Blomster i krukker og verandakasser

Disse blomstene blir aller frodigst i blomsterkassen

Det gjelder ikke bare å velge riktige planter og pleie de godt, men også plassere de smart. Få nabolagets flotteste krukker og balkongkasser med gartnerens tips og råd.

<b>EN OVERDÅDIG AMPEL: </b>Hvit femtunge og surfina i ulike, delikate lillatoner. Så frodig og fin som det går an å bli!
EN OVERDÅDIG AMPEL: Hvit femtunge og surfina i ulike, delikate lillatoner. Så frodig og fin som det går an å bli! Foto: OBP
Publisert

Det er nesten ikke grenser for hva man kan dyrke i potter. En pottehage kan hele tiden forandres og flyttes rundt på.

Men siden planter i potter har trangere livsvilkår enn de som står i bed og rabatter, trenger de god jord, oftere vann og mer gjødsel.

Men gir du plantene godt stell, vil de belønne deg med overveldende blomstring og frodighet.

Samle krukkene

<b>AMPLER OG BALKONGKASSER: </b>Denne hengende hagen i Drøbak er imponerende! Kaskader av blomkarse­ranker kaster seg utfor rekkverkene, og like frodig er det i ampler og potter overalt.
AMPLER OG BALKONGKASSER: Denne hengende hagen i Drøbak er imponerende! Kaskader av blomkarse­ranker kaster seg utfor rekkverkene, og like frodig er det i ampler og potter overalt. Foto: Gro Jørgensen

Selv om balkongen, verandaen eller plattingen din kan være liten, kan du lett få den herlige frodig hage-følelsen der. Det gjelder å være litt smart med tanke på hvordan plasserer blomstene.

Unngå å sette en potte her og en potte der. Det vil ofte se litt stusslig ut. Potter og planter gjør mye mer av seg i grupper med potter og blomster i harmonerende farger.

<b>TETT I TETT: </b>Samle krukkene, og plasser de gjerne i ulike høyder. Her harmonerer kattemynte og hortensia også fint i fargene.
TETT I TETT: Samle krukkene, og plasser de gjerne i ulike høyder. Her harmonerer kattemynte og hortensia også fint i fargene. Foto: Gro Jørgensen
EKSPERTEN: Rådene i denne saken får du av Gro Jørgensen, som er gartner og landskapsarkitekt, samt mangeårige grøntskribent for Familien.
EKSPERTEN: Rådene i denne saken får du av Gro Jørgensen, som er gartner og landskapsarkitekt, samt mangeårige grøntskribent for Familien. Foto: Privat

Liker du enkle og stramme linjer, kan du sette pottene etter hverandre. To like potter på hver sin side av inngangsdøren er også harmonisk og stilig.

Les også: De 10 beste sommerblomst-kjøpene på hagesenteret

<b>SYMMETRI:</b> Det kan være pent og effektfullt med noe så enkelt som to like potter med like roser i ved siden av hverandre.
SYMMETRI: Det kan være pent og effektfullt med noe så enkelt som to like potter med like roser i ved siden av hverandre. Foto: Flora Dania
<b>KONTRASTER:</b> Skinnende hvite margeritter gjør seg ekstra godt i kontrast mot en mørk bakgrunn.
KONTRASTER: Skinnende hvite margeritter gjør seg ekstra godt i kontrast mot en mørk bakgrunn. Foto: Flora Dania

Bruk vegger og tak

Et triks dersom du har liten plass, er å ikke bare ha krukker på gulvet, men også ta i bruk vegger, stolper og tak også. Sett opp klatrestativer, espalierer og hyller for å gjøre det frodig også i høyden.

Planter med oppadvendte blomster­hoder kan med fordel plasseres lavt, gjerne på bakkenivå, men blomster som har en mer hengende vekst, er ypperlige å henge i en blomsterkasser på veggen eller kanten av balkongen eller i en ampel.

<b>PETUNIA: </b>En fargerik ampel med petuniasorten 'Million Bells' i flere farger.
PETUNIA: En fargerik ampel med petuniasorten 'Million Bells' i flere farger. Foto: Gro Jørgensen
<b>LOBELIA:</b> En veldig enkel plante å ha med å gjøre; mange små blomster gir masse farge, men du trenger ikke knipe bort visne blomster.
LOBELIA: En veldig enkel plante å ha med å gjøre; mange små blomster gir masse farge, men du trenger ikke knipe bort visne blomster. Foto: Gro Jørgensen

Ampler kan henge fra taket over terrassen eller til naboen over, eller fra oppheng som er festet til veggen. I tillegg kan du ta i bruk plantetrapper, pidestaller og lignende.

Men pass på dinglende ampler, som kan bli rene slagvåpenet ved et kraftig vindkast. Potter som står oppå rekkverk og murer, bør være tunge og solide, og forsvarlig festet.

