HAGEHUS og uterom

Da Yvonne og Sturle kjøpte huset, sto det bare en redskapsbod i hagen. Nå har de skapt et prisvinnende hagehus helt selv

Paret var ute etter en ny garasje og uterom. Da bestemte de seg for å tegne og bygge alt selv. Med alt arbeidet de la ned der gikk de av med seieren i Uteromsprisen til Bergene Holm i 2020.

HAGEHUS: Dette vakre hagehuset har paret bygd sammen, og for den innsatsen vant de Uteromsprisen til Bergene Holm.
HAGEHUS: Dette vakre hagehuset har paret bygd sammen, og for den innsatsen vant de Uteromsprisen til Bergene Holm. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
Publisert

I iskrembyen Brevik, i et gammelt sveitserhus, med en nydelig utsikt ut mot blått hav, bor Yvonne sammen med mannen Sturle og tre sønner. Katten Fikse på 15 år er også et kjært familiemedlem.

– Det er fra den lille terrassen i andre etasje, utenfor vårt soverom, at vi har den fineste utsikten.

Der sitter paret gjerne og nyter morgenkaffen i helgene, mens morgensola varmer. Utsikten mot havet er helt upåklagelig og noe som lett gir sjelero.

– Det er slike små ting som gir meg enormt med glede i en hektisk hverdag, sier Yvonne.

– Som trebarnsmor, har man blitt god til å finne de små pusterommene med årene, legger hun til.

USJENERT HAGE: De har naboer på alle kanter, men har likevel en usjenert hage. Yvonne forelsket seg i dette huset med en gang hun så det.
USJENERT HAGE: De har naboer på alle kanter, men har likevel en usjenert hage. Yvonne forelsket seg i dette huset med en gang hun så det. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Hvem: Sturle, lærer, Yvonne, helsesykepleier, Sindre, Erlend, Iver og Fixepus.

Hvor: Porsgrunn, Telemark

Byggeår: 1924

Favorittrom: Bytter om på favorittplasser. Sommerstid kan det være ulike kaffeplasser i hagen, koser meg på kjøkkenet, men også i godstolen foran peisen på høsten og vinteren.

Neste prosjekt: Fremdeles andre etasje på garasjen

Hva gjør deg glad: Åh, det er i grunnen ganske så mye. Rolig start på dagen med kaffe, måltider med hele gjengen samlet, hvor praten går rundt bordet, tur i skogen, pusle i hagen, en god klem.

Instagram: @yvonsti

Se mer

Fra redskapsbod til hagestue

Familien reiser ofte ikke bort på lange ferier, eller er mye hjemmefra. Når sommeren kommer til Brevik, kaster guttene seg på sykkelen og farter i vei ned til vannet for å bade.

Ellers tar de en tur i seilbåten nedover fjorden. Gutta er også ofte å finne på fotballbanen, eller foran pianoet.

Interessene er mange, og de trives hjemme og i nærmiljøet. De siste årene har Yvonne og Sturle hatt et felles byggeprosjekt, og med alt arbeidet de la ned der gikk de av med seieren i Uteromsprisen til Bergene Holm i 2020.

– Ingen av oss hadde noen gang bygd noe før. Når vi da bestemte oss for å tegne og bygge alt selv, ble læringskurven mildt sagt bratt, sier Yvonne.

Les også: Odd Ivar gruet seg i 25 år til å ta over det falleferdige huset på gården

Tegnet garasje og uterom selv

Da de kjøpte huset i 2010, sto det bare en liten redskapsbod der. Først hadde de tenkt å bare oppgradere den litt, da de trengte et sted å ha hageredskaper.

Men det de trengte aller mest var en garasje, så da bestemte de seg for å tegne en selv.

FØR: Da paret flyttet hit var det kun en redskapsbod i hagen.
FØR: Da paret flyttet hit var det kun en redskapsbod i hagen. Foto: Privat
FØR: De ønsket en garasje og hagehus. De bestemte seg for å rive redskapsboden og bygge nytt selv.
FØR: De ønsket en garasje og hagehus. De bestemte seg for å rive redskapsboden og bygge nytt selv. Foto: Privat

– Jeg er heldig som har en mann som er utrolig nøye, og setter seg veldig godt inn i ting før han starter opp, forteller Yvonne.

De ruslet ofte kveldsturer rundt i Brevik for å hente inspirasjon til hvordan de ønsket at garasjen skulle se ut.

