vårblomster:

Vårblomstene du bør plante nå

Det er varmere tider i vente! Blomsterdekoratør Espen Skarphagen og interiørjournalist Marianne Heen Johnsgård viser deg plantene som takler det uforutsigbare vårværet.

Hos Marianne står ruteliljer sammen med stemorsblomster på verandaen. Magnoliatreet i bakgrunnen blomstrer også snart. 
Hos Marianne står ruteliljer sammen med stemorsblomster på verandaen. Magnoliatreet i bakgrunnen blomstrer også snart.  Foto: Marianne Heen Johnsgård
Sist oppdatert

Vårsola begynner endelig å varme litt og gir et løfte om hva vi har i vente. Mange av oss drømmer om late dager i et frodig uterom. Det er lett å være utålmodig etter å fylle opp med farger og grønt. Men vær varsom – vårværet er forførerisk og uforutsigbart med lunende solstråler, brutale minusgrader og iskalde vinder om hverandre.

Så hvilke planter kan vi stole på at tåler denne meteorologiske berg- og dalbanen? De tidligste, mest robuste vårplantene i krukker og potter er svaret. Stemorsblomsten er en velkjent kandidat, men den kan gjerne få selskap av andre tøffe typer som julerose, perleblomst og tusenfryd (se flere forslag i faktaboksen lenger nede på siden).

Espen Skarphagen og Marianne Heen Johnsgård

Espen Skarphagen er utdannet i og interiørjournalist Marianne Heen Johnsgård har mange års erfaring innenfor hagefeltet. De driver sammen podcasten Grøntpodden og bidrar som faste spaltister i Hageliv & Uterom.

Velg de som er kommet kort i utviklingen

De fleste vårplantene du finner i handelen nå, er ferdig herdet hos produsenten. Et tips til deg som skal ut og kjøpe planter til uteplassen nå: Velg de som er kommet kort i utviklingen. De er sterkere og mer robuste for uteklimaet, sammenlignet med planter som er kommet lenger i veksten og har hatt lengre ventetid i den lune blomsterbutikken.

Tusenfryd lever opp til navnet sitt. For det er jo umulig å ikke frydes over disse små blomstene!
Tusenfryd lever opp til navnet sitt. For det er jo umulig å ikke frydes over disse små blomstene! Foto: Marianne Heen Johnsgård

Vårluften kan være tørr, og sol i kombinasjon med vind er tøft for plantene. Derfor er det viktig å følge opp med god vanning. Stikk fingeren godt ned i jorden og kjenn etter. Vann godt hvis det er tørt, men husk på drenering slik at overflødig vann renner unna. Røttene vil ikke stå bløtt – da kan de råtne.

Fiberduk er greit å ha standby i tilfelle nettene blir kalde. Et tynt dekke kan gjøre stor forskjell! Løse krukker kan enkelt trekkes inntil husveggen og få mer ly for nattefrost. Og følg med på værmeldingen så det ikke blir noen ubehagelige overraskelser.

Disse skjønnhetene er robuste nok til å takle vårværets omskiftelige karakter.

- Perleblomst

- Krokus

- Påskeliljer

- Pinselilje

- Snøklokker

- Scilla

- Tulipan

- Stemorsblomst

- Primula

- Vårlyng

- Tusenfryd

- Våriris

- Rutelilje

- Helleborus/julerose

- Anemone

- Ranunkler (bør stå litt beskyttet)

- Forglemmegei (dekk til eller sett lunt hvis det blir kaldt)

Se mer

Sett krukker tett sammen

Når du begynner å smykke uterommet ditt med blomster etter vinteren, er det naturlig å fokusere på områdene som ligger nærmest boligen, altså terrasse og inngangsparti. Det kan være sjarmerende med én enkelt vårblomstrende plante på utebordet eller ved entreen, men hvis du ønsker et mer frodig uttrykk, setter du flere krukker tett sammen.

Gruppering er alltid mer effektfullt enn å spre plantene utover. Dette prinsippet gjelder også i blomsterbed og uterommet forøvrig, så husk det til senere i sesongen. Tenk på ulike høyder, former og farger for blikkfangeffekt.

Nå er det også tid for å hente ut mer robuste, overvintrende vekster som oliventre og vindmøllepalme. Disse kan vi «møblere» med for å gi volum og struktur til uterommet. Det er jo ganske eksotisk med en palme ute i mars – og det skaper en fin kontrast til de mer tradisjonelle vårvekstene våre. Husk at vindmøllepalmen er en av få palmer som tåler minusgrader!

Julerosen er en av de første plantene som blomstrer. 
Julerosen er en av de første plantene som blomstrer.  Foto: Marianne Heen Johnsgård

Ikke kast avblomstrede vekster

For deg som har bed, er det fint å ta vare på de vårblomstrende vekstene ved å sette dem i jorden når de er avblomstret i stedet for å slenge dem på komposten.

På den måten forlenger vi vekstenes liv, det blir en mer langsiktig investering, og du får ny glede av dem til neste år. Vent til frosten er gått ut av bakken, og husk å ta hensyn til hva slags lys- og jordforhold den enkelte planten foretrekker.

Løkblomster er særlig egnet til å tas vare på og plantes ut. Sett dem gjerne med resten av blader og grønt på slik at det kan visne ned naturlig, og løkene kan trekke næringen tilbake fra bladverket og få godt med krefter til neste sesongs blomstring.

I solveggen hos Espen står en krukke med frodige perleblomster og vitner om at våren er i anmarsj. 
I solveggen hos Espen står en krukke med frodige perleblomster og vitner om at våren er i anmarsj.  Foto: Marianne Heen Johnsgård

Denne saken ble første gang publisert 25/03 2022, og sist oppdatert 25/03 2022.

Les også