HAGE OG UTEPLASS

Forandringen er ikke til å tro. Her får man stor glede på lite budsjett

Familiens uteområde i Rakkestad er forvandlet fra naken gressplen til en oase med stor terrasse og flott blomstring. Uten at det har kostet veldig mye.

HAGE: Kine og Pål-Øyvind Slåttbråten har tatt mange smarte grep for å oppnå uteplass-drømmen innenfor budsjett.
HAGE: Kine og Pål-Øyvind Slåttbråten har tatt mange smarte grep for å oppnå uteplass-drømmen innenfor budsjett. Foto: Jeanette Baekkevold
Publisert

Gratis har det riktignok ikke vært, men det flotte uterommet er i alle fall adskillig billigere enn de kunne endt opp med her i hagen i Rakkestad, hvor Kine Slåttbråten (38) og ektemannen Pål-Øyvind Slåttbråten (38) bor sammen med sønnene Linus (8) og Caspian (7) og de tre chihuahuaene Mille, Fiffi og Pepsi.

Jacuzzien ble kjøpt brukt til halv pris, terrassen har de bygget selv, de fleste møblene er kjøpt via Finn, og Kine har latt det gå sport i å ta avleggere og lage nye planter som skal berike uterommet uten at det koster henne en krone.

Huset er bygget i 1937 og var nokså lite og upraktisk da Kine og Pål-Øyvind kjøpte det i 2014, så de visste at det lå mye arbeid foran dem.

De fjernet den gamle terrassen på siden av huset og bygget ut en ny stuedel. Vinduer og tak ble byttet og ny kledning ble lagt, og innendørs bygget de et nytt og romslig kjøkken der det tidligere var en liten stue.

HAGE FØR: Det er gjort store forandringer på huset etter at Pål-Øyvind og Kine kjøpte det.
HAGE FØR: Det er gjort store forandringer på huset etter at Pål-Øyvind og Kine kjøpte det. Foto: Privat
HAGE ETTER: Kine og Pål-Øyvind Slåttbråten har tatt mange smarte grep for å oppnå uteplass-drømmen innenfor budsjett.
HAGE ETTER: Kine og Pål-Øyvind Slåttbråten har tatt mange smarte grep for å oppnå uteplass-drømmen innenfor budsjett. Foto: Jeanette Baekkevold

Les også: Slik lykkes du med georginer

Oppussing av uteområde

Kvelder, helger og ferier i flere år ble brukt til oppussing, og uteområdet måtte vente i noen år før de hadde kapasitet til å gå løs på det.

– Da pandemien kom og vi skjønte at vi kom til å være mye hjemme, bestemte vi oss for å kjøpe en jacuzzi, og det er vel den beste investeringen vi har gjort, sier Kine.

STOR TERRASSE: Kine stortrives på den store terrassen, og mesteparten av dagene tilbringes utendørs.
STOR TERRASSE: Kine stortrives på den store terrassen, og mesteparten av dagene tilbringes utendørs. Foto: Jeanette Baekkevold

Jacuzzien ble plassert på en støpt såle på plenen, og da de senere bygget den inn i en stor terrasse, kom den skikkelig til sin rett og ble et yndet sted for både moro og rekreasjon.

– Vi har tenkt å bygge en bred trapp ned mot hagen, og i tillegg skal vi ha rekkverk rundt resten av terrassen, men det får vi ta etter hvert, sier Kine.

Hagen er først og fremst hennes prosjekt, og hun elsker å anlegge bed og få det til å blomstre overalt. Hun er til og med glad i å klippe gresset.

– Det synes jeg faktisk er ganske gøy så lenge jeg har motorisert plenklipper. Nå har jeg i tillegg fått en elektrisk kantklipper, så da kan jeg pusle med det også uten å ødelegge ryggen.

STOR EGENINNSATS:
* Fundamenterte og anla terrasse
* Bygget inn jacuzzi
* Snekret hengesofa
* Anla bed og plantet planter

GODE BRUKTKJØP:
* Jacuzzien
* Utemøblene kjøpt via Finn

LURE PLANTETRIKS:
* Kjøper planter rimelig på hagesenteret om høsten
* Driver frem blomster og planter fra avleggere
* Bruker formeringsball der greiner kan danne nye røtter (fås blant annet på Plukkselv.no)
* Bruker "sommerfugl-metoden" (en stilk deles i biter som drives frem til nye planter i mini-drivhus av plastposer)

Se mer
HENGESOFA: Kine ønsket seg en solid hengesofa i hagen og viste Pål-Øyvind noen bilder til inspirasjon. Han kjøpte materialer og satte i gang, og resultatet er en fin sofa som er behagelig å sitte i.
HENGESOFA: Kine ønsket seg en solid hengesofa i hagen og viste Pål-Øyvind noen bilder til inspirasjon. Han kjøpte materialer og satte i gang, og resultatet er en fin sofa som er behagelig å sitte i. Foto: Jeanette Baekkevold

Les også (+): Mannen foreslo å fjerne én ting fra stua. Forandringen var helt utrolig

Mulighet for kjøkken eller vinterhage

Terrassen er bygget såpass solid at det er muligheter for å bygge ut kjøkkenet eller lage vinterhage oppå hvis Kine og Pål-Øyvind en gang skulle ønske det.

Inntil videre fungerer den som en ekstra stue utendørs, og her bugner det av blomster.

– Noen planter har jeg kjøpt billig om høsten, og så eksperimenterer jeg mye med avleggere, det er morsomt. Med god jord, gjødsel og nok vann er det lett å få mye blomstring her på den sørvendte terrassen, sier Kine. Hun kniper gjerne med seg kvister og avleggere av busker og blomster der hun ferdes.

