ek­so­tisk busk el­ler et lite tre som blomst­rer med enor­me, ek­so­tis­ke, hen­gen­de klok­ker på sen­som­me­ren og gir ha­gen skik­ke­lig wow-ef­fekt!

Bloms­te­ne gir fra seg en ny­de­lig duft som er sær­lig sterk på kvelds­tid. De fin­nes i fle­re far­ger, som rosa og fers­ken, men de van­lig­ste sor­te­ne er hvi­te el­ler gule.

Det­te er sult­ne plan­ter, så de tren­ger godt med næ­rings­rik jord og raust med gjød­sel. Bruk gjer­ne lang­tids­vir­ken­de gjød­sel.

Får sto­re bla­der, der­for er det lurt å set­te den lunt. Hele plan­ten er gif­tig .Høy­de: 2–7 me­ter, men blir sjel­den så høye her til lands. Her­dig­het: Tå­ler ikke frost, men kan fint over­vint­re inne. Blomst­ring: Juli-sep­tem­ber.

DUFTSKJÆRSMIN
DUFTSKJÆRSMIN Foto: Ce­ci­lie Eggen

Duftskjærsmin Philadelphus coronarius

Kan ofte luktes før den sees og er en deilig duftbombe av en busk som blomstrer raust med hvite blomster midtsommers.

Liker næringsrik og veldrenert jord, og kan bo både i sol og i halvskygge.

Trenger ikke årlig vedlikeholdsbeskjæring, men klipp gjerne vekk de eldste greinene nede ved bakken hvert år slik at busken kan danne nye skudd og holde seg frodig.

Høyde: 2 meter. Herdighet: H5. Blomstring: Juni-juli

Treblad Trillium albidium

Denne velduftende stauden trives faktisk i full skygge.

Blomstrer med relativt store, opprette, flammeformede hvite blomster over tre brede, dekorative blader.

Liker seg i fuktig, men veldrenert jord. Høyde: 10–50 cm. Herdighet: H3. Blomstring: Mai-juni.

Les også: Huset hadde blitt beslaglagt fra en kriminell bande – da gjorde Ørnulf et kupp

TREBLAD
TREBLAD Foto: Es­pen Skarp­ha­gen

Nellik Dianthus hybrid

NELLIK
NELLIK

At nellik er fattigmannens rose? Åh nei da, de dagene er over.

Mange av sortene dufter helt herlig, og er utmerket i bed, krukke – og absolutt i vase. Blomstene er i tillegg spiselige – kronbladene kan drysses over kaker og salater.

Kommer i mange farger og trives i både lett skygge og full sol. Høyde: 20–30 cm. Herdighet: Opptil H7 avhengig av sort. Blomstring: Juni-juli, noen kommer også med et etterflor på sensommeren

BLOMSTERERT.
BLOMSTERERT.

Blomsterert Lathyrus odoratus

Blomsterertene kommer i mange farger, og trenger et klatrestativ å slynge seg rundt, gjerne et gjerde eller et espalier.

Gi mye næring og fjern visne blomster etter hvert, da får du ekstra raus blomstring.

Trives på en solrik plass, og kan også dyrkes i store krukker. Biemagnet. Høyde: 1–2 meter avhengig av sort. Herdighet: Ettårig sommerblomst. Blomstring: Juli-august

Les også: Skygge-hage er i vinden som aldri før: Her er ti nydelige vekster som passer inn

Denne saken ble første gang publisert 30/07 2020.

Les også