hage og uterom: Formere planter

Lag nye planter på 1-2-3!

Ønsker du deg flere kopier av favorittplantene dine? Eller hva med å gi bort en egenprodusert plante i gave? Da er løsningen å ta stiklinger.

FORMERE PLANTER: De fleste plantene kan formeres ved hjelp av stiklinger. Den populære myrten krever litt tålmodighet, men er absolutt ikke umulig å sette som stikling.
FORMERE PLANTER: De fleste plantene kan formeres ved hjelp av stiklinger. Den populære myrten krever litt tålmodighet, men er absolutt ikke umulig å sette som stikling. Foto: Espen Skarphagen
Sist oppdatert

Det er ekstra gøy å kunne dyrke egne planter helt fra bunnen av, og stadig flere oppdager gleden ved å ta stiklinger.

Å ta en liten del av en plante og lage en perfekt genetisk kopi, er et av naturens mange små mirakler.

Ja, en stikling er faktisk en eksakt kopi av morplanten!

På den måten kan du enkelt videreføre egenskaper som blomstring, farge og vekstform. Disse egenskapene kan ofte være mer usikre ved frøformering.

Les også: 12 allergivennlige stueplanter

Ulike måter å formere planter

Våren er den tiden på året som gir best resultat.

Selve stiklingen kan tas på ulike måter, enten med et toppskudd, en bit av stilken eller i noen tilfeller et enkelt blad, eller sågar kun en bit av et blad.

ENGLETROMPET: Engletrompeten er superenkel å ta stikling av og vokser fort når den først har satt røtter. Bruk et toppskudd eller en del av en grein, som settes i vann eller rett i jord. I løpet av en sesong eller to kan den bli meterhøy og full av blomster. Her vises sorten Salmon Perfection.
ENGLETROMPET: Engletrompeten er superenkel å ta stikling av og vokser fort når den først har satt røtter. Bruk et toppskudd eller en del av en grein, som settes i vann eller rett i jord. I løpet av en sesong eller to kan den bli meterhøy og full av blomster. Her vises sorten Salmon Perfection. Foto: Espen Skarphagen

Hvordan de skal behandles kan variere noe, men alle trenger litt ekstra omsorg for å danne røtter, slik at de kan stå på egen rot.

Når vi skal sette stiklinger, er det en grunnleggende ting å ta hensyn til, nemlig fuktighet!

Ser vi bort fra sukkulentene, som helst skal tørke før planting, er fordampning stiklingens verste fiende.

I det øyeblikket vi klipper av et blad eller toppskudd, vil det bli et underskudd av fuktighet, ettersom vann fordamper kontinuerlig fra stilk og blader.

Litt fuktig papir og en plastpose er et godt hjelpemiddel.

EKSPERTEN: Espen Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør, som også deler sine grønne tips på skarpihagen.no og i podkasten Grøntpodden.
EKSPERTEN: Espen Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør, som også deler sine grønne tips på skarpihagen.no og i podkasten Grøntpodden. Foto: Filippa Tredal

Les også (+): Slik lykkes du med plen og hekk

I vann eller jord?

Stikling er enkelt og greit en plantedel som kuttes av før den settes i fuktig substrat, som jord eller vann, for å slå røtter.

Jeg setter sjelden stiklinger i vann, men planter de fleste direkte i veldrenert jord.

Det er flere årsaker til det, men erfaringsmessig gir det bedre tilslag med god roting.

Ofte vil et glass med vann gi større grobunn for bakterier, og ende opp med råtne stiklinger. Røttene som dannes i vann vil i tillegg være svakere enn de som utvikles naturlig i jorden.

Jorden til stiklinger bør være porøs og holde godt på fuktigheten. Holdes jorden jevnt fuktig, uten å være for bløt, vil alt ligge til rette for rotutviklingen.

Når stiklingene settes, bør det være så lite bladmasse som mulig.

MINSK BLADMASSEN: Det er viktig å minske bladmassen underveis for å redusere belastningen på planten frem til røttene er etablert. Større blader kan gjerne halveres for å hindre fordamping.
MINSK BLADMASSEN: Det er viktig å minske bladmassen underveis for å redusere belastningen på planten frem til røttene er etablert. Større blader kan gjerne halveres for å hindre fordamping. Foto: Espen Skarphagen

Har du et stort blad, kan halvparten klippes av – selv om det kan virke brutalt! Skulle det finnes knopper, bør også disse fjernes.

Færre plantedeler gir mindre fordampning fra stiklingene, og dermed større sjanse for å lykkes.

Nå skal den lille plantebabyen få lov til å bruke alle krefter på å lage røtter. En god rot vil på sikt gi en sterkere vekst.

For å få fortgang i rotingen på en stikling, kan vi dyppe sårflaten i ekte kanel. Ceylon-kanel har mange gode egenskaper for plantene.

Før sårhelingen er kommet i gang, vil stiklingene være svært utsatt for råte. Ekte kanel på sårflaten kan hindre dannelsen av sopp og råte, og på den måten hjelpe oss til et bedre resultat.

