Hage og uterom

Inntil for bare noen få år siden sto hagen stort sett tom og stusslig. Nå har Hilde skapt sin drømmehage

Drivhuset er kronen på verket i Hilde og familiens nydelige hage på Strømmen. Inntil for bare noen får år siden besto hagen kun av en stor gressplen, noen trær og en tujahekk.

DRIVHUS: Hilde og datteren Emma (10) koser seg i den fine hagen på Strømmen. Drivhusmodellen heter Larvik og er fra Byggshopper.no.
DRIVHUS: Hilde og datteren Emma (10) koser seg i den fine hagen på Strømmen. Drivhusmodellen heter Larvik og er fra Byggshopper.no. Foto: Jeanette Baekkevold
Publisert

Nå er hagen flott og frodig med fine soner for enhver anledning.

Hilde Nesbø Mørch (49) og ektemannen Magne Nesbø Mørch (50) har gått fra det ene prosjektet til det andre på det store grøntarealet.

– «Blir dere ALDRI ferdige??», sier vennene våre, de skjønner ikke at vi gidder. Og nei, vi blir kanskje aldri helt ferdige. Vi liker å ha prosjekter, og så baller det på seg, sier Hilde og ler.

Sammen med Magne kjøpte hun eiendommen på Strømmen i 2011, men de første årene var det fullt fokus på oppussing av selve huset.

Det var først under pandemien at det ble tid og anledning til å gå løs på hagen og uteområdene, og her var mulighetene mange.

– Det startet vel med badehuset, som vi kaller det, med boblebad. Det hadde vi ønsket oss, og jeg så for meg et åpent hus med skråtak og bare to vegger, forteller Hilde.

– Magne bygget det akkurat sånn i den ene ytterkanten av hagen, og det sto ferdig til bursdagen min i oktober 2020. Da hadde jeg invitert seks venninner til fest og bedt dem ta med bikini, og badehuset var den store overraskelsen, legger hun til.

BOBLEBAD: Det oppblåsbare boblebadet fra Mspa står i en pergola med tak og er mest i bruk i vinterhalvåret, men Emma tar gjerne en dupp om sommeren også.
BOBLEBAD: Det oppblåsbare boblebadet fra Mspa står i en pergola med tak og er mest i bruk i vinterhalvåret, men Emma tar gjerne en dupp om sommeren også. Foto: Jeanette Baekkevold

Vannet i boblebadet holder 40 grader og er mest i bruk i vinterhalvåret hvis strømprisene er til å leve med.

– Når vi kommer hjem fra jobb på fredagene og kan sette oss oppi der, da er det helg, da. Og om vinteren er det rett ut i snøen og deretter hoppe opp i det varme vannet, kan du tenke deg noe så herlig?

HENGEKØYE: På varme sommerdager er det godt å søke tilflukt i skyggen under trærne. Hengekøyen er kjøpt på Plantasjen.
HENGEKØYE: På varme sommerdager er det godt å søke tilflukt i skyggen under trærne. Hengekøyen er kjøpt på Plantasjen. Foto: Jeanette Baekkevold

Les også: Brynjulf trodde ikke sine egne øyne da han kom i land og låste seg inn. Det ble starten på et eventyr

Drivhus i hagen

Men akkurat nå er snø og vinter langt unna, og i hagen er det blitt enda flere fine soner siden badehuset ble bygget.

Under kirsebærtreet har familien anlagt en lekker lounge med hvite steiner, solseng og lykter som henger i greinene.

Og sommeren for to år siden gikk Hildes drøm om drivhus endelig i oppfyllelse.

DRIVHUS: Bordet i drivhuset er fra Trendroom, mens stolene er arvegods. Som lampeskjerm har Hilde hengt opp en kurv fra Nille.
DRIVHUS: Bordet i drivhuset er fra Trendroom, mens stolene er arvegods. Som lampeskjerm har Hilde hengt opp en kurv fra Nille. Foto: Jeanette Baekkevold

– Jeg hadde vært sugen på et flott drivhus i mange år, mens Magne var litt mer tilbakeholden – det er jo ikke billig, akkurat. Men etter at jeg mistet moren min for et par år siden og arvet litt penger, bestemte jeg meg for at tiden var inne.

Magne er en skikkelig handyman og fikser det aller meste, men å sette sammen drivhuset skulle vise seg å være en prøvelse, selv for ham.

