BLOMSTER SOM VISNER

De vanligste feilene som gjør at blomstene visner

Hvorfor visner noen blomster raskt mens andre varer lenger? Ekspertene svarer:

BLOMSTER: Ekspertene deler sine råd for å få blomstene til å holde lenger.
BLOMSTER: Ekspertene deler sine råd for å få blomstene til å holde lenger. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Du har kanskje opplevd at de vakre blomstene i vasen visner fort etter innkjøp, men at du gjerne vil ha de stående litt lenger?

Det kan det være flere årsaker til.

– Blomstenes holdbarhet kan ha med hvor holdbar og robust blomsten er i utgangspunktet. Noen er skjørere og mer utsatt for ytre påvirkning som dårlig behandling, vanntilførsel, eller temperatur i transport eller hjemmet, sier Åslaug Hildre til Klikk.no.

Hun er blomsterdekoratør som samarbeider tett med Interflora og jobber med produktutvikling, kvalitetssikring og opplæring.

Med noen enkle grep kan du få blomstene til å holde lenger.

Blomsterekspertene deler de vanligste feilene folk gjør som fører til at blomstene visner:

1. Ikke snittet og renset blomsterstilkene

Alle avskårne blomster bør snittes før du setter de i vasen, slik at blomstene lett kan ta opp vann, informerer Kari Brekke, innkjøper i Mester Grønn til Klikk.no.

– Roser bør snittes på skrå (lag et ca 2 cm. langt snitt), mens tulipaner bør snittes rett over. Bruk helst en ren snittekniv, unngå saks eller brødkniv. Dette fordi snittet skal være så rent som mulig.

– I tillegg bør du fjerne blader og eventuelt torner nederst på stilkene. Hvis blader blir liggende i vannet vil det fort kunne vokse bakterier i vannet og blomsten visner raskere, legger hun til.

2. Vasen er ikke helt ren

Pass på at vasen er helt ren før du setter nye friske blomster i den, påpeker Brekke.

– Det er viktig for å unngå at det vokser bakterier i vannet. Det enkleste er å vaske vasen ordentlig med oppvaskmiddel eller klor med en gang du har kastet en vissen blomsterbukett, så står den ren og fin til du skal bruke den neste gang.

VISSENT: Pass på at vasen er helt ren før du setter nye friske blomster i den, det kan forlenge levetiden.
VISSENT: Pass på at vasen er helt ren før du setter nye friske blomster i den, det kan forlenge levetiden. Foto: Getty Images

3. Du har ikke brukt holdbarhetsmiddel i vannet

– Det aller viktigste du gjør er imidlertid å helle den lille posen med holdbarhetsmiddel i vannet i vasen. Den er jo litt liten og fort gjort å overse, sier Brekke.

Holdbarhetsmiddel bør du få med gratis på kjøpet, når du handler avskårne blomster.

– Holdbarhetsmiddelet er et sukkerstoff som gir næring, i tillegg til at det virker bakteriedrepende. Da unngår man at bakteriene tetter ledningsvevet, det kan hindre vannopptaket og gjør at for eksempel rosene bikker med hodet, informerer Brekke.

Les også: Varmepumpe-tabber: Denne knappen må du ikke trykke på

4. Står i nærheten av en varmepumpe

Pass på at blomstene ikke blir stående i nærheten av en varmepumpe, der varmepumpen blåser.

– Varmepumpen kan bidra til både tørr luft og varm luft, og fuktigheten fordamper raskere på grunn av blåsten. Dette kan bidra til at holdbarheten på blomstene forkortes vesentlig, sier Brekke.

5. For varmt og for tørr luft i stuen

Har du det veldig varmt i stuen vil blomstene vokse eller foreldes raskere.

– Så pass på at blomstene ikke blir stående rett ved peisen eller midt i solsteken. Da visner blomstene raskere. Hvis du lar blomstene stå i et kjølig rom om natten vil de holde enda lengre, men ikke kaldere enn 4 grader.

– Unngå å plassere blomstene i steder de er spesielt utsatt, som i vinduskarmen, over panelovner eller i gangen. De bør heller ikke stå i nærheten av frukt. Frukten utskiller etylen, som påvirker blomstene slik at de springer ut fortere, som vil si at de får kortere liv i vasen, sier Hildre.

Les også: Stekepannen ble ødelagt før det var gått to år – dette er tabbene du må styre unna

Holdbare blomster

Brekke deler de fire holdbare favorittene i vasen nå:

  • Roser. Direkte fly fra Afrika har gitt roser et lengre liv i vasen hjemme.
  • Nellik , som har fått en ny hyppe på grunn av særegne, sprelske og vakre nye sorter.
  • Alstromeria. Sortene vi i Mester grønn har holder lenge, og noen er vakre og har halvfylte blomster. De fylte variantene leveres med litt åpne blomster, men ikke la deg skremme, det er biologi! Nye sorter gjør at Alstromeria nå er i ferd med å vippe inn på «nykommerlista» , som en gammel kjenning i ny drakt.
  • Krysantemum. Den er et eget univers av utvalg, både i blomsterstørrelse og fargetoner.

– Alle disse fire kan plassers kjølig over natten, og de vil ha glede av blomstene enda langer, sier Brekke.

Blomster med kortere holdbarhet:

– Typiske skjøre sesongblomster (avskårne) som ikke holder over en uke kan være; dahlia, gloriosa, liljekonvall, mimosa, påskeliljer, valmuer, syrin og anemoner, sier Hildre.

Dersom blomstene i buketten begynner å bli slappe, råder Hildre deg å kutte stilkene ned til 4-7 centimeter, og plassere dem i små vaser.

– Har du Roser kan du eventuelt kutte de enda kortere – til cirka 2 centimeter - og legge de i en skål med vann. Det er en fordel om du setter blomstene noen timer i kjøleskapet etter at du har kuttet dem. Da kan de trekke opp vann før du plasserer de ut i romtemperatur, sier Hildre.

Tørk ut blomstene

Dersom du ønsker en varig glede av blomstene, kan du tørke dem.

– Ikke alle blomster egner seg for tørking, men det er bare å prøve seg frem. Det beste er å henge de opp ned for å få en fin form, tipser Hildre.

– Blomster med lavt vanninnhold er enklest å tørke. Blomster som egner seg godt er; roser, hortensia, lavendel, brudeslør, eucalyptus , protea ,ulike typer strå, høststråblomst (helicrysum) og ryllik, legger hun til.

Denne saken ble første gang publisert 17/02 2023, og sist oppdatert 17/02 2023.

Les også