PLANTE AGURK SELV:

Dyrker du nå, kan du få 30 agurker i sommer

Slik kan en agurkplante sådd i januar få vokse i takvinduet – og gi 30 agurker mellom mai og september.

<b>A-gurk with av view!</b> Agurkplanten stortrives i tak-vinduet, men husk å lufte når det blir veldig varmt, og skjerm gjerne på de varmeste dagene.
A-gurk with av view! Agurkplanten stortrives i tak-vinduet, men husk å lufte når det blir veldig varmt, og skjerm gjerne på de varmeste dagene. Foto: Maria Berg Hestad
Publisert

Agurk er en av de morsomste og mest dekorative matvekstene å dyrke.

Når den først kommer i gang og trives, så vokser den raskt som et uvær. Den kan fint kle inn et stort vindu som grønne gardiner, og det dukker opp frukter som perler på en snor.

Å gå opp i andre etasje for å hente agurk til frokosten er stor stas for de minste. Og det bidrar virkelig på selvforsyningen å kunne høste 30 agurker fra en plante som vokser i et stort takvindu.

<b>EKSPERT: </b>Maria Berg Hestad er sivilingeniør og trebarnsmor. Hun er en ivrig grønnsaksdyrker på fritiden og har en 300 kvm stor kjøkkenhage i Molde og er selvforsynt med grønnsaker. Hun deler dyrke- og plantetips i Hageliv og Uterom.
EKSPERT: Maria Berg Hestad er sivilingeniør og trebarnsmor. Hun er en ivrig grønnsaksdyrker på fritiden og har en 300 kvm stor kjøkkenhage i Molde og er selvforsynt med grønnsaker. Hun deler dyrke- og plantetips i Hageliv og Uterom. Foto: Maria Berg Hestad

Vår familie elsker agurk – og vi vil dyrke de fleste selv. Vi har som mål å være selvforsynt med grønnsaker fra juni – og for at vi skal rekke å ha agurk klar til juni, må jeg starte tidlig; allerede nå i januar innendørs.

Jeg sår ett–to frø i en 10 cm potte, trer en gjenbrukt brødpose over for å holde på fuktigheten, og plasserer på badegulvet. Med en gang spirene titter opp må de settes lyst og brødposen fjernes.

Lys avgjørende for å lykkes

Helt avgjørende for å lykkes på denne tiden er å tilføre ekstralys, fordi lyset fra vinduet er for dårlig. Det trenger ikke være mer komplisert enn at du har en bordlampe som du setter en hvit sparepære i og plasserer 10–15 cm over veksten.

Faktisk er et LED-lys i varmhvit bedre enn ingenting, men det er lyset som får planten til å vokse, så jo bedre lys – jo bedre vekst. Vekstbelysning har blitt rimeligere, så skaff deg gjerne det først som sist.

Les også: Blomstene som tåler mest

Riktig potte til agurk

Når planten har vokst seg noen cm høy og har kanskje tre–fire bladpar, så lirker jeg rotklumpen forsiktig ut og planter i en stor potte.

Agurk skal ikke plantes dypere enn den har stått før, fordi da kan rothalsen råtne. Min potte har en diameter på 30 cm og er 28 cm høy og har et undervanningsreservoar – noe som er praktisk fordi en agurkplante i sterk vekst midt på sommeren sluker minst en liter vann om dagen.

Når agurkplanten har utviklet ett par-tre bladpar plantes den over til sin permanente vekstplass. Jeg former gjerne jorden som en haug rundt, så rothalsen skal holdes tørr.
Når agurkplanten har utviklet ett par-tre bladpar plantes den over til sin permanente vekstplass. Jeg former gjerne jorden som en haug rundt, så rothalsen skal holdes tørr. Foto: Maria Berg Hestad

Jo mindre potte, jo mer må du gjødsel og vanne – så velg den største du har plass til. Jeg pleier å sette en 5–10 liters vannkanne ved siden av potten – slik at det er lettvint å fylle på vann i hverdagen. Det går med hundrevis av liter vann gjennom sesongen for at planten skal produsere 30 agurker.

