Kløe og fuglelopper

Kløe om våren? Det kan skyldes fuglelopper

Om våren våkner fugleloppene til liv, men neppe til særlig applaus. Bitt fra denne typen lopper kan nemlig gi plagsom kløe hos både mennesker og kjæledyr. Men med enkle grep kan du unngå å få lopper i hus.

YNGLESTED FOR FUGLELOPPER: Det er ikke bare fugleunger som ruges ut her, men også fuglelopper, og de kan skape mye irritasjon og kløe for mennesker.
YNGLESTED FOR FUGLELOPPER: Det er ikke bare fugleunger som ruges ut her, men også fuglelopper, og de kan skape mye irritasjon og kløe for mennesker. Foto: Viktor Pavlenko/ThinkStock
Sist oppdatert

Våren er tid for nytt liv, og mye forskjellig som har overvintret inne i hus og hytter i vinter, våkner nå til liv.

Fluer som vakler nærmest halvfulle rundt i vinduskarmen, er en ting. Noe annet er fugleloppene. Det er den vanligste loppearten som biter mennesker, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Hopper på alt som beveger seg

Loppene overvintrer normalt i fuglereir eller i nærheten av reirplasser. Når det er bevegelser i omgivelsene der loppene ligger og venter på våren, vekkes de til live.

– Da kan de hoppe mot fugler, mennesker, katter, hunder og ande som forstyrrer reirplassen, sier Mari Steinert, som er avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll hos FHI.

GIR RÅD: Mari Steinert er avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet.
GIR RÅD: Mari Steinert er avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet. Foto: FHI

– Har du fuglekasser eller fuglereder utenfor huset eller hytta, kan du derfor på våren bli bitt hvis du beveger deg i nærheten av disse, forklarer hun.

Hvis du er uheldig, kan du få mange bitt av fuglelopper på en gang.

Fugleloppenes mest aktive periode strekker seg fra midten av april til midten av mai, og særlig dukker de opp når hytter varmes opp etter en lang vinter.

Les også: Dette er myggmidlene som virker best

FUGLELOPPER: Denne lille krabaten, ikke større enn to til tre millimeter, våkner til liv nå i april og kan skape mye kløe og irritasjon.
FUGLELOPPER: Denne lille krabaten, ikke større enn to til tre millimeter, våkner til liv nå i april og kan skape mye kløe og irritasjon. Foto: Ill.: Hallvard Elven, Folkehelseinstituttet

Godt skjult

Det er ikke uvanlig at fuglelopper kan bli med pelsen til husdyra inn i huset, og at loppene går over på mennesker der inne, forklarer veterinær Cornelia Örtenwall ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Dyresykehuset - Smådyr.

VETERINÆR: Cornelia Örtenwall jobber ved Dyresykehuset for smådyr ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
VETERINÆR: Cornelia Örtenwall jobber ved Dyresykehuset for smådyr ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Foto: Camilla Wiik Gjerdrum

Loppene vil helst få sitte mest mulig beskyttet når de spiser, og det innebærer at de forsøker å krype til et sted hvor de kan være mest mulig tildekket, og hvor klærne strammer litt.

Anklene og bukselinningen er derfor steder hvor vi mennesker oftest blir bitt.

Bittene fra fugleloppene kan være veldig irriterende og klø mye. Men farlig er det ikke.

– I Norge er det ikke kjent at fuglelopper overfører sykdommer, bekrefter Örtenwall.

FHI har en publikumstjeneste, skadedyrtelefonen, og der får de stadig telefoner fra folk som er bitt.

– Vanligvis fremkaller bittene kløe, og de sitter gjerne i gruppe eller på rekke, sier avdelingsdirektøren på Folkehelseinstituttet.

Noe av grunnen til det siste, er at loppene ikke liker menneskeblod og derfor prøver seg gjentatte ganger for å finne blod de liker.

HØYSESONG: På våren kan man være ekstra utsatt for å bli utsatt for bitt fra fuglelopper når man er ute.
HØYSESONG: På våren kan man være ekstra utsatt for å bli utsatt for bitt fra fuglelopper når man er ute. Foto: Getty Images

– Fuglelopper er temporære ektoparasitter, som betyr at de ikke lever på mennesker eller dyr hele tiden, men hopper på for å suge blod, og forlater deretter verten igjen. Dette gjør at det ikke alltid er så lett å faktisk se dem på dyret eller seg selv, sier veterinæren.

Symptomer å se etter, er kløe og utslett. Det er litt individuelt hvor mye huden reagerer, forklarer Örtenwall.

– Hvis både du og kjæledyret ditt får kløe nå i påsken, ville jeg tenkt at det er stor sannsynlighet for at dere har kommet over fuglelopper.

Les også (+): Melissa satt på hjemmekontor da hun brått ble rammet av ubeskrivelige smerter: – Plutselig gikk alt i sakte kino

Fjern fuglereder

Det vil være ulike situasjoner som gir mennesker fuglelopper, men en ting er felles, og det er at fugleloppene kommer fra et fuglerede.

Derfor kan det være fornuftig å fjerne fugleredene rundt hytta eller huset ditt, men selvfølgelig etter at redene er forlatt på sommeren, eller før fuglene tar de i bruk på våren.