HAGE OG TERRASSE: Den dype og romslige terrassen har gitt familien mye glede i sommerhalvåret. Etter hvert skal det også komme en bred trapp ut mot hagen og et rekkverk rundt kanten.
HAGE OG TERRASSE: Den dype og romslige terrassen har gitt familien mye glede i sommerhalvåret. Etter hvert skal det også komme en bred trapp ut mot hagen og et rekkverk rundt kanten. Foto: Jeanette Baekkevold

– Greiner av pil, for eksempel, de kan settes rett ned i jorda og bli til nye trær. Av og til bruker jeg en formeringsball som jeg klipser rundt en grein, og når jeg senere fjerner ballen, er det blitt masse røtter.

– På noen blomster liker jeg å bruke sommerfuglmetoden. Da deler jeg opp en stilk i mange biter, setter dem i jord i en potte og trer en plastpose rundt så det blir som et lite drivhus. På denne måten kan én enkelt stilk bli til mange nye planter.

HAGE FØR: Da familien overtok i 2014, var det lite annet enn en rufsete plen å se. (Foto: Privat)
HAGE FØR: Da familien overtok i 2014, var det lite annet enn en rufsete plen å se. (Foto: Privat) Foto: Kjersti Lunnan Aass
HAGEN ETTER: Hagen er nesten ikke til å kjenne igjen. Blant annet har paret bygget hengesofa, anlagt staudebed, plantet frukttrær og reist en flaggstang.
HAGEN ETTER: Hagen er nesten ikke til å kjenne igjen. Blant annet har paret bygget hengesofa, anlagt staudebed, plantet frukttrær og reist en flaggstang. Foto: Jeanette Baekkevold

Det nyeste tilskuddet til hagen er en solid hengesofa nede ved flaggstanga.

– Jeg ønsket meg en sånn sofa og viste noen inspirasjonsbilder til Pål-Øyvind. Han grublet litt og tenkte ut en løsning før han gikk i gang med å bygge. Han liker finsnekring og er veldig flink, og jeg er svært fornøyd med resultatet.

Les også: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

Se flere bilder under:

JACUZZI: Familien elsker sin jacuzzi fra Cal Spa, som de kjøpte brukt. Først sto den på støpt såle med plen rundt. Deretter ble den bygget inn med terrassebord.
JACUZZI: Familien elsker sin jacuzzi fra Cal Spa, som de kjøpte brukt. Først sto den på støpt såle med plen rundt. Deretter ble den bygget inn med terrassebord. Foto: Jeanette Baekkevold
BLOMSTER OG PLANTER: En liten praktspragle (Coleus) som Kine kjøpte på REMA 1000 i fjor, har eksplodert etter å ha fått ny jord, gjødsel, sol og vann. Denne er det svært enkelt å få nye planter av ved hjelp av stiklinger.
BLOMSTER OG PLANTER: En liten praktspragle (Coleus) som Kine kjøpte på REMA 1000 i fjor, har eksplodert etter å ha fått ny jord, gjødsel, sol og vann. Denne er det svært enkelt å få nye planter av ved hjelp av stiklinger. Foto: Jeanette Baekkevold
VANNSPEIL: Ved flaggstanga har familien laget et lite vannspeil med blomsterbed rundt.
VANNSPEIL: Ved flaggstanga har familien laget et lite vannspeil med blomsterbed rundt. Foto: Jeanette Baekkevold
BRASILGJØKESYRE: Brasilgjøkesyre (Oxalis articulata) er en staude som Kines oldemor hadde, og nå blomstrer en av etterkommerne her på terrassen. Stauden blomstrer hele sesongen og er fin som stueplante om vinteren.
BRASILGJØKESYRE: Brasilgjøkesyre (Oxalis articulata) er en staude som Kines oldemor hadde, og nå blomstrer en av etterkommerne her på terrassen. Stauden blomstrer hele sesongen og er fin som stueplante om vinteren. Foto: Jeanette Baekkevold
HAGE: Guttene har fått hvert sitt epletre i hagen, og dette er Linus sitt. Blomsterbedet i enden av hagen har fått en fin kant av steiner rundt seg.
HAGE: Guttene har fått hvert sitt epletre i hagen, og dette er Linus sitt. Blomsterbedet i enden av hagen har fått en fin kant av steiner rundt seg. Foto: Jeanette Baekkevold
ROTTINGMØBLER: Det blomstrer nydelig i ampler, kurver og krukker på den koselige terrassen. Rottingmøblene er kjøpt på Plantasjen.
ROTTINGMØBLER: Det blomstrer nydelig i ampler, kurver og krukker på den koselige terrassen. Rottingmøblene er kjøpt på Plantasjen. Foto: Jeanette Baekkevold
BLOMSTER: Kine fyller kurver og krukker med blomster uten å kjøpe alt nytt. Ett av triksene hennes er å drive frem avleggere hun kniper med seg der hun ferdes.
BLOMSTER: Kine fyller kurver og krukker med blomster uten å kjøpe alt nytt. Ett av triksene hennes er å drive frem avleggere hun kniper med seg der hun ferdes. Foto: Jeanette Baekkevold
TERRASSE: Terrassen er romslig med plass til flere sittegrupper. Denne er kjøpt på Finn.
TERRASSE: Terrassen er romslig med plass til flere sittegrupper. Denne er kjøpt på Finn. Foto: Jeanette Baekkevold
PELARGONIA: Kine var ikke så begeistret for pelargonia tidligere, men nå liker hun den godt, og det er tydelig at også plantene trives med tilværelsen på terrassen.
PELARGONIA: Kine var ikke så begeistret for pelargonia tidligere, men nå liker hun den godt, og det er tydelig at også plantene trives med tilværelsen på terrassen. Foto: Jeanette Baekkevold

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2023.

Les også