<b>BLOMKARSE OG MARGERITTER:</b> Denne solide kassen er forsvarlig festet til muren den står på. Her er margeritter og bugnende blomkarse i sprekt fargefølge.
BLOMKARSE OG MARGERITTER: Denne solide kassen er forsvarlig festet til muren den står på. Her er margeritter og bugnende blomkarse i sprekt fargefølge. Foto: Gro Jørgensen

Det er lurt og hyggelig å planlegge sommerens blomsterflor. Det er et hav av planter å velge mellom til ulike formål og forhold. Her er noen sikre vinnere til din balkong, om den ligger mest i sol eller skygge, eller om det regner mye.

Les også: Jo, klart du kan plante trær i potter

5 blomster som liker solskinn

  • Pelargonia, zonalpelargonier og engelske pelargonier.
    PS: De bør helst stå under tak, så ikke blomstene råtner i regnvær.
  • Petunia i mange ulike hybrider
  • Blåstråle, Brachycome multifida
  • Femtunge, Scaevola salinga
  • Prydtobakk
<b>PELARGONIA:</b> Den stortrives i en varm solvegg.
PELARGONIA: Den stortrives i en varm solvegg. Foto: Flora Dania
<b>PRYDTOBAKK: </b>Den har opprett, tettgreinet vekst og blomstrer med trompetformete blomster i flere farger fra juni til september.
PRYDTOBAKK: Den har opprett, tettgreinet vekst og blomstrer med trompetformete blomster i flere farger fra juni til september. Foto: Flora Dania

5 planter til skygge og halvskygge

  • Blomkarse, Tropaeolum majus
  • Bladlilje, Hosta
  • Begonia
  • Tåre, Fuchsia
  • Flittiglise, Impatiens
<b>FUCHSIA: </b>Og kalt Tåre. Trives i halvskyggen og blomstrer rikt selv om morgensolen kun sveiper innom.
FUCHSIA: Og kalt Tåre. Trives i halvskyggen og blomstrer rikt selv om morgensolen kun sveiper innom. Foto: Maria Munsters

5 planter tilregnfulle somre

  • Tåre, Fuchsia
  • Ulike bregner
  • Slyngpelargonia
  • Pyntekorg, Cosmos bipinnaus
  • Betlehemsstjerne, Campanula
<b>BETLEHEMSSTJERNE</b>: Den trives i både regn og kjølig ruskevær.
BETLEHEMSSTJERNE: Den trives i både regn og kjølig ruskevær. Foto: OBP

Jord til blomsterkrukker

Jorden er like viktig for plantene som kostholdet er for oss mennesker. Dårlig jord gir dårlig plantehelse.

Bruk blomsterjord av god kvalitet som er godt gjødslet, porøs og som inneholder litt leire og sand. Skygg unna billig jord som stort sett bare inneholder torv. Den blir fort kompakt og holder dårlig på fuktigheten.

<b>SMÅPETUNIA MED FYLTE BLOMSTER: </b>Lettstelt sommerblomst med utrolig rik blomstring. Småpetunia krever ikke at du plukker bort visne blomster
SMÅPETUNIA MED FYLTE BLOMSTER: Lettstelt sommerblomst med utrolig rik blomstring. Småpetunia krever ikke at du plukker bort visne blomster Foto: Flora Dania

Alternativt kan du blande hagejord, kompostert kugjødsel og en rimelig kjøpejord. Husk drenering i bunnen før du fyller i ny plantejord. Det lønner seg å legge et stykke fiberduk mellom drenering og jord, slik at jorden ikke blander seg med dreneringslaget.

Les også: (+) Kan jeg helt fritt sette opp flaggstang?

Bruk store potter

Det er lurt å velge ganske store plantekar. Da får plantene god plass til å utvikle seg, og jorden tørker ikke så fort ut.

<b>SAMPLANTINGER:</b> I en stor krukke kan du gjerne plante flere ulike slag, både sommerblomster, prydgress, krydderurter og stauder.
SAMPLANTINGER: I en stor krukke kan du gjerne plante flere ulike slag, både sommerblomster, prydgress, krydderurter og stauder. Foto: Tonje Bergh

Høye planter krever i tillegg tunge og stødige krukker eller kasser som ikke velter ved første vindkast. Terrakottapotter må være frostsikre hvis de skal stå ute hele året.

Flytt stueplantene ut

Mange stueplanter har godt av å flytte ut om sommeren. Novemberkaktus og asalea vil for eksempel elske lett sommerregn på en halvskygget plass.

Ta dem inn når temperaturen faller til høsten. Da vil de ofte som takk, stå med ferdige blomsterknopper som springer ut i full blomst inne i varmen.

<b>PRAKTSPRAGLE: </b>Har du en Praktspragle i vinduskarmen inne? Plant den gjerne ut om sommeren. her sammen med stjerneeuphorbia og petunia.
PRAKTSPRAGLE: Har du en Praktspragle i vinduskarmen inne? Plant den gjerne ut om sommeren. her sammen med stjerneeuphorbia og petunia. Foto: OBP

Denne saken ble første gang publisert 08/05 2024.

Les også