Uteplass

Hagen så helt vanlig ut før Louise og Dag satte i gang – sjekk forvandlingen

Her kunne de skape sin egen oase av en uteplass. Se den utrolige forvandlingen.

FØR: Uteplassen var som et blankt lerret da Louise og Dag kjøpte huset i 2018. Her var det bare å utfolde seg. Foto: Privat.
FØR: Uteplassen var som et blankt lerret da Louise og Dag kjøpte huset i 2018. Her var det bare å utfolde seg. Foto: Privat. Foto: Privat
Sist oppdatert

Om det kanskje ikke er helt rettferdig å bruke begrepet «gull av gråstein», så er det i alle fall gjort store forandringer i Villa Vesleheimen, som ligger på Nanset i Larvik.

Og gråstein var det for så vidt mye av utendørs, der hele oppkjørselen og vel så det besto av belegningsstein.

Huset på Nedre Nanset ble bygget som feriebolig i 1908, og på den tiden var dette langt utpå landet.

– Vi ville ha et uteområde vi kunne forandre totalt, så dette var midt i blinken for oss, forteller Dag Lund Nordsveen (44).

Både han og Louise Lund Nordsveen (37) er fra Larvik, og tidligere bodde de i en enebolig ikke så langt unna. Den hadde de bygget ut, og hagen var ferdig, så nå følte de at de var ved veis ende.

Og siden dette er et par som liker å ha prosjekter, ble det naturlig å se seg om etter noe annet.

– Da dette ble lagt ut for salg, tenkte vi at det var ideelt. Innvendig så det ganske fint ut, så planen var å flytte rett inn, og så skulle vi bare kose oss med å bygge en skikkelig flott uteplass.

Flott uteplass ble det så absolutt, med både basseng og pergola. Men planen om å ikke gjøre noe særlig innendørs gikk fullstendig i vasken.

FRA ØRKEN TIL OASE: Fra å være et nokså nakent område med kun belegningsstein og plen, er uteplassen hos Dag og Louise blitt en oase med basseng og pergola.
FRA ØRKEN TIL OASE: Fra å være et nokså nakent område med kun belegningsstein og plen, er uteplassen hos Dag og Louise blitt en oase med basseng og pergola. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>HJEMMEFERIE:</b> Dag, Louise, Vilma og Petra kan godt feriere hjemme, for her har de god plass og et fantastisk uteområde.
HJEMMEFERIE: Dag, Louise, Vilma og Petra kan godt feriere hjemme, for her har de god plass og et fantastisk uteområde. Foto: Jeanette Baekkevold

Les også: Beskjæring av trær på høsten: Tabben mange gjør

Flyttet kjøkkenet

– Vi fant ut at vi gjerne ville gjøre huset til vårt eget, og så ballet det på seg, som det gjerne gjør. Det endte med at vi gjorde det meste innvendig også, sier Louise.

– Vi hadde en stor spisestue vi egentlig ikke brukte noe særlig; den fungerte mer som en stor gang. Derfor bestemte vi oss for å bygge kjøkken der i stedet, og det gamle kjøkkenet ble omgjort til oppholdsrom for Vilma (8) og Petra (5).

<b>OPPVEKSTLYKKE:</b> Petra og Vilma storkoser seg i den flotte hagen. Piknikbordet er fra Woodlii og parasollen fra Rusta.
OPPVEKSTLYKKE: Petra og Vilma storkoser seg i den flotte hagen. Piknikbordet er fra Woodlii og parasollen fra Rusta. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>ROMBYTTE:</b> Det som tidligere var spisestue, er nå blitt kjøkken. Foran det store kjøkkenvinduet er det gjort plass til en koselig sitteplass. Fra taket henger en lysekrone av typen Flos 2097/30.
ROMBYTTE: Det som tidligere var spisestue, er nå blitt kjøkken. Foran det store kjøkkenvinduet er det gjort plass til en koselig sitteplass. Fra taket henger en lysekrone av typen Flos 2097/30. Foto: Jeanette Baekkevold

Den koselige vinterhagen var avstengt med en dør fra den ene stuen, og der ute var det veldig kaldt på vinterstid.

Nå er den isolert og innlemmet som en lys og fin del av stueområdet.

I første etasje var det brukt fire ulike gulvmaterialer. Louise og Dag rev opp alle og la nye i heltre eik.

– Vi er ganske flinke til å se muligheter. Og så får vi gjerne gode ideer underveis.

Ofte er det Louise som slenger ut nye forslag, og hvis Dag tenner på dem, blir de utført med en eneste gang, eller helst i går.