– Det var et puslespill av en annen verden, og det tok fryktelig lang tid med mye pirk og frustrasjon. «Hvis ikke dette er en kjærlighetserklæring, så vet ikke jeg», sa Magne til meg. Og det var det jo, sier Hilde og smiler.

– Jeg er veldig takknemlig. Vi har litt urter og jordbær der inne, men bruker det mest som utestue og vinterhage, vi kaller det bare «vertshuset». Det er veldig koselig å ha måltider der inne, selv når vi sitter i boblejakke.


DRIVHUS PLANTER: Utenfor drivhuset har Hilde plantet i store, dekorative urner. En bålpanne fra Jysk har fått sommerjobb som vannspeil.
DRIVHUS PLANTER: Utenfor drivhuset har Hilde plantet i store, dekorative urner. En bålpanne fra Jysk har fått sommerjobb som vannspeil. Foto: Jeanette Baekkevold
DRIVHUS INTERIØR: Benken har Hilde hatt i mange år. Kurvene er fra Kid, og gulvteppet fra Granit. Den hengende hylla er kjøpt i en nå nedlagt interiørbutikk.
DRIVHUS INTERIØR: Benken har Hilde hatt i mange år. Kurvene er fra Kid, og gulvteppet fra Granit. Den hengende hylla er kjøpt i en nå nedlagt interiørbutikk. Foto: Jeanette Baekkevold

Les også (+): Stuen var pregløs og upersonlig. Nå har den gjennomgått en totalforvandling

Utestue i hagen

Utestue har de i og for seg på terrassen rett utenfor husveggen også; der er det bygget tak over den ene enden.

HENGESTOL: Hengestolen på terrassen ble kjøpt på Finn for noen år siden.
HENGESTOL: Hengestolen på terrassen ble kjøpt på Finn for noen år siden. Foto: Jeanette Baekkevold

– Det området kaller vi «utveksten», men der blir det fort altfor varmt å sitte i solsteiken, så det er deilig at vi nå har fått litt flere steder i hagen vi kan velge blant.

– Dette er virkelig blitt en helårshage, og det er morsomt å tenke på hvor stor forandringen har vært på noen få år, sier Hilde.

Tidligere hadde hun ikke noen spesiell hageinteresse. Nå har den våknet, men da handler det mest om å skape koselige uterom.

– Jeg tar av meg hatten for dem som har frodige hager med masse blomster, planter og busker som skal passes på; jeg er ikke helt der. I alle fall ikke foreløpig.

UTESOFA: Under taket på den ene enden av terrassen er det en koselig sitteplass med hjemmesnekret pallesofa.
UTESOFA: Under taket på den ene enden av terrassen er det en koselig sitteplass med hjemmesnekret pallesofa. Foto: Jeanette Baekkevold
SOFA AV PALLER: I det koselige hjørnet på terrassen har Hilde og Magne bygget en sofa av paller. Bordet ble kjøpt i en interiørbutikk på Jessheim for mange år siden.
SOFA AV PALLER: I det koselige hjørnet på terrassen har Hilde og Magne bygget en sofa av paller. Bordet ble kjøpt i en interiørbutikk på Jessheim for mange år siden. Foto: Jeanette Baekkevold
UTEKJØKKEN: I grillkroken på terrassen har Magne bygget en praktisk benk som er dekorativt utstyrt med kurver, fat, urter og krydder.
UTEKJØKKEN: I grillkroken på terrassen har Magne bygget en praktisk benk som er dekorativt utstyrt med kurver, fat, urter og krydder. Foto: Jeanette Baekkevold
UTEMØBLER: På den solrike, sørvendte terrassen er det dekket til lunsj. Spisebordet og stolene er fra Home & Cottage, mens parasollen ble kjøpt på Country Chic for noen år siden.
UTEMØBLER: På den solrike, sørvendte terrassen er det dekket til lunsj. Spisebordet og stolene er fra Home & Cottage, mens parasollen ble kjøpt på Country Chic for noen år siden. Foto: Jeanette Baekkevold
HENGESTOL: Hengestolen i det store eple­treet er kjøpt brukt via Finn.
HENGESTOL: Hengestolen i det store eple­treet er kjøpt brukt via Finn. Foto: Jeanette Baekkevold

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2023.

Les også