Den måtte være praktisk, men også fin å se på. Flere steder så de tre i kombinasjon med teglstein og det likte de godt.

– Sturle ønsket seg garasje og bod, mens jeg trumfet gjennom en uteplass under tak.

– Det måtte vi ha til alle de kjølige sommerkveldene med regn i lufta, sier Yvonne.

De endte opp med garasje med tilhørende bod. Hagestue og uteplass under tak. Samt et rom over garasjen med full takhøyde. Det har de planer om å innrede til gutta.

– Teglsteinen var vi å hentet fra et 100 år gammelt grisefjøs i Mandal.

HAGEHUS ETTER: Dette vakre hagehuset har paret bygd sammen, og for den innsatsen vant de Uteromsprisen til Bergene Holm.
HAGEHUS ETTER: Dette vakre hagehuset har paret bygd sammen, og for den innsatsen vant de Uteromsprisen til Bergene Holm. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
HAGEHUS TUN: Det røde hagehuset har skapt et tun i hagen. Det er kombinert garasje og hagestue.
HAGEHUS TUN: Det røde hagehuset har skapt et tun i hagen. Det er kombinert garasje og hagestue. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

– Jeg har vasket hver eneste sten, og syns resultatet har blitt så fint, sier Yvonne.

– Det fargespillet når den lave sola trenger gjennom bladverket, og lyser opp teglsteinsveggen er så vakker, legger hun til.

Yvonne har evnen til å se alle disse magiske øyeblikkene ute i naturen, og hun vet å sette stor pris på dem.

HAGELIV: Fixepus nyter hagelivet sammen med Yvonne. Den som bare var en katt en sommerdag.
HAGELIV: Fixepus nyter hagelivet sammen med Yvonne. Den som bare var en katt en sommerdag. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Nå nyter hele familien resultatet av flere års arbeidsinnsats. Det er ikke sjeldent gutta sitter ute i hagestua med venner, når Yvonne kommer ut med tekoppen for en stille stund.

– Vi fikk litt hjelp av familien til de tyngste tingene, ellers har vi gjort det aller meste selv, forteller hun.

– Teglsteinsveggen fikk vi hjelp av en engelskmann til, som var ekspert på området, sier hun. Så den satt han og Sturle opp sammen.

Les også (+): Jeg bestemte at vi skulle kjøpe oss hytte. Men hyttedrømmen hadde en bakside

Okergul drøm

Yvonne, som bor sammen med fire gutter, møter ofte litt motstand og tvil når hun ommøblerer og ønsker å endre på interiøret. De liker godt det vante, slik det alltid har vært, mens Yvonne gjerne flytter litt rundt på ting.

– Vi har funnet en gylden middelvei, sier hun og smiler.

Blomster gjør hverdagen finere, alt fra en enkel grøftekantbukett, til rause hagebuketter.

Ikke undervurder virkningen av et strøk maling

Omgi deg med ting du er glad i, la deg gjerne inspirere av trender, men det er du som skal
bo og trives i eget hjem

Ta i bruk det gamle fine serviset og sølvbestikket (om det er kjøpt eller arvet). Ikke la det stå til de
«fine» middagene, men kjenn på gleden av å bruke det også ellers.

Prøv å se hjemmet ditt med nytt blikk fra tid til annen. Jeg synes det er fort gjort i en travel hverdag å se hva som burde vært gjort, heller enn alt som er gjort og fungerer godt. Det er fint å minne seg selv på hva det var en falt for ved huset

Se mer

– De koser seg veldig rundt et fint pyntet bord, med tente lys, friske blomster og god mat, de også.

Hun flytter gjerne på blant annet bord når sommeren kommer. Da blir kjøkken-bordet satt ut i hagen, og et mindre får flytte inn.

Er det fint vær, er familien stort sett ute om sommeren, og da har Yvonne mange av møblene ute og flere ulike sittekroker i hagen.

UTEROMSPRIS: Dette vakre hagehuset har paret bygd i samarbeid, og for den innsatsen vant de Uteromsprisen til Bergene Holm.
UTEROMSPRIS: Dette vakre hagehuset har paret bygd i samarbeid, og for den innsatsen vant de Uteromsprisen til Bergene Holm. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

– Vi bruker alle sittegruppene også. Tenk om de bare skulle stått til pynt. Det ville vært trist.

I hele huset har Yvonne en gjennomgående tråd av grønne og blå toner. Hun liker naturmaterialer, duse farger og ting hun finner ute.

