trafikkfarlige hekker:

– Skal du gjøre én ting i hagen nå, gjør dette

Store hekker som hindrer fri sikt kan føre til alvorlige ulykker. Da risikerer tomteeier å bli stilt til ansvar. Trygg trafikk har en klar oppfordring.

<b>FARLIG: </b>En stor hekk dekker over et trafikkskilt og hindrer fri sikt til og fra utkjørsel. Det kan i ytterste konsekvens få fatale følger.
FARLIG: En stor hekk dekker over et trafikkskilt og hindrer fri sikt til og fra utkjørsel. Det kan i ytterste konsekvens få fatale følger. Foto: Arkivfoto, Trygg Trafikk
Sist oppdatert

August betyr skolestart for over 600.000 barn i grunnskolen. Samtidig er august årstiden der busker og trær virkelig har vokst seg store.

I noen tilfeller for store.

Hekker som er for høye eller for brede kan både hindre sikt og gi dårligere plass på vei og fortau.

Noe som i ytterste konsekvens kan være livsfarlig.

Trygg Trafikk mener derfor at det å klippe hekken bør stå øverst på prioriteringslisten til hageeiere på sensommeren.

Marianne Mittet Solbraa, Regionleder Innlandet
Marianne Mittet Solbraa, Regionleder Innlandet Foto: Trygg trafikk

– Hvert år går vi ut før skolestart og oppfordrer folk om å klippe hekken. Det er veldig frodig på denne tiden, og mange har store hekker. Dette er kanskje det mest meningsfulle hagearbeidet du kan bedrive nå, sier Marianne Mittet Solbraa til Klikk.no.

Hun er regionsleder for Trygg Trafikk Innlandet.

Solbraa minner om at små barn er ekstra vanskelige å få øye på i trafikken.

– Noen av skolestarterne er bare fem og et halvt år. De er små barn som både må se og bli sett på vei til og fra skolen. Det et ansvar hver og en av oss må ta.

Dette er forbudt

Veitrafikkloven slår fast at de som har en eiendom med avkjørsel til veg eller gang- og sykkelveg, må sørge for at høyde på hekk og gjerde ikke overstige 0,5 meter over gateplan i frisiktsonen. Se Vegvesenets illustrasjoner lenger nede i saken.

Advokat Morten Fæste
Advokat Morten Fæste Foto: Huseierne
  • Veiloven § 43 bestemmer at eier av eiendom har ansvar for å vedlikeholde avkjørsel fra eiendommen sin i tråd med de regler veimyndighetene har laget. Her er det altså eieren selv som må sette seg inn i regelverket, og foreta beskjæring av hekk om nødvendig. Gjør ikke eier dette frivillig kan veimyndighetene gjøre det på eiers regning.
  • Veiloven § 61 åpner for at den som forsettlig eller uaktsomt bryter vedlikeholdsplikten av egen avkjørsel kan straffes med bøter.

Kilde: Advokat i Huseierne

Se mer

Kommunene har også lokale regler, som man gjerne finner på den aktuelle kommunens nettsider. Man kan kontakte kommunen om man er usikker.

– Kommunene har normalt som regel at vegetasjon ikke skal vokse utover fortau/vei, og at disse ikke skal skjule trafikkskilt, veinavnskilt, gatelys eller signallys. Vegetasjon skal heller ikke hindre trafikanter (både gående, syklende og kjørende), utrykningskjøretøy, renovasjonsbiler og annet fordi veien blir smalere, skriver advokat i Huseierne, Morten Fæste til Klikk.no

– Som utgangspunkt skal altså ikke hekk vokse ut over grenselinjen og ut på regulert veigrunn. Hvis du har trær som strekker seg utover grensen, har de fleste kommuner krav til fri høyde 4,7 meter over veibanen.

Les også: Disse trærne bør du beskjære nå

Tomteeier risikerer straff

Trygg Trafikk frykter at det skal skje alvorlige ulykker på grunn av dårlig sikt.

En undersøkelse fra 2015 viste at tre av ti dødsulykker på sykkel skyldes nettopp dårlig sikt.