<b>VINTERHAGE:</b> Veggene i vinterhagen er malt i fargen Impression. Sofaen er fra AndTradition og bordet fra Menu.
VINTERHAGE: Veggene i vinterhagen er malt i fargen Impression. Sofaen er fra AndTradition og bordet fra Menu. Foto: Jeanette Baekkevold

– Det går så fort av og til at jeg nesten ikke rekker å glede meg over prosessen, sier Dag.

Men glede over resultatet har han i hvert fall, i likhet med Louise og jentene. Nå koser de seg i det deilige bassenget rett utenfor huset.

– Da vi i mai 2021 måtte være i isolasjon i to uker på grunn av koronapandemien, var bassenget nettopp ferdig. Den perioden kunne med andre ord vært atskillig verre. Og det at vi ikke kunne reise bort under pandemien, gjorde heller ikke så mye nå som vi hadde fått dette uteområdet.

<b>SOMMERPARADIS:</b> Pergolaen er praktisk plassert ved bassengkanten, så her kan det grilles, spises og bades.
SOMMERPARADIS: Pergolaen er praktisk plassert ved bassengkanten, så her kan det grilles, spises og bades. Foto: Jeanette Baekkevold

Les også (+): Pappa flyttet ut. Da han noen år senere fortalte hvorfor, raste hele min verden sammen

Kompost og grønne fingre

Både ute og inne er det blomstrende, grønt og frodig, og det er Dag som er gartneren.

– Noe gjør han i alle fall veldig riktig, for de grønne plantene inne blir jo helt enorme, sier Louise.

<b>ROLIGE DAGER:</b> Sofaene under pergolaen er fra Slettvoll, mens bordet er fra Decotique.
ROLIGE DAGER: Sofaene under pergolaen er fra Slettvoll, mens bordet er fra Decotique. Foto: Jeanette Baekkevold

– Vi har kompost i hagen, så vi får god jord til plantene. Jeg potter dem om en gang i året når de er små. Jeg passer på å ikke vanne dem i hjel; det er viktig at de får tørke litt mellom vanningene. Og så er det gode lysforhold her, det hjelper bra, sier Dag. Han er fotograf av yrke og dermed er ekstra opptatt av lys.

– Om vinteren setter jeg opp fotolamper i vinterhagen, slik at plantene får godt lys da også. Når det er mørkt ute, er det antakelig noen forbipasserende som stusser; det ser sikkert ut som en hasjplantasje her inne, sier Dag og ler.

<b>DOBBEL FUNKSJON:</b> I hagen har Dag bygget en scene til døtrene. Her har jentene danseshow og teaterforestillinger, og ellers fungerer scenen som en liten lounge med puter fra Kid.
DOBBEL FUNKSJON: I hagen har Dag bygget en scene til døtrene. Her har jentene danseshow og teaterforestillinger, og ellers fungerer scenen som en liten lounge med puter fra Kid. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>PLANTE I METERVIS:</b> En gullranke (Epipremnum aureum) familien fikk som avlegger for tre år siden, trives åpenbart godt i de lyse omgivelsene, for den har vokst mange meter. Sofaen og stolene er fra Juul Furniture, bordet fra Hugna og taklampen fra 101 Copenhagen. Fotografiet på veggen er det Dag som har tatt.
PLANTE I METERVIS: En gullranke (Epipremnum aureum) familien fikk som avlegger for tre år siden, trives åpenbart godt i de lyse omgivelsene, for den har vokst mange meter. Sofaen og stolene er fra Juul Furniture, bordet fra Hugna og taklampen fra 101 Copenhagen. Fotografiet på veggen er det Dag som har tatt. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>PLANTEKROK:</b> Monsteraen som for noen få år siden var en liten plante, er blitt gigantisk og flott. Godt lys, nok vann og stor potte er trikset. Spanskestolen er designet av Børge Mogensen, og speilet er fra House Doctor.
PLANTEKROK: Monsteraen som for noen få år siden var en liten plante, er blitt gigantisk og flott. Godt lys, nok vann og stor potte er trikset. Spanskestolen er designet av Børge Mogensen, og speilet er fra House Doctor. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>SAMLINGSPUNKT:</b> Louise og Dag lette lenge etter det perfekte spisebordet før de til slutt fant det hos Hugna. Hans Wegners Y-stoler av bøk er et bevisst valg, siden bøkeskogen ikke er langt unna. Fra taket henger en Flos-lampe.
SAMLINGSPUNKT: Louise og Dag lette lenge etter det perfekte spisebordet før de til slutt fant det hos Hugna. Hans Wegners Y-stoler av bøk er et bevisst valg, siden bøkeskogen ikke er langt unna. Fra taket henger en Flos-lampe. Foto: Jeanette Baekkevold

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2023, og sist oppdatert 11/09 2023.

Les også