Klassikerserien fra svenske Grythyttan

STÅLSATT PÅ TERRASSEN: Den såkalte klassikerserien fra svenske Grythyttan ble i år utvidet med bord i ulike størrelser, den minste (84 x 92 cm, fra kr 4300) til balkongen, det største til den store utefesten (92 x 190 cm, fra kr 6800). Til denne stålrørsserien hører både stoler og benker. © Foto: Max Brouwers

Nå dumper brosjyrer og kataloger med reklame for hagemøbler ned i postkassene våre. I år, som i fjor, vil hovedtrenden være vedlikeholdsfrie møbler i kunstrotting. Stadig flere møbelvarehus velger dessuten å droppe møbler av regnskogmateriale fra sitt sortiment.

Likevel er utvalget stort. Her er noen alternative møbler for deg som vil sitte til bords under åpen himmel i sommer - enten du har en diger hage eller bare skal innrede en liten balkong.

Noen tips til hagemøbelshoppingen

  • Har du liten lagringsplass, sørg for at stolene kan stables eller klappes sammen. Høsten kommer i år også.
  • Lette, gjennomskinnelige tekstiler samler lite vann og tørker kjapt i solen.
  • Noen bord er enkle å demontere, andre er vanskelige - eller umulige å ta fra hverandre.
  • Tenk på at store hvite, bordflater kan virke blendende i solskinnet. Da er det aktuelt å vurdere ulike former for solskjerming. Ellers er solbriller eller mørk duk lettvinte botemidler.
  • Tekstil kjennes lunt, tre og plast føles kaldere, mens metall føles kaldt mot huden. Om møblene har stått lenge i sterk sol, blir effekten motsatt.

Inne eller ute

Det sammenleggbare møblementet San Marco fra Zanotta er designet for både innendørs og utendørs bruk. Bord og benk er bygget opp av lakkert stål og hvit eller brun laminat.

Sammenleggbart utemøblement fra Zanotta

SAMMENLEGGBART: San Marco fra Zanotta, bord kr 10 700, benk kr 10 450. Hultman er agent for det norske markedet. © Foto: Zanotta

Nyromantisk

Kubistiske møbler i kunstrotting har dominert trendbildet de siste årene. I år slår den allsidige produsenten Sika Horsnæs et slag for nostalgien. Charlot fås både i natur og i hvit.

Kurvserien Charlot fra danske Sika-Design.

NOSTALGISK: Charlot stol (inkl. pute) koster kr 3285, toseteren kr 6245 (inkl. pute), føres av Ballerud hagesenter. © Foto: Sika-Design

Tynne fargestreker

Stablebare Tio chair fra Massproductions er laget av plastkledd wire, og kommer i år i nye farger som gjerne kan kombineres.

Tio Chair fra Massproductions

PLASTKLEDD WIRE: Tio Chair fra Massproductions koster kr 2250 og føres av Euklides. © Foto: Massproductions

Tykke fargestreker

Benken Pylon er strengt tatt tiltenkt offentlige miljøer, men ideen er gangbar også for hjemlige uteplasser. To stålbukker og ti fete bjelker i pangfarger skaper liv, røre og et sted å sitte i hagen.

Benken Pylon består av ti fargesterke bjelker og to metallbukker

FARGEDE BJELKER: Pylon kan bestilles direkte fra produsenten Nola. © Foto: Jann Lipka

Slipp deg løs

Klappmøbelserien Latitude fra Fermob kombinerer flere farger i ett og samme møbel. Stolen har sete og rygg i værbestandig tekstil.

Klappmøbler i metall fra Fermob

FLERFARGET: Stolene i serien Latitude fra Fermob koster kr 1064. Bordet Cargo (130 x 130 cm) kr 4549, Blåmann Møbler. © Foto: Fermob

Klassiker med smidige ledd

Den sammenleggbare stolen April fra Zanotta er et eksempel på at kvalitet har en tendens til å vare. Stolen ble designet i 1964 til interiører og båter, men finnes også i en versjon med allværstrekk.

Den sammleggbare stolen April produseres av Zanotta

DYR KLASSIKER: Stolen April fra Zanotta koster kr 9348. Hultmann er agent i Norge. © Foto: Zanotta

Klapp med farger

Det sammenleggbare Härö-møblementet fra Ikea er som skapt for trange uteplasser, og fungerer dessuten bra som ekstramøblement når gjestene blir mange.

Klappmøblene Härö er blant Ikeas nyheter for 2011

RIMELIGE KLAPPMØBLER: Härö stol kr 149, bord (60 x 60 cm) kr 195 er blant Ikeas nyheter i år. © Foto: Ikea

Hvit minimalisme

Linjene er myke, men materialet er hardt. Det lette, men robuste aluminiumsmøblementet Mirthe fra Tribù er for deg som ønsker å rendyrke et minimalistisk uttrykk på uteplassen uten å tenke på vedlikehold.

Aluminiumsmøblene Mirhte er i pulverlakkert aluminium

VEDLIKEHOLDSFRIE UTEMØBLER: Aluminiumsserien Mirthe består bl.a. av bord kr 14 550, stol kr 3530 og benk kr 5900. Føres av Skattekammeret. © Foto: Tribù

Industrielt

Er den industrielle stilen på vei til å bli «in» også ute? Det røffe stålbordet Muscle made fra Bolia kan være et forvarsel. Men ikke slå til om du planlegger å hoppe fra trend til trend; dette bordet varer evig.

Stålbordet Muscle Made finnes både i galvanisert og pulverlakkert utgave

STÅLBORD: Sofabordet Muscle Made (h: 33, b: 66, l: 80 cm) består er av en stålplate som er laserskåret og bøyd, kr 2699, Bolia. © Foto: Bolia

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!