Arbeidsbenk: Lag selv

Denne arbeidsbenken av gamle vinduer snekrer du lett selv

Ragnhild ønsket seg en arbeidsbenk i hagen. Da tok mannen Ole grep. Denne benken snekret han i låven.

ARBEIDSBENK MED TAK: Den ferdige benken har både tak, vinduer og hyller til oppbevaring, samt en masse knagger til å henge opp arbeidsredskaper og andre ting. I tillegg har den både innlagt strøm og vann (en vannkran i messing på utsiden).
ARBEIDSBENK MED TAK: Den ferdige benken har både tak, vinduer og hyller til oppbevaring, samt en masse knagger til å henge opp arbeidsredskaper og andre ting. I tillegg har den både innlagt strøm og vann (en vannkran i messing på utsiden). Foto: Monica Almskår Heggset
Sist oppdatert

De gamle vinduene dannet grunnlaget for målene på benken. Ole snekret ferdige seksjoner på låven, som han satte sammen før hele benken ble båret ut og satt på plass.

Dette trenger du

  • Tre gamle vinduer. Rammeverk av 98x98 mm impregnert furu.
  • Forskjellig kapp og rester av panel. Taket og selve benkeplaten er laget av plank fra en gammel tresilo.

Mål: Lengde 2,0 m, bredde 0,8 m, høyde foran 2,1 m, høyde bak 1,7 m, arbeidshøyde på benken er 0,9 m.

Les også (+): Mammas sykdom var en gåte for meg som barn, og vi måtte flytte til hemmelig adresse

Fremgangsmåte

Først ble rammeverket til gavlveggene bygget og til slutt bakveggen.

Selve arbeidsflaten, tretaket og hylla under er løs og ble ettermontert når «huset» var kommet på plass. Dette for at det skulle være håndterbart vektmessig.

Utskjæringene er de samme som på våningshuset på gården.

Arbeidsbenken er forankret til bakken med 98x98 mm jordspyd. For å være helt sikker på at huset skulle passe i jordspydene, både i bredden, diagonalt og i høyden, laget Ole en separat skråstivet ramme med de samme målene som «huset» og med en kloss i hvert hjørne.

Da var det bare å tre jordspydene innpå klossene, slå klossene med jordspydene på, vekselvis ned med slegge.

– Når jeg syntes de var slått langt nok ned, og ramma var i vater, var det bare å plukke vekk ramma, tre nedpå selve «huset» og skru det fast i jordspydene.

Les også: Slik lykkes du med plen og hekk

LANDLIG PLANTEBENK: Ragnhild er svært glad i å drive fram planter selv, og en arbeidsplass i hagen har vært etterlengtet.
LANDLIG PLANTEBENK: Ragnhild er svært glad i å drive fram planter selv, og en arbeidsplass i hagen har vært etterlengtet. Foto: Monica Almskår Heggset

Plasseringen av arbeidsbenken

Det var Ragnhild som ønsket seg en arbeidsbenk som skulle stå på utsiden av lille-drivhuset, fordi hun ville utnytte plassen inne i drivhuset, og at en arbeidsbenk ikke skulle ta opp plass der.

Arbeidsplassen skulle vende mot sør for å utnytte sola, men samtidig stå i skyggen fra epletreet, slik at den kan brukes til å akklimatisere planter.

Med de tre veggene er den også skjermet mot vær og vind.

I tillegg passet det svært bra å ha den akkurat der, slik at hurdals­rosa kan bruke huset rundt benken som klatrestativ.





ARBEIDSBENK: Ole bygde huset til arbeidsbenken i låven før den ble båret på plass i hagen. Taket, arbeidsflaten og hylla under ble ettermontert for at huset skulle være håndterbart vektmessig.
ARBEIDSBENK: Ole bygde huset til arbeidsbenken i låven før den ble båret på plass i hagen. Taket, arbeidsflaten og hylla under ble ettermontert for at huset skulle være håndterbart vektmessig. Foto: Privat
GAMLE VINDUER: Arbeidsbenken er foreløpig umalt, men etter hvert skal både den og drivhuset males med blå linoljemaling. Vinduene skal kittes der det trengs, og få noen strøk med hvit linoljemaling. Kledningen på både drivhuset og arbeidsbenken har not og fjær.
GAMLE VINDUER: Arbeidsbenken er foreløpig umalt, men etter hvert skal både den og drivhuset males med blå linoljemaling. Vinduene skal kittes der det trengs, og få noen strøk med hvit linoljemaling. Kledningen på både drivhuset og arbeidsbenken har not og fjær. Foto: Monica Almskår Heggset
UTSKJÆRINGER I TRE: Ole har brukt de samme utskjæringene som finnes på våningshuset, til utsmykking av arbeidsbenken.
UTSKJÆRINGER I TRE: Ole har brukt de samme utskjæringene som finnes på våningshuset, til utsmykking av arbeidsbenken. Foto: Monica Almskår Heggset
ARBEIDSBENK: Arbeidsbenken Ragnhild ønsket seg i hagen, er bygget rundt tre gamle vinduer, og har fått tak og fine detaljer. Innlagt strøm til lys, i form av en gammel fjøsarmatur, og radio er her også.
ARBEIDSBENK: Arbeidsbenken Ragnhild ønsket seg i hagen, er bygget rundt tre gamle vinduer, og har fått tak og fine detaljer. Innlagt strøm til lys, i form av en gammel fjøsarmatur, og radio er her også. Foto: Monica Almskår Heggset

Denne saken ble første gang publisert 19/04 2023, og sist oppdatert 26/05 2023.

Les også