IKKE LOV: Når hekken din begynner å konkurrere med veiskiltene, er det på høy tid å ta grep.
IKKE LOV: Når hekken din begynner å konkurrere med veiskiltene, er det på høy tid å ta grep. Foto: Getty Images

– Det må være helt forferdelig å kjøre på noen, ikke minst et skolebarn. Vi får stadig tilbakemeldinger fra beboere som opplever at biler har kjørt eller rygget ut i veien uten at man har sett dem. Det har skjedd påkjørsler på skoleveien, og også skjedd dødsulykker i trafikken i tilknytning til skoler, advarer Solbraa.

Fæste påpeker at eier kan bli stilt til ansvar dersom en ulykke skulle oppstå på grunn av dårlig siktlinje.

– I utgangspunktet åpner nok straffeloven for dette dersom man på uaktsomt vis ikke har vedlikeholdt avkjørselen sin, men vi kjenner ikke til praksis på dette, sier han.

– Basert på alminnelige erstatningsregler vil en eier også kunne bli erstatningsansvarlig for økonomiske tap noen lider på grunn av en ulykke dersom eieren uaktsomt har latt være å vedlikeholde hekken slik at avkjørselen ikke har god nok sikt, legger han til.

Flyer om fri sikt ved eiendom
Flyer om fri sikt ved eiendom Foto: Statens vegvesen
Flyer om fri sikt ved eiendom
Flyer om fri sikt ved eiendom Foto: Statens vegvesen

Naboer kan ikke ta grep

Dersom tomteeier ikke sørger for at regelverket blir fulgt, risikerer man advarsler fra kommunen. I ytterste konsekvens kan kommunen bøtelegge tomteeier eller komme og beskjære vegetasjonen på tomteeiers regning.

FOR STOR HEKK: En enkel forklaring fra Stavanger kommune.
FOR STOR HEKK: En enkel forklaring fra Stavanger kommune. Foto: Stavanger kommune

Eventuelt bekymrede naboer har imidlertid ikke lov til å ta saken i egne hender.

Da er det nok lurere å gå i en dialog «over hekken».

– Naboloven § 12 åpner for at naboen kan beskjære hekk mot naboeiendom på sin side dersom den vokser inn på naboens eiendom, om eieren av hekken ikke selv gjør det etter rimelig varsel fra naboen. Men man kan ikke ta seg til rette på naboens hekk i naboens avkjørsel som ikke grenser inn mot egen eiendom, selv om naboen ikke beskjærer denne selv. Da må man eventuelt varsle kommunen, fastslår Fæste.

Les også: Så høy kan naboens hekk være

Oppfordrer til levering uten bil

Trygg Trafikk oppfordrer også foreldre som har mulighet om å la bilen stå hjemme ved henting og levering i barnehagen.

– Det er en stor utfordring at altfor mange foreldre kjører barna sine til og fra skolen, noe som kan skape stor utrygghet for andre barn. Vi ønsker å redusere kjøring rundt skolene, og oppfordrer de som må kjøre, til å levere å levere et stykke unna skole i det vi kaller for en «hjertesone», sier Solbraa.

– Vi oppfordrer FAU til å finne ut hvor man vi vil ha hjertesonene rundt skoler, det vil i å finne steder der man kan droppe av skolebarna uten å måtte rygge.

Eksempel på regler for hekk mot vei

  • Klipp hekker og busker slik at de ikke vokser ut over eiendomsgrensen din.
  • Ved kryss, avkjørsler og svinger, som krever fri sikt, skal vegetasjonen ikke være høyere enn 50 cm. Også når det har snødd. Små barn rundt hjørnet må være synlige for bilister og syklister.
  • Fotgjengere, rullestolbrukere, syklister og andre må ikke tvinges ut i vegbanen på grunn av vegetasjon.
  • Hekk, busker og trær skal ikke skjule trafikkskilt, veinavnskilt, signalanlegg eller gatelys.
  • Trafikanter, utrykningskjøretøy, renovasjonsbiler og vedlikeholdsmaskiner må ikke bli hindret av greiner eller vegetasjon som gjør veien smalere.
  • Greiner fra trær over fortau, gang- og sykkelvei og sykkelfelt må henge minst 3,0 meter over bakken. Fri høyde over kjørevei skal være minst 5,0 meter.
  • Du må rydde opp greiner som knekker og faller ned, og etter at du har klippet hekken

Kilde: Stavanger kommune. NB: Regelverket kan variere noe fra kommune til kommune, sjekk med din kommune om du er usikker.

Denne saken ble første gang publisert 28/08 2020, og sist oppdatert 23/08 2023.

Les også