Utfordringen med å fjerne redene på våren, bortsett fra at de kan være i bruk av fugler, er at mange lopper allerede vil være ute på vandring, eller ha hoppet etter det som måtte ha kommet forbi.

– Derfor er vårt råd at redene enten fjernes om vinteren eller om høsten, utdyper Steinert.

YNGLESTED: Fugleloppene finnes alle steder der hvor fugler har hatt reder, og nå i april våkner de til liv.
YNGLESTED: Fugleloppene finnes alle steder der hvor fugler har hatt reder, og nå i april våkner de til liv. Foto: Alexander Berg jr.

Den som skal fjerne fuglereder, bør ifølge FHI passe på å beskytte seg godt. For eksempel kan man bruke regntøy og hansker slik at loppene preller av og ikke kryper inn under klærne.

Hvis loppene er aktive, kan man bruke en insektsspray eller frysespray for å redusere aktiviteten noe før man går igang med opprydningsarbeidet.

– Men husk at det ikke er nødvendig å bruke gift. Hvis du bruker det, så følg anvisning og vær forsiktig, råder Steinert ved FHI.

Ta reiret direkte i en plastpose. Posen med reir må destrueres slik at loppene drepes.

Problemet vil gå over

Fuglelopper tåler ikke oppvarmet innendørsklima i mer enn 1-2 uker. Den tørker inn og dør uten å kunne formere seg i bolighus.

– Så om man får loppebitt innendørs, er det tilstrekkelig å riste sengetøyet, støvsuge og eventuelt riste eller vaske klærne, forklarer Steinert.

STØVSUG: Å være ekstra påpasselig med å støvsuge huset på våren, kan være smart om du har husdyr, som kan ha dratt med seg lopper i hus.
STØVSUG: Å være ekstra påpasselig med å støvsuge huset på våren, kan være smart om du har husdyr, som kan ha dratt med seg lopper i hus. Foto: Getty Images

FHI anbefaler ikke bruk av insektmiddel, og heller ikke at man trenger å tilkalle et skadedyrfirma siden problemet vil gå over etter kun kort tid.

– Skulle problemet derimot vedvare, vil vi anbefale å kontakte en skadedyrbekjemper, og få artsbestemt loppene. FHI har også en identifikasonstjeneste som kan benyttes, der vi artsbestemmer innendørs skadedyr, forteller avdelingsdirektøren.

Les også: Else Kåss Furuseth om beskjeden fra gynekologen: – Alle fikk sjokk

Kan være andre lopper

Dersom problemet med bitt og kløe vedvarer utover våren, til tross for at du har fjernet fuglereder rundt huset og/eller hytta. så kan det dreie seg om en annen type loppe, som trives bedre innendørs.

– Vi har mange loppearter i Norge som er spesialiserte til å parasittere ulike dyr, men de kan slumpe til å havne på oss mennesker, uten at de egentlig er interessert i menneskeblod, forklarer Steinert.

Hun forteller også at kattelopper kan man få i hus via andre kjæledyr, og at de kan være vanskelige å bli kvitt.

– Men heldigvis er de ikke like vanlige i Norge, sier hun.

Veterinæren på dyresykehuset ved NMBU forteller at hunder med kløe er en vanlig problemstilling for veterinærer som jobber med smådyr, og at når man utreder årsaken til hvorfor hunden har kløe, må man alltid utelukke at parasitter ikke er årsaken.

KLØE: Klør hunden seg mye, kan det skyldes loppebitt, men mer vanlige årsaker kan være parasitter, for eksempel lus, midd eller reveskabb, hudinfeksjoner med bakterier eller sopp, samt allergier.
KLØE: Klør hunden seg mye, kan det skyldes loppebitt, men mer vanlige årsaker kan være parasitter, for eksempel lus, midd eller reveskabb, hudinfeksjoner med bakterier eller sopp, samt allergier. Foto: Getty Images

– Med det sagt, så er det ikke veldig vanlig at vi får inn hunder som har loppebitt. Dette vil jo ikke si at hunder og katter ikke blir bitt, men kanskje er problemet ikke så langvarige eller uttalte at man trenger å oppsøke veterinær, sier Örtenwall.

Behandling ved loppebitt

Du trenger ingen spesiell behandling om du blir bitt av fuglelopper. Eventuell kløe kan behandles med kløestillende middel. Kløen vedvarer sjelden lenger enn 1-2 uker, men dette varierer fra person til person.

Heller ikke dyrene våre trenger å behandles, sier veterinæren.

Men nå som våren snart er her, er det mange som behandler hundene og kattene sine med flått-profylaxe, og mange av disse midlene har også effekt mot lopper.

– Hvis du tror hunden din har fått fuglelopper på seg, kan du gre den før den går inn i huset eller hytta. Det vil eventuelt fjerne noen lopper, sier Örtenwall.

Å støvsuge hyppigere enn vanlig er også lurt, og kanskje ekstra godt rundt hundens seng eller der hvor den tilbringer mye tid. Og har du normalt sett hunden i sengen, og den har lopper på seg, vil det jo selvsagt øke risikoen for at loppene hopper over på deg.

– Kort oppsummert; er det farlig? Nei! Kan det være til stor irritasjon for mennesker og dyr? Ja! sier veterinær Örtenwall.

Denne saken ble første gang publisert 16/04 2013, og sist oppdatert 22/03 2024.

Les også