Slik lykkes du med potteplanten Monstera

Monstera: Nå er 70-tallsplanten tilbake for fullt

Trendplanten Monstera, eller vindusblad om du vil, er kommet tilbake som et stjerneskudd fra 70-tallet. Slik får du den til å stortrives!

TRIVES: Slik ser en Monstera-plante ut når den er delt opp og oppstammet og får vokse stående.
TRIVES: Slik ser en Monstera-plante ut når den er delt opp og oppstammet og får vokse stående. Foto: Privat
Publisert

Monstera i nesten alle sine varianter kommer opprinnelig fra varme regnskoger i Mexico, Peru og Ecuador.

– Som baby vokser planten på bakken, men vil fort lete etter noe å klatre på for å komme seg opp i lyset. Monstera foretrekker å være nær vann, og kan vokse opp i en høyde på ufattelige 20 meter, forklarer Belinda Jakobsen entusiastisk.

Hun har et helt formidabelt eksemplar av trendplanten Monstera deliciosa hjemme i egen stue, i tillegg til en hel del andre planter.

Belinda har inspirert tusenvis av planteglade i innland og utland med sin instagramprofil @belindajakobsen.

KOSTBAR PLANTE: En stikling av den kostbare Variegata-varianten som fort kan koste tusenvis av kroner. En mutasjon gjør at de får hvite områder på bladene.
KOSTBAR PLANTE: En stikling av den kostbare Variegata-varianten som fort kan koste tusenvis av kroner. En mutasjon gjør at de får hvite områder på bladene. Foto: Produsentene

– Spørsmålet jeg får oftest er «hvordan får jeg en Monstera til å vokse seg høy med store, hullete blader?». En stor og høy Monstera med enorme, hullete blader er en Monstera som trives, påpeker hun.

Men så var det nettopp det, hvordan få en tropisk klatreplante til å trives i våre nordiske stuer? Her har Belinda en kjekk liten oppskrift man kan følge.

Finn moderstammen

Først og fremst bør du ta en titt på planten din. Ofte blir Monstera solgt som en klassisk potteplante med flere små planter i én og samme potte.

Men siden en plante alene kan bli over 20 meter, har de færreste av oss plass til mer enn én stykk per potte.

STORE PLANTER: Belinda er mer planteglad enn de fleste, og har lagt sin elsk på Monstera. Her smiler hun fra øre til øre med en plante som er langt større enn henne selv.
STORE PLANTER: Belinda er mer planteglad enn de fleste, og har lagt sin elsk på Monstera. Her smiler hun fra øre til øre med en plante som er langt større enn henne selv. Foto: Privat

Start derfor med å lokalisere moderstammen(e). Se etter en tykk og lang stamme hvor bladene vokser ut fra.

Når du deler opp planten din, ta gjerne vare på «ekstraplantene», pott dem om og gi dem et lysrikt sted å stå. De gjør seg også veldig fint som gave til noen som er glad i blomster.

Les også: 10 planter som overlever «alt»

Stram den opp

Plant moderstammen i potte og stam den opp.

Bruk gjerne naturmaterialer som bambus og hampetråd, og bind opp forsiktig slik at du ikke skader planten.

STIKLING: Det er enkelt å ta stiklinger av Monstera. Kutt under en luftrot. En luftrot er den lille brune utveksten (de kan bli veldig lange) som henger ned like ved pottekanten.
STIKLING: Det er enkelt å ta stiklinger av Monstera. Kutt under en luftrot. En luftrot er den lille brune utveksten (de kan bli veldig lange) som henger ned like ved pottekanten. Foto: Privat
FÅR VANNRØTTER: Er stammen på stiklingen din kraftig, kan du lage flere stiklinger.– Her laget jeg to stiklinger ved å kutte der jeg har markert i rødt. Sett stiklingen i vann slik at også luftrøttene er dekket med vann. De er dokorative og kan stå i en stor vase. Bytt gjerne vann en gang i uken. Etter hvert utvikles vannrøtter, og når de plantes i jord, vil de omdannes til jordrøtter, sier Belinda.
FÅR VANNRØTTER: Er stammen på stiklingen din kraftig, kan du lage flere stiklinger.– Her laget jeg to stiklinger ved å kutte der jeg har markert i rødt. Sett stiklingen i vann slik at også luftrøttene er dekket med vann. De er dokorative og kan stå i en stor vase. Bytt gjerne vann en gang i uken. Etter hvert utvikles vannrøtter, og når de plantes i jord, vil de omdannes til jordrøtter, sier Belinda. Foto: Privat

Plasseres på et lyst sted

Plassering er viktig. Monstera trenger mye lys, og må derfor plasseres rett foran en lyskilde, gjerne et vindu. Bladene vil vokse mot lyset, så det er viktig at hele planten får lys.

Vær påpasselig når våren kommer slik at den ikke blir solbrent. Solbrente blader kan ikke reverseres.

MONKEY MASK: En annen populær Monstera-variant på markedet er 'Monkey Mask' som kjennetegnes ved at den er småbladet og har karakteristiske hull i bladene.
MONKEY MASK: En annen populær Monstera-variant på markedet er 'Monkey Mask' som kjennetegnes ved at den er småbladet og har karakteristiske hull i bladene. Foto: Produsentene
VOKSER VILT: Dette er et eksempel på en Monstera-plante som ikke har blitt delt opp og har fått vokse vilt.
VOKSER VILT: Dette er et eksempel på en Monstera-plante som ikke har blitt delt opp og har fått vokse vilt. Foto: Privat

Tørke støv

Så er det bare å vanne og vente – og tørke støv av bladene. Her sitter det porer, stomata, som planten bruker til å ta opp næring fra solen og fuktighet i luften.

En sunn Monstera som trives, får store blader med hull. Vask bladene jevnlig.

INSPIRERER PÅ INSTAGRAM: Med over 54 000 følgere på Instagram, har Belinda Jakobsen inspirert mange, både med og uten grønne fingre.
INSPIRERER PÅ INSTAGRAM: Med over 54 000 følgere på Instagram, har Belinda Jakobsen inspirert mange, både med og uten grønne fingre. Foto: Privat

– Jeg bruker en fuktig bomullsklut, da mikrofiber blir for hardt. Er jeg i et ekstra skinnende humør, tilsetter jeg litt grønnsåpe i vannet, tipser Belinda.

– Monstera er en tropisk plante som liker det varmt og godt om dagen, litt kjøligere om natten, og godt med luftfuktighet. Da jeg investerte i en luftfukter, skjøt min Monstera fart – det satte den tydelig pris på! Du kan også spraye regnvann på luftrøttene, gjerne daglig.

Les også: Anne (46) flyttet fra hus til leilighet – og tok med hagen

Denne saken ble første gang publisert 17/02 2021.

Les også