Det blå kjøkkenet er hun veldig glad i. Det falt hun for aller først ved huset. Hun hadde jo alltid drømt om et blått kjøkken!

KJØKKENFRONT: Kjøkkenfrontene er malt ien nydelig blåfarge, ellers er det stort slik det var.
KJØKKENFRONT: Kjøkkenfrontene er malt ien nydelig blåfarge, ellers er det stort slik det var. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
KJØKKEN: Kjøkkenet var det Yvonne falt for først, da de var her på visning. Hun har malt det, ellers er det stort slik det var. Blandebatteri og servant er også byttet ut.
KJØKKEN: Kjøkkenet var det Yvonne falt for først, da de var her på visning. Hun har malt det, ellers er det stort slik det var. Blandebatteri og servant er også byttet ut. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Men da soverommet skulle få en fornyelse i fjor, falt hun pladask for en okergul tapet hun hadde sett på Instagram.

– Selv om den bryter med de kjølige fargene ellers i huset, syns jeg den ble helt nydelig på soverommet, sier Yvonne.

– Når sommerdagen starter med sol som lyser inn gjennom tynne gardiner, og kaffen blir servert ute på verandaen her, da er jeg lykkelig, avslutter hun.

Les også: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

OKERGUL TAPET: Soverommet er det nyeste rommet paret har pusset opp. Det har fått en okergul tapet fra Borås som heter Hip Rose.
OKERGUL TAPET: Soverommet er det nyeste rommet paret har pusset opp. Det har fått en okergul tapet fra Borås som heter Hip Rose. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
SOVEROM: Frokost på senga er skikkelig luksus. Utenfor soverommet har paret en liten veranda med flott sjøutsikt.
SOVEROM: Frokost på senga er skikkelig luksus. Utenfor soverommet har paret en liten veranda med flott sjøutsikt. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
SPISETUE: Fra spisestua kan Yvonne sette opp dobbeltdørene til verandaen, og viske ut grensene mellom inne og ute. Hun er et sommermenneske, og nyter alle små øyeblikk.
SPISETUE: Fra spisestua kan Yvonne sette opp dobbeltdørene til verandaen, og viske ut grensene mellom inne og ute. Hun er et sommermenneske, og nyter alle små øyeblikk. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
KJØKKENKROK: Kjøkkenkroken er stadig i endring. Yvonne har ofte et større bord her om vinteren, og det flytter hun ut om sommeren.
KJØKKENKROK: Kjøkkenkroken er stadig i endring. Yvonne har ofte et større bord her om vinteren, og det flytter hun ut om sommeren. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
GANG: I gangen er det stråhatter, pledd og kurver, så man enkelt kan ta seg en tur ut i hagen eller på stranda.
GANG: I gangen er det stråhatter, pledd og kurver, så man enkelt kan ta seg en tur ut i hagen eller på stranda. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
BAD: På badet har de også valgt den lyse stilen, med stor hvite fliser og lamper i landlig stil.
BAD: På badet har de også valgt den lyse stilen, med stor hvite fliser og lamper i landlig stil. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
FORNØYD: De første hvitveisene er et nydelig vårtegn. Yvonne finner energi i naturen og er ofte ute på tur.
FORNØYD: De første hvitveisene er et nydelig vårtegn. Yvonne finner energi i naturen og er ofte ute på tur. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
VERANDA: Fra den lille verandaen utenfor soverommet, har de en nydelig utsikt utover vannet. Her sitter de ofte med morgenkaffen.
VERANDA: Fra den lille verandaen utenfor soverommet, har de en nydelig utsikt utover vannet. Her sitter de ofte med morgenkaffen. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
HAGE: Yvonne stortrives ute i hagen om sommeren, og trenger ikke reise noen plass. Hun elsker å grave i jorda, dyrke og så.
HAGE: Yvonne stortrives ute i hagen om sommeren, og trenger ikke reise noen plass. Hun elsker å grave i jorda, dyrke og så. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
BREVIK: Yvonne tar stadig med seg piknikkurven og tar turen ned til vannet. Brevik blir kalt for iskrembyen, og det er masse god is å få kjøpt i sentrum.
BREVIK: Yvonne tar stadig med seg piknikkurven og tar turen ned til vannet. Brevik blir kalt for iskrembyen, og det er masse god is å få kjøpt i sentrum. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2023.

Les også