Ingen var interessert i den bratte og «umulige» tomten, heller ikke Gro og Øystein. Trodde de ...

Den bratte, «umulige» og gjengrodde sjøtomten var til salgs i et halvt år uten at noen slo til. Men da Gro og Øystein Østerhus satte seg på bryggekanten, skjedde det noe.

At denne eiendommen en gang var et gjengrodd villnis, er nesten utenkelig nå. Og selvsagt måtte Hagelivs utsendte teste svømmebassenget! Det skal innrømmes at jeg ikke var vond å be – og det var helt nyyyydelig!
At denne eiendommen en gang var et gjengrodd villnis, er nesten utenkelig nå. Og selvsagt måtte Hagelivs utsendte teste svømmebassenget! Det skal innrømmes at jeg ikke var vond å be – og det var helt nyyyydelig! Foto: Helge Eek
Publisert

Det er faren til Gro sin skyld – eller noen vil vel kalle det fortjeneste – at Østerhus-familien havnet i Kristiansand.

Det sto mellom Gros fødeby Stavanger og Brasil (!), men far, som hadde vært i Randesund på orienteringsløp, oppdaget en ledig sjøtomt i nabolaget som ingen ville ha, muligens fordi den var gjengrodd, bratt og utilgjengelig.

Gro og Øystein var heller ikke interessert, trodde de i alle fall, for det gikk noen måneder før de i det hele tatt tok seg bryet med se på den. Men da de satt og dinglet med beina på bryggekanten, skjedde det noe.

– Vi forelsket oss i stedet. Det føltes fredfullt og landlig, samtidig som det var sentralt og bynært. Tomten hadde vært til salgs i et halvt år, så vi så nok et potensial som ikke andre hadde sett, sier Gro.

Visjonær og petimeter = sant

Den milde stemmen hennes matcher det vennlige oppsynet. Alt er på en måte så avstemt og velbalansert. Hun er siviløkonom, kunstmaler og den visjonære og visuelle i familien.

Om familien Østerhus

Hvem: Gro og Øystein Østerhus med barna Aleksander (21) og Line Marie (23, har flyttet ut)

Hvor: Randesund i Kristiansand (klimasone H1-H2)

Hva: Arkitekttegnet enebolig med tomt på cirka 1,2 mål

På Instagram: @gro.osterhus og @gro_painting

Perfekt i par med Øystein, som er ingeniør og praktisk petimeter med sterke gjennomføringsmuskler. Så at de endte med et arkitekttegnet funkishus med utsikt til Danmark og vel så det, og med svømmebasseng, utestue og en vakker, harmonisk hage, er helt og holdent deres egen skyld – eller fortjeneste, om du vil.

– Uterommet var med i planleggingen fra starten, noe som har vært en klar fordel. Tomten er jo ikke bare enkel. Den er skrånende og relativt lang og smal, og vi har løst det med å terrassere den opp i flere nivåer og dele inn i soner. Mye er naturtomt med partier av fjell og berg, så vi ønsket å følge fjellstrukturen med beplantningen slik at den glir naturlig inn i terrenget.

Les også: Tomten var umulig: Slik fikk Hanne drømmehagen

Passasjen er kanskje smal, men hva gjør vel det når den er så fin og frodig som dette? Rektangulære tråkkheller leder blikket og bena mot den spektakulære utsikten.
Passasjen er kanskje smal, men hva gjør vel det når den er så fin og frodig som dette? Rektangulære tråkkheller leder blikket og bena mot den spektakulære utsikten.

Arkitekttegnet

Hus og hage går hånd i hånd. Huset er tegnet av (nå avdøde) arkitekt Tor Linge Tønnessen i Strek Arkitekter, stramt i formspråket og strippet for dill, som Gro så fint formulerer det.

Utsikten gjennom panoramavinduene er så spektakulær at den stjeler all oppmerksomhet. Allerede når du åpner ytterdøren, kan du se helt ut til Oksøy fyr. Med vinduer på denne størrelsen er det jo kjekt at uterommet også leverer. Noe det virkelig gjør!

1. Etabler en stilmessig sammenheng mellom uterom, bolig og interiør: Bevisste stilvalg der de ulike områdene i uterommet samspiller med interiør og boligutrykk bidrar til ro og en harmonisk (hage)atmosfære.  

2. Gjennomtenkte valg av fargenyanser, materialbruk og uteromsmøbler bidrar til flyt og gir uterommet en tydelig identitet. 

3. Hagekomposisjon: Planlegg sammensetningen av de enkelte planteelementene med tanke på gjentakelse, høyde og form for å skape både spennende dynamikk og balanse i hagerommet. 

4. For en vakker helårshage, la nyanser av grønt, tekstur og planter som er fine gjennom alle sesonger, få regjere.

Se mer

Hver skråning, hver lille bergrabb, passasje og høydeforskjell er utnyttet til fulle. Møtepunktet mellom menneske og natur er synlig over alt, og det er gjort med Gros særs følsomme estetiske nese. Bruken av strå, bambus, vintergrønne og formklippede vekster skaper en stram og moderne grønn ramme rundt boligen.

Om det høres strengt ut, oppleves det slett ikke slik. Jovisst er det ordning og reda med klare linjer og rette kanter, men det er også rikelig av innslag som utfordrer geometrien med naturens herlige villskap: frodige stauder som brer om seg, rause tuer med prydgress, bambusblader som skjelver i vinden og blafrende trekroner som siler sollyset.

Les også: De rette plantene for bratte skråninger

I stedet for å sprenge bort fjell, har de omfavnet naturtomten med begge armer. <br/>I bakgrunnen skimtes den flotte hagestua, tegnet av arkitekt Øystein Myklebust i Novo Arkitekter. 
I stedet for å sprenge bort fjell, har de omfavnet naturtomten med begge armer.
I bakgrunnen skimtes den flotte hagestua, tegnet av arkitekt Øystein Myklebust i Novo Arkitekter. 
Foto: Helge Eek

Ryddig og harmonisk hage

Ett og annet fargesterkt fokuspunkt finnes også, slik som de knallrøde irisene. At det er ryddig, at øyet vet hvor det skal søke, gjør at hagen oppleves som rolig og harmonisk. Og svømmebassenget, halleluja – for et lekkert (og nyttig) blikkfang, kringsatt av oliventrær og duftende lavendel for gi det hele et sus av Provence – et nikk til Frankrike, der de bodde i flere år.

– Vi har lagt ned stor innsats i uterommet for å få det grønt og idyllisk rundt hele huset. Vi skal ærlig innrømme at det har gitt oss både utslitte rygger og tusen utfordringer, men samtidig har det også skapt samhold og masse, masse læring. Det er en visuelt anlagt hage, ikke en akademisk lese-seg-opp-hage, og den er i stadig endring – akkurat slik en hage skal være, avslutter Gro.

Les også: At det kun var plen her for noen måneder siden, er nesten ikke til å tro

Se flere bilder av eiendommen:

.

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2022.

Les også