Les også: Slik lykkes du med hage i fjellet og i høyden: – Fraråder dette

Vokser opp etter en pinne

Jeg gir den først en pinne den kan vokse opp etter, og fester så en sterk hyssing/jute i denne. Hyssingen binder jeg strategisk rundt vinduet, der jeg ønsker den grønne gardinen. Agurkplanten vil selv finne denne og sno seg rundt den i jakten på mer lys.

Jeg vil at veksten skal ramme inn vinduet – derfor plukker jeg ut to hovedgreiner der den ene får gå ene veien og den andre andre veien – også møtes de til slutt på andre siden av vinduet. Agurkplanten produserer nemlig mengder med sidegreiner og for å holde litt orden i rekkene kniper jeg av disse etter andre bladpar.

× Frøekte agurksorter får både hann- og hunnblomster der pollen fra hannen må nå hunnen for at det skal bli frø. På disse dannes de fleste frukter på sideskuddene.

× De fleste moderne agurksorter er såkalt partenokarpe. Det vil si at de ikke trenger å pollineres for å gi frukt.

× F1-hybrider er krysset i laboratorium og får verken hannblomster eller frø. Det skal stå tydelig merket på frøposen dersom det er en F1.

× Du kan se forskjell på hann- og hunnblomster ved at hannblomsten har en tynn stilk inntil blomsten, mens hunnblomsten har en liten baby-agurk festet til seg.

Se mer

Da sørger jeg for at energien går til hovedgreinene, samtidig som jeg holder litt kustus på veksten. De fleste frukter dukker opp på sidegreinenes første eller andre bladhjørne, derfor lar jeg disse være igjen.

Les også: (+) Jeg elsket ham og tenkte ikke på samboerkontrakt. Så møtte han en annen kvinne

Ved hjelp av hyssing som er bundet opp i takvinduets ramme, klatrer agurkplanten rundt og rammer inn takvinduet.
Ved hjelp av hyssing som er bundet opp i takvinduets ramme, klatrer agurkplanten rundt og rammer inn takvinduet. Foto: Maria Berg Hestad

Fyll på med jord og vann

I tillegg til at planten må ha god tilgang på vann, må den også få tilført mye næring i løpet av sesongen. Kjøpt jord i sekk sies å ha næring nok til 3 uker – etter det må vi tilføre mer. Flytende næring vi tilsetter vannet er praktisk. Jeg bruker å blande i en svak dose bokashivæske, kompost-te eller gullvann minst en gang i uken.

De første blomstene som dukker opp er som regel hannblomster. Disse gir ikke frukt, og kommer til å ramle av. Planten må vokse seg litt stor før den orker å bære frem noen babyer, altså agurker.

Som regel står det mai i kalenderen før jeg kan høste av disse vindusagurkene, men her er det lystilgangen som avgjør. Vokser planten og er grønn og fin så er det som det skal være.

Les også: (+) Alle trodde mamma ga meg en god og trygg barndom. Sannheten var en helt annen

Hunnblomsten har en liten agurk bak blomsten. De kan la vente litt på seg, men når dissedukker opp vet du det er noe på gang. 
Hunnblomsten har en liten agurk bak blomsten. De kan la vente litt på seg, men når dissedukker opp vet du det er noe på gang.  Foto: Maria Berg Hestad

Fruktene dukker opp

Plutselig dukker fruktene opp – kanskje 10 stk på en gang. Det er som regel for mange å dra opp på en gang, så da pleier jeg å velge ut de tre-fire største agurkemnene og plukke bort resten. Nye vil snart vokse frem og overta.

Visste du att

Agurk stammer fra India og har blitt dyrket i over 3000 år. 

Agurk inneholder tilnærmet bare vann, 96–97 %. 

På den måten fordeler jeg avlingen jevnt utover sesongen og kan forhåpentligvis høste agurker mellom mai og september.

PS: Du trenger ikke et stort takvindu, det holder lenge med et vanlig solfylt vindu mot sør, øst eller vest.

Denne saken ble første gang publisert 10/02 2022.

Les også