PELARGONIUM: Tar du stikling av pelargonium nå, vil du ha en fiks ferdig plante som blomstrer til sommeren. Har du overvintret planten, kan de avklipte skuddene brukes til nye planter.
PELARGONIUM: Tar du stikling av pelargonium nå, vil du ha en fiks ferdig plante som blomstrer til sommeren. Har du overvintret planten, kan de avklipte skuddene brukes til nye planter. Foto: Espen Skarphagen

Fukt, lys og varme

I startfasen er det lurt å sørge for en høy luftfuktighet. Inneholder luften rundt stiklingen mye vann, vil det fordampe mindre fra bladene.

Et minidrivhus eller en plastpose vil fungere som en kuvøse, og være til god hjelp.

SMÅ SKUDD: Når stiklingene får små skudd, er det et tegn på at røttene er utviklet og fungerer. Når den nye veksten har startet, kan de nye plantene fordeles i separate potter for et liv videre på egen hånd.
SMÅ SKUDD: Når stiklingene får små skudd, er det et tegn på at røttene er utviklet og fungerer. Når den nye veksten har startet, kan de nye plantene fordeles i separate potter for et liv videre på egen hånd. Foto: Espen Skarphagen

Når stiklingen er plantet, bør de plasseres lyst, men ikke i direkte sol frem til røttene er etablert. Et vekstlys vil være et supert alternativ, siden det ikke er for sterkt.

Lys er avgjørende for plantens prosesser, og det er mye av årsaken til at det som regel er bedre tilslag på stiklingene i vekstsesongen.

Les også: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

Blant alle vekstene som har overvintret, finnes det mengder med stiklingsmateriale etter beskjæring av eksempelvis fuksia, pelargonia og engletrompet. Georginer er ikke noe unntak. Settes knollene i gang tidlig, vil de første skuddene kunne skjæres forsiktig av. Skuddet, med litt av stilk eller knoll, er en perfekt stikling og gir raskt nye planter, som kan settes ut i krukker og bed senere. Gjøres dette nå, vil knollene rekke å få god vekst – og herlig blomstring utover sensommeren.

Se mer

Valg av stiklingstype

Innenfor samme art eller familie av vekster er det noenlunde samme muligheter for å lykkes, men sjekk gjerne for hver enkelt plante.

Mange sukkulenter vil kunne gi opptil flere nye planter med kun ett blad, og det samme gjelder tradisjonelle vekster som vrifrukt, St Paulia pluss en hel del bladbegonia.

Toppskudd er alltid en god løsning, men mye av kunsten er å gjøre minimal skade på morplanten. Legg vekt på at det ikke skal synes at stiklingen er tatt.

GEORGINER: Ønsker du deg flere georginer av samme sort, kan de enkelt formeres med stiklinger. Hvis knollene ikke er store nok for deling, er stiklinger et godt alternativ. Her vises sorten Penhill Watermelon.
GEORGINER: Ønsker du deg flere georginer av samme sort, kan de enkelt formeres med stiklinger. Hvis knollene ikke er store nok for deling, er stiklinger et godt alternativ. Her vises sorten Penhill Watermelon. Foto: Espen Skarphagen

Sideskudd eller rotskudd vil ofte kunne ha antydning til røtter, så det er en rask vei til ny plante. Et rotskudd med ferdig utviklede røtter vil i prinsippet være en fiks ferdig avlegger.

En sidegren kan deles opp i flere stiklinger, og på den måten være effektiv utnyttelse av plantemateriale. Sørg bare for å få med to bladfester på hver stikling.

Det nederste bladet fjernes før den stikkes i jord, slik at det øverste bladet blir stående rett over jorden.

Det er også stor forskjell på hvor fort de ulike delene av planten setter røtter. Myke, ferske skudd roter seg raskere enn en treaktig gren, men de ferskeste delene av en plante vil ofte tørke ut før de rekker å sette røtter.

Sats derfor på en mellomting, nemlig godt utviklede blader og skudd som ikke er for gamle eller unge.

STIKLINGER: Har du ekstra morsomme eller sjeldne planter og sorter, kan det være lurt å ta stiklinger for å ha i reserve, eller som spennende planter å gi bort i gave. Her er Dahlia Hollyhill Spiderwoman.
STIKLINGER: Har du ekstra morsomme eller sjeldne planter og sorter, kan det være lurt å ta stiklinger for å ha i reserve, eller som spennende planter å gi bort i gave. Her er Dahlia Hollyhill Spiderwoman. Foto: Espen Skarphagen
FLERE PLANTER: Naturen er rå! Kun ett blad av en sukkulent kan gi flere planter. Med en brukbar luftfuktighet vil de nye småplantene utvikles i sårflatene. Når de kan håndteres er det enkelt å plante dem i separate krukker.
FLERE PLANTER: Naturen er rå! Kun ett blad av en sukkulent kan gi flere planter. Med en brukbar luftfuktighet vil de nye småplantene utvikles i sårflatene. Når de kan håndteres er det enkelt å plante dem i separate krukker. Foto: Espen Skarphagen

Denne saken ble første gang publisert 19/04 2023, og sist oppdatert 30/05 